URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2018, 14:41

Ce-mi doresc de la Alianţa Vestului

Ce-mi doresc de la Alianţa Vestului (sursa foto: playtech.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală.

Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.

Apoi mi-aş dori ca această alianţă să nu fie exploatată în mod negativ de către adversarii proiectului. Ideea separatismului Transilvaniei a fost lansată deja, iar poporul român atât de derutat şi confuz în vremurile acestea incerte, nu mai are nevoie de încă o petardă naţionalistă plămădită din pământ sfânt, sânge de străbuni şi moaşte de tribun. Dacă tot au bătut toba unităţii în anul centenarului, să facă bine şi să nu schimbe foaia în anul 101.

O altă dorinţă ar fi ca alianţa să nu provoace un război cu administraţia centrală. Ştim bine că, în România, orice idee de autonomie, în orice domeniu, provoacă frisoane şi delir. Se citează din Constituţie mai mult decât din Biblie, se plânge cu lacrimi de crocodil de mila ţărişoarei, se inventează duşmanul local şi se trage din toate părţile.

Ar fi frumos ca Oradea, Aradul, Timişoara şi Clujul să nu aibă de suferit din cauză că primarii lor au ieşit din orchestra simfonică şi şi-au făcut trupă de rock.

În final, mi-as dori ca Alianţa Vestului să nu eşueze şi să nu-i bage în comă politică pe toţi fondatorii ei, la pachet. Asta le-ar deschide calea către scaunele de primar din cele 4 oraşe unora care le visează zadarnic, de zeci de ani, cu băluţe în colţul gurii. Abia atunci, unirea Transilvaniei cu ţara ar fi definitivă şi irevocabilă.

Sper ca năzuinţele noastre, un pic cam exagerate în momentul de faţă, să nu se transforme în paşi înapoi. Îl mai ţineţi minte pe acel patron de echipă de fotbal care cerea să fie lăsat să se pregătească pentru Champions League, nu?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unforgiven...
...ma tem .
Postat 11 Decembrie 2018, 19:49 de SM
Ce-mi doresc eu mie ... "dragă aliantz liberalisch electoral" !?!
Ca la antetul actului de constituire să scrie că ... orice demers, măsură sau acțiune a acestei asocieri, se va face în favoarea oamenilor și nu împotriva lor !?! Apoi, n-au decât să-și facă treaba de primari și să nu ne mai ocupe timpul cu întâlnirile lor pline de gargară.
Postat 11 Decembrie 2018, 19:37 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON