URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2012, 15:58

Ce-mi doresc eu mie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că anul acesta va fi prizoniera campaniei electorale, mă aştept ca ziua de 1 Decembrie să fie parazitată ori confiscată de-a dreptul de politicieni care-şi regăsesc brusc şi public patriotismul. Mi-i şi imaginez pe unii ţinând discursuri sforăitoare, etalând cocarde tricolore, croind planuri, vorba cronicarului, din cuţite şi pahare, pe la tot felul de paranghelii unde speră să agaţe voturi.

Depăşind sila de a-i vedea scălâmbăindu-se, vă spun ce-mi doresc eu mie de Ziua Naţională. În primul rând, bineînţeles, nişte politicieni care să fie patrioţi nu doar în campanie, ci zi de zi. Să nu mai mintă, să nu mai fure, să nu mai înjure. Să vorbească româneşte corect. Să răspundă la salut. Să nu-şi mai înveţe urmaşii cum să fie "lupi tineri". Să nu fie ei înşişi vulpi flămânde când se află în opoziţie şi urşi sătui când sunt la putere. Să-şi amintească în fiecare dimineaţă şi în fiece seară că dacă azi sunt la cârmă, peste patru ani vor fi alţii. Să fie eleganţi în ţinută, dar mai ales în vorbire. Să fie, măcar din când în când, austeri. Să nu mai râdă când li se pare că-s pe cai mari. Să-şi ceară iertare când greşesc. Când sunt prinşi cu ocaua mică, să se retragă.

La fel de mult îmi doresc, însă, ca politicienii să aibă parte şi de un popor bun. Educat şi civilizat. Şi muncitor, că se poate. Care de 1 Decembrie să nu se înghesuie doar la fasolea cu cârnaţi. Să nu-şi vândă votul pe-o găleată şi-o icoană pentru ca apoi să plângă patru ani că a votat "nişte bandiţi". Să deschidă ochii, ca să vadă că nici măcar politicienii nu sunt toţi o apă şi-un pământ. Un popor ai cărui bărbaţi să nu repete întruna "să-mi bag..." şi ale cărui femei să nu se vândă. Un popor care să-şi dorească pruncii şi să-i crească frumos. Să nu fure de la locul de muncă pe motiv că salariul e mic sau patronul zgârcit. Să nu-şi deşerte gunoiul în tomberonul vecinului. Să nu se şteargă de noroi pe preşul vecinului. Să nu-şi mai declare la Primărie bolidul de 3.000 cmc ca fiind maşină de 1.400, pe motiv că şi aşa "statul este cel mai mare hoţ". Să nu înjure "sistemul" după ce îl "fentează". Să nu mai ceară fără să dea.

Să nu mai dea manelele la maxim. Să nu pretindă de la Asociaţie, dacă stă la parter, să se repare beciul, dar el să nu dea nici un leu când vecinul de la ultimul etaj cere să se cârpească acoperişul. Să nu spargă coşul de gunoi şi nici banca din parc. Să nu-şi arunce chiştocul pe unde apucă şi apoi să laude curăţenia de "dincolo". Să ducă la capăt un lucru deja început înainte de a se porni la altul. Să-şi ştie poeţii, dar şi ceva din cultura altora. Să nu-şi preţuiască bunicii doar când îşi primesc de la ei porcul de Crăciun şi portul naţional doar când îl văd stilizat într-o bluză "de firmă". Să poarte tricolorul, în geam ori în suflet, cu o mândrie măcar egală cu fala de a avea stele şi dungi pe slip. Să-şi cunoască ţara înainte s-o bârfească. S-o iubească, s-o respecte.

Voi, voi ce vă doriţi?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
INDEMN URGENT
Vizitati www.ateismulactiv
Postat 10 Februarie 2013, 11:53 de Ateulabsolut
Sila de Cris
Ca bine zici,Carp third.....
Postat 04 Decembrie 2012, 20:37 de Ioane...
Sila lui Criş
Nu te lua singur prea tare în serios Criş, că noi ceilalţi nu te-am luat niciodată.
Postat 03 Decembrie 2012, 20:20 de Carp III
........
Eu, anul asta de 1 decembrie, m-am plimbat prin oras ascultand Radio Romania Cultural. Toata dimineata au avut invitati care au trebuit sa raspunda la intrebarile: "Cum e Romania ta" si "Cum ar trebui sa fie Romania ta". Am fost placut surprins de ceea ce am auzit! Cred ca mai este speranta pt Romania, sunt destui romani inteligenti, generosi si iubitori de tara in aceasta tara! Trebuie doar sa se gadeasca unii pe altii, pentru ca ce e in inimile lor, sa biruie ignoranta, intunericul, micimea si lipsa de orizont. ____P.S. Doar mie mi se pare ca anul acesta romanii au fost mai patrioti ca in ceilalti ani?
Postat 02 Decembrie 2012, 23:23 de Gideon
nu fii ipocrit
mai bine ti-ai dori ca anual sa fie campanie electorala...ca asa va intra bani buni din publicitate, pe de-o parte balacariti politicieni pe de alta banii banii lor de campanie sunt bune,....imi suna a ipocrizie? din partea mea sa-i futa dracu pe toti din toate partidele ca si asa sunt niste curve oridinare....nu tin partea nimanui
Postat 02 Decembrie 2012, 16:52 de andra
La multi ani, Romania!
Doresc tuturor romanilor ceea ce-mi doresc si mie: SANATATE.
Postat 02 Decembrie 2012, 10:46 de SAFE
Bine zis
"Să poarte tricolorul, în geam ori în suflet, cu o mândrie măcar egală cu fala de a avea stele şi dungi pe slip. Să-şi cunoască ţara înainte s-o bârfească. S-o iubească, s-o respecte". Cu astia cu dungile si stelele pe slip(americanii), nu glumesti cand vine vorba de tara lor ! Ei canta imnul la scoala in fiecare dimineata. cu asta incep ei prima ora ! LA MULTI ANI, ROMANIA ! LA MULTI ANI, ROMANILOR DE PRETUTINDENI !
Postat 01 Decembrie 2012, 07:57 de Valhalla-Asgard
indemn
Cititi poezia de pe Http://ateismulactiv.blogspot.com/2011/07poezie.html
Postat 30 Noiembrie 2012, 16:26 de Duhulsfint
$$$$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Postat 30 Noiembrie 2012, 07:02 de astavreiabrudaneeeee
@Abrudan
De acord cu multe dintre cele înşiruite de tine, mai puţin cu starzendstraipurile care nu se încadrează în peisaj.... Eu îmi doresc şi Ziarişti care scriu într-o Limbă Română curată şi cinstită (fără clişee de 2 bani, fără interjecţii şi intonaţii gen prOTV), ziarişti care se respectă pe sine, îşi respectă cititorii şi sunt conştienţi că informarea corectă şi morală a publicului e singura lor raţiune de a fi. Avem nevoie de mai multă disciplină, bunăvoinţă, încredere în noi şi în tot ce-i românesc. Sunt convins că până la urmă le vom rezolva pe rând, pe toate. Ne vedem la fasole că doară sărbătoarea fără mâncare nu e sărbătoare..:)) La Mulţi Ani ROMÂNIA !!!
Postat 29 Noiembrie 2012, 19:39 de Pistike
@un u
Daca-s in cusca cu gibonul, e bine ! Ce sa fac, ma sacrific pt. binele obstii....
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:20 de pinonel
CE-MI DORESC EU MIE ???
Doresc ca eu si toti romanii sa avem u sfarsit de an promitator pentru anii care vor veni. Dumnezeu sa-si indrepte privirea si spre noi romanii, sa ne intelepteasca spre a deosebi binele de rau. SA AVEM GRIJA CE NE DORIM, FIINCA MOS CRACIUN VINE CU UN CADOU PENTRU NOI ( TOTUL DEPINDE DE CE NE DORIM NOI )
Postat 29 Noiembrie 2012, 10:43 de ROMAN
@pinonel
Iar in tine cu portocale,ananas si nuci de cocos. E bine?
Postat 29 Noiembrie 2012, 09:23 de unu
@unu
Recunosc, am gresit ! Asa ca sa dea cu banane in el ! Acum e bine ?
Postat 29 Noiembrie 2012, 06:25 de pinonel
ce doresc eu
Eu imi doresc ca bolnavii psihic cum este pinonel sa beneficieze de tratament de specialitate.
Postat 28 Noiembrie 2012, 21:55 de unu
@antiusl
Vorba unuia, astept ziua cand DNA-ul il va plimba pe gibon in lanturi, in cusca si lumea sa dea cu pietre in el !
Postat 28 Noiembrie 2012, 19:26 de pinonel
ce-i doresc eu Romaniei
Monarhia salveaza Romania !!!
Postat 28 Noiembrie 2012, 17:43 de cetatean
antiUDMR
Imi doresc un singur lucru.. sa nu mai prinda UDMR loc in Parlamentul Romaniei. Si mai ales din adancul sufletului imi doresc ca ``tokes,biro,kiss,odon`` sa fie anchetati de DNA !
Postat 28 Noiembrie 2012, 16:35 de antiUDMR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON