URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2017, 10:16

Cu C de la Ceauşescu

Cu C de la Ceauşescu foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pietrele nu mai crapă de frig. Au crăpat deja de câteva săptămâni. La minus 4 grade Celsius pare chiar călduţ, aproape confortabil. Dar perspectiva se schimbă atunci când trebuie să stai 40 de minute la coadă pentru mâncare în frig. Dar ce nu facem noi pentru mâncare?

Suntem în ianuarie 2017, Ceauşescu e mort de 27 de ani. Dar inventatorul cozilor se poate odihni liniştit în Ghencea Militari sau în Cuba, unde o fi. Românii şi-au păstrat reflexul de a sta la coadă pentru hrană. Căci în lumea civilizată, statul la coadă înlocuieşte vânătoarea sau culesul pe care strămoşii le practicau de foame.

Pentru un pui rotisat stau în faţa unei rotiserii din parcarea unui complex comercial de sorginte germană de 40 de minute. 40 de minute la minus 4 grade Celsius! O femeie îmbrăcată în roşu se străduieşte să facă faţă muncii a două persoane, câte ar fi fost normal să fie pe tură. Dar compania e în criză de personal, spune angajata din gheretă. Din cauză că e singură, nu poate pune mai mult de 4 pui la rotisat deodată, căci trebuie să prăjească şi mititei, şi ceafă de porc, şi cartofi. Pe lângă asta mai şi împachetează şi încasează banii. Între timp, coada creşte.

Când o tranşă de pui rumeniţi de-ţi lasă gura apă iese de la cuptor, dispare repede. Doar cei bravi, cu câteva zeci de minute avans de stat în frig, au noroc. Pleacă grăbiţi şi fericiţi cu pungile în mână, iar eu rămân în frig, privind la geamul rotisorului precum fetiţa cu chibriturile din povestea lui Andersen. Femeia în roşu se mişcă într-una, ca un titirez. Ea centrează, ea dă cu capul, cum se spune în popor.

"Nu lipsa de personal e problema, ci managementul", opinez cu voce tare. Doamna ridică din umeri. Nu o interesează. Ea şi-ar dori doar o colegă, ca să îi fie mai uşor cu munca. Colegii mei de coadă zâmbesc amar şi încearcă să-şi păstreze optimismul. Mai glumim, mai râdem ca să ne treacă timpul mai uşor, exact cum făceau părinţii şi bunicii înainte de ‘89.

Criza de angajaţi nu e o tragedie pentru multinaţionale, atât timp cât criza de clienţi e departe. Dar dacă profiturile scad într-o lună, se fac şedinţe necruţătoare şi analize la sânge, campanii de marketing şi publicitate agresivă. Se caută vinovaţi, se iau decizii radicale, se fac concedieri şi angajări. Şefii ies din birourile lor călduţe şi, pentru un timp, clientul redevine cel mai important pentru companie, aşa cum se aude de zeci de ori pe zi din difuzoarele magazinului.

Numai că în parcare nu sunt difuzoare. Afară viaţa e mai dură, iar lupta pentru supravieţuire mai nemiloasă. Şi aşa simt că mă transform din client în prădător, din om care stă la coadă în animal flămând care pândeşte. Mulţumesc, Caufland (cu C de la Ceauşescu)!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
bravo lulu
sunt cititorul tau
Postat 28 Ianuarie 2017, 09:22 de gicacontra
Pentru Ironi-k
Pentru Ironi-k: Unul din rolurile noastre ca jurnaliști este să le dăm impresia cititorilor noștri că sunt mai inteligenți decât noi.
Postat 26 Ianuarie 2017, 14:33 de LucianCremeneanu
HAHAHA
...articol de 2 bani...la cate rotiserii sunt in oras, mergeai in alta parte sa cumperi pui rotisat, nu era nevoie sa stai 40 de min....C de la Ceausescu....bine ca nu e C de la Cremeneanu..:)))
Postat 25 Ianuarie 2017, 11:17 de ironi-k
Fericiti cei saraci cu duhul....
Nici nu va imaginati cata fericire simte omul dupa statul la coada 4-6 ore incununat de succes,pe stil vechi. Va spun din proprie experienta. Coada aduce fericire,ca o concluzie. Totusi, 40 minute e cam putin,ca un gadilici as zice.
Postat 24 Ianuarie 2017, 16:42 de Iness
@cremeneanu
Domnu' Lucian, eu zic sa treceti la vegetarianism. E mai ok pt sanatate si la legume si fructe nu se sta la coada. Va spun din proprie experienta.
Postat 24 Ianuarie 2017, 16:27 de Kid
criza celor care ne conduc
Da , e criza de personal si o mare vina o au autoritatile: traim intr-un oras si o tara tot mai scumpe! Periodic ni se serveste marirea salarului minim pe economie, in vreme ce autoritatile inventeaza noi taxe si biruri, daca ar putea ar lua si pielea de pe noi. La tara nici macar ciurdarul satului nu mai e de gasit pentru ca a emigrat la munca de jos in Germania, munca ce-i asigura un trai decent si mai bun decat cel pe care il au majoritatea in tara.
Postat 24 Ianuarie 2017, 16:11 de User anonimizat
DA
Confirm ! Am vazut coada , am auzit mormaielile vanzatoarei ! Cred ca vineri ? Ooops, verific bonul ! Dar parca joi...
Postat 24 Ianuarie 2017, 10:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON