URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2012, 08:02

Cântarea României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o vreme, filiala locală a Fundaţiei Academia Civică desfăşoară într-o nemeritată modestie un program care, cam o dată pe lună, aduce în faţa publicului orădean, pentru a vorbi despre activitatea lor, personalităţi din diferite domenii. De la oameni de ştiinţă, istorici şi scriitori, până la actori, cântăreţi şi, dacă bine ţin minte, chiar şi sportivi. Şi mai lăudabil, multe asemenea întâlniri au fost dialoguri reale. Nu serate uscate, omagiale, ci schimburi autentice de informaţii, idei, experienţe, impresii.

Cel mai recent oaspete a fost Ioan Bocşa, interpret de muzică populară din Ţara Moţilor şi profesor de Conservator, care se arăta nedumerit că, în ciuda bogăţiei şi frumuseţii de netăgăduit, folclorul nostru nu mai este cunoscut. Iar asta e o tragedie, fiindcă popoarele gândesc, se îmbracă şi mănâncă deja uniform, dar se deosebesc prin cântec. Alte naţii, observa el, cu un trecut mult mai sărac, investesc enorm să şi-l conserve ori chiar şi-l inventează. Bunăoară, în Ungaria, copiii au chiar în programa şcolară dansuri şi muzică populară, iar în America folclorul acum se "fabrică". Doar la noi e dispreţuit ori, în cel mai "fericit" caz, ignorat, pentru că - de fapt - ştim din ce în ce mai puţin despre trecut.

Indiferenţi am ajuns, însă, nu doar la cultura populară, ci la cultură în general, fiindcă în ultimii 22 de ani am sărit dintr-o extremă în alta. După ce în comunism românii se refugiau în cărţi ori "îşi aduceau aportul" cu arcanul la Cântarea României, Marele Deranj din decembrie 1989 ne-a eliberat de acest simulacru. Baiul e că bibliotecile au devenit muzeee, iar festivalul ceauşist a fost substituit cu manele.

O vreme, în Oradea, municipalitatea a tutelat un "concurs" ce premia anual excelenţa în varii domenii. Uneori a reuşit (de pildă, doctorul Borcea a câştigat, incontestabil, pe drept), alteori nu (unui Mocan i s-au găsit merite "ecologiste" doar pentru că Partidul îl pusese şef la Protecţia Mediului). Opţiunea tot mai clară pentru impostură a vechii administraţii a făcut ca actuala să stopeze şi acest "festival", dar tot fără să pună altceva în loc.

Eu cred că a venit vremea să punem ceva "în loc", dar s-o facem temeinic. Nu decretând excelenţe fabricate ori pe bune ale zilei de azi, ci încurajându-le pe cele de mâine, şi în special asigurând condiţii elementarului interes pentru ceea ce suntem. Ce-ar costa, aşadar, Primăria să patroneze concursuri şcolare de cultură generală şi să ofere câştigătorilor excursii în Maramureş, în Ţara Moţilor, în Bucovina, la Sinaia ori Bucureşti sau, de ce nu, tabere la munte şi la mare? În condiţiile în care părinţii lor "fac" Antalia ca traşi cu cheiţa, micuţii noştri s-ar putea, totuşi, nu numai să-şi amintească de istoria şi de cultura României, dar şi să se îndrăgostească de ea. S-o luăm, deci, de jos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt kaboou
adevarata muzica populara se poate auzi oriunde. tezaurul folcloric este transmis din generatie in generatie.
Postat 05 Noiembrie 2012, 01:37 de book
........
Hai sa facem diferenta intre ceea ce auzim peste tot ca fiind muzica populara, si adevarata muzica populara, care din pacate nu mai exista decat in arhive. vvvvvv .ville-ge.ch/meg/musinfo_ph.php?what=pays%3DRoumanie&debut=0&bool=AND
Postat 04 Noiembrie 2012, 23:50 de kaboom
Tarzan s-a năcut aerian !?!
Erau într-o duminică Bolojan şi Ghilea într-o barcă, se făceau că pescuiesc şi discutau de fapt blatul pentru alegeri. Deodată, o pală de vînt îi smulge lui Ghilea şapca de pescar de pe cap şi i-o aruncă în apă, la cîţiva metri depărtare. Bolojan, care de regulă nu are nimic în cap, zice "stai aşa", parcurge respectivii metri păşind pe apă, ridică obiectul care plutea încă, se întoarce tot păşind pe apă si i-o înapoiază lui Ghilea. Bineânţeles, pe-acolo pe mal era şi Criş de la Bihoreanul, care n-a scăpat ocazia unor fotografii şi pregătirea "ştirii" de rigoare. Rezultat a fost că luni, cu titlu mare pe prima pagină era scris: "Bolojan nu ştie să înoate!" ...
Postat 04 Noiembrie 2012, 11:20 de Carp III
Sa fim corecti, daca se poate!
Editorialistul doreste sa aduca in dezbatere o problematica deosebit de sensibila, care impune cunoastere si traire. Apreciez, intr-o oarecare masura, intentia, dar sugerez celor care mai au asemenea intentii sa se documenteze inainte de a-si exprima punctul de vedere, deoarece superficialitatea poate duce in derizoriu ceea ce este, inainte de toate, sfant pentru orice popor care se respecta.
Postat 04 Noiembrie 2012, 07:41 de SAFE
Experienta
Folclorul romanesc, reprezinta un izvor nesecat de energie, de bucurie a vietii.
Postat 03 Noiembrie 2012, 22:27 de Forum
realitati
scolile populare de arta din orase, plus ansamblurile folclorice infiintate la sate, arata ca romanii invata si promoveaza benevol folclorul, datinile, traditiile stramosesti ceea ce e un lucru cat se poate de frumos si benefic.
Postat 03 Noiembrie 2012, 15:01 de oradean
Folclor
Folclorul autentic, reprezinta elementul de continuitatea al unei natiuni. Din fericire exista copii si tineri atat in Oradea cat si la sate si comune, dornici sa invete si sa duca mai departe acest tezaur spiritual al romanilor.
Postat 02 Noiembrie 2012, 23:42 de Valhalla-Asgard
bow ling
pai parca si Liliana Sime a luat premiul de "excelenta" cu care va mandreati toti, nu-i asa ? :D scriati pagini intregi despre "performanta" bihoreanului... era bine s-o pomenesti si pe ea... :)))) sau, cum se spune, "nu vorbi de funie in casa spanzuratului" ? :D
Postat 31 Octombrie 2012, 11:24 de bowl si vitzelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON