URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2011, 12:15

Criză şi guvernanţi

Criză şi guvernanţi În criza secolului trecut, numeroase familii au rămas pe drumuri. La fel se întâmplă şi acum...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 110 ani în urmă izbucnea prima mare criză financiară din istoria României, rezultat al unor guvernări conservatoare conduse de Take Ionescu şi P.P.Carp. În 1900, la un buget de 200 milioane lei, totalul datoriei depăşea 1.450 milioane, iar conservatorii voiseră s-o achite prin vânzarea către monopolurile industrial-bancare din Germania, marea putere de atunci, a întregii flote comerciale şi a tuturor pădurilor de stejar, prin concesionarea terenurilor petroliere şi prin majorarea dărilor.

Intrată într-un blocaj ce ameninţa să ducă la însăşi pierderea independenţei abia cucerite, România a avut însă şansa unui guvern liberal (condus de D.A.Sturdza) care încă din campania electorală promisese redresarea financiară şi care s-a ţinut de cuvânt. "Vom face toate economiile trebuincioase. Vom stabili cheltuielile Statului pe baza veniturilor, nu pe speranţa încasărilor şi împrumuturilor. Statul, ca şi particularii, nu are drept să cheltuiască decât ceea ce are", declara ministrul Vasile Lascăr.

Vintilă Brătianu, secretar de stat la Finanţe şi autorul reformei ce avea să redreseze bugetul în doar doi ani, rostea şi el: "De mulţi ani, Stat şi particulari, ne bucurăm de un belşug care nu este bunul nostru propriu, ne reglăm cheltuielile după venituri care nu sunt produsul muncii noastre. Trăim ca risipitorul care, pe temeiul unei viitoare moşteniri, îşi dă pe calea împrumuturilor iluziunea unei bogăţii şi merge la ruină".

Nu-i aşa că diagnosticul crizei actuale se dovedeşte leit celei de atunci? Şi azi, ca acum un secol şi un deceniu, statul toacă mai mult decât face.

Mijloacele prin care a fost depăşită criza în trecut au fost, însă, principial diferite de cele aplicate de acum. La 1901, guvernul hotăra reducerea pagubelor provocate de "regiile" Statului, inclusiv prin neremunerarea membrilor Consiliilor de Administraţie şi stoparea tuturor cheltuielilor nenecesare (de pildă, s-a renunţat la asigurarea vaselor maritime), diminuarea cu 20% a îndemnizaţiilor parlamentarilor şi doar cu maxim 10% a salariilor funcţionarilor şi militarilor, în mod - atenţie! - gradual. Astfel, la o leafă de 50 de lei, funcţionarul pierdea 1 leu, iar la una de 800 de lei primea cu 40 de lei mai puţin.

În mod evident, guvernarea de la 1901 putea să "taie" 25% din toate lefurile, cum se întâmplă acum. A oprit-o, însă, bunul-simţ: s-ar fi dat frâu liber "corupţiunii" căci "slujbaşul cu o leafă prea mică şi-ar fi pierdut moravurile", iar scăderea puterii de cumpărare ar fi determinat încetinirea "producţiunii", prăbuşirea încasărilor statului şi, în final, adâncirea crizei.

Desigur, cauzele crizei care bântuie lumea din 2008 încoace sunt mai complexe decât în urmă cu un secol. Dar şi soluţiile politicienilor români de atunci au fost mai omenoase şi mai eficiente, ceea ce, din păcate, nu se poate spune în legătură cu rezolvările politrucilor de azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON