URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 09:30

Celelalte Cuvinte, primii 35 de ani

Celelalte Cuvinte, primii 35 de ani foto: Paul Borza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două luni întârziere, Celelalte Cuvinte şi-a sărbătorit acasă, în Oradea, cei 35 de ani trecuţi de la primul concert, cel din 13 decembrie 1981, de la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara. Cât de aşteptată a fost întâlnirea cu rockerii orădeni s-a simţit de la bun început - la ora de începere anunţată Queen's Music Pub era deja plin ochi, iar lumea continua să vină. Local care, în ciuda formei nefericite şi a acusticii deficitare, trebuie lăudat pentru abnegaţia cu care susţine cântările live într-un oraş destul de amorţit la capitolul ăsta.

Dragostea de muzică, de rock în special, are multe forme de exprimare, iar concertul de vineri pare să le fi relevat pe toate: prieteni care cântă împreună de 35 de ani, legende ale muzicii prezente în public, grupuri de fani venite din alte oraşe, spectatori ajunşi cu mai bine de o oră înainte de începerea concertului, refrene cântate în cor de toată suflarea, multe tricouri cu formaţia preferată, urlete şi aplauze, poze şi autografe... Şi, nu în ultimul rând, imaginea tânărului cu tricou AC-DC, sprijinit într-un cadru metalic, fotografiindu-se cu Călin Pop la finalul serii.

Concertul a traversat în lung şi în lat discografia Celelalte Cuvinte, de la cântece neînregistrate încă, ce vor apărea pe următorul album ("Astă lume", "Ultima toamnă", "3 în 1" şi "Nouă"), până la cea mai veche melodie a grupului ("O să am"). S-a cântat cu chitară electrică, s-a cântat şi cu chitară rece, nu s-a ignorat nicio perioadă artistică semnificativă din cei 35 de ani ai grupului. Foarte eterogen, publicul a manifestat, însă, o omogenitate spectaculoasă atunci când s-au intonat cântecele blazon "Iarbă prin păr", "Aşa e viaţa mea" "Dacă vrei" sau "Un sfârşit e un început".

În Queen's Music Pub s-a adunat, vineri seara, un public atât de frumos, încât simpla trecere în revistă a spectatorilor a fost pentru mine un spectacol aparte. M-am bucurat să-i văd în sală pe Dan Andrei Aldea şi pe Florian Chelu, în condiţiile în care mă bântuie o mâhnire mai veche în ceea ce-i priveşte pe muzicienii orădeni, care dau impresia că nu se prea susţin reciproc. Am întâlnit oameni pe care nu i-am văzut de mult timp, am dat mâna cu orădeni plecaţi de ani buni din ţară, dar şi cu un om pe care nu l-am mai întâlnit niciodată la un concert. Pe acesta din urmă, scriitorul şi profesorul Florin Ardelean, l-am şi provocat să marcheze premiera absolută cu o alta: să scrie o cronică a evenimentului pe blogul meu.

Nicu Covaci de la Phoenix i-a lăudat, Florian Pittiş i-a iubit, iar legendarul Cornel Chiriac i-ar fi difuzat cu siguranţă la Europa Liberă dacă ar fi fost contemporan cu perioada lor artistică. Să ne bucurăm, aşadar, pentru propria noastră contemporaneitate cu Ovidiu Roşu, Tinu Iovan, Tibi Pop, Marcel Breazu şi Călin Pop şi să ne mândrim, fără nicio exagerare, că am asistat "pe viu", pas cu pas, la transformarea lor dintr-un grup de adolescenţi rebeli în una dintre cele mai respectate trupe rock din România. La mulţi ani, Celelalte Cuvinte! Aşteptăm următorul album.

Foto: Paul Borza

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON