URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2019, 10:05

Cântare cu mâncare

Cântare cu mâncare foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când Mircea Baniciu a intrat în sală şi a traversat-o până în partea opusă, unde se află scena, lumea tocmai servea cina plătită odată cu biletul pentru spectacol. Cu toate acestea, majoritatea celor prezenţi au lăsat tacâmurile pentru câteva clipe pentru a-i aplauda apariţia.

Artistul i-a lăsat să-şi termine masa, apoi a urcat pe scenă alături de Vlady Cnejevici şi Teo Boar pentru a-şi desfăşura ghemul de melodii ştiute pe de rost de câteva generaţii.

Îi apreciez pe muzicienii care sunt capabili să cânte într-o sală în care se mănâncă şi se bea. Fireşte, nu mă refer la acele evenimente private unde mâncarea şi băutura sunt atracţiile principale.

Crescut şi educat în ideea că la spectacol nu faci nimic altceva decât să stai cuminte şi să asculţi ce se întâmplă pe scenă, mi-a fost destul de greu să accept acest melanj între molfăială, sorbeală şi muzică. Mă gândesc că artiştilor în cauză le-a fost mult mai greu să se obişnuiască cu situaţia.

Mi-am mai domolit deranjul atunci când am realizat că începutul industriei cântărilor live s-a produs tot prin localuri şi terase, unde oamenii serveau masa, iar formaţiile şi cântăreţii îi ajutau la digestie.

Abia după mulţi ani de la aceste începuturi, industria s-a profesionalizat şi s-a mutat în săli de spectacol unde mesele nu-şi mai găseau locul.

Dar cum totul în viaţă este ciclic, a venit şi vremea ca oamenii şi artiştii să revină din sălile mari de spectacol în săli mai mici, unde plictiseala poate fi alungată cu o friptură şi un şpriţ.

Serile de restaurant cu mâncare, băutură şi o cântare live s-au revigorat în ultimii ani în România. Sunt întâmplări din care toate părţile au de câştigat - artiştii au sală plină, restaurantele sau pub-urile fac consumaţie, iar spectatorii îşi retrăiesc nostalgic anumite perioade din viaţă lângă un pahar de vin şi o cină în oraş. Iar după concert, artistul e abordabil pentru o fotografie, un autograf sau o poveste.

În publicul ţintă sunt cei crescuţi şi maturizaţi pe muzica artiştilor care acum, în vremea cântărilor gratuite prin pieţe publice, nu mai pot umple o sală şi s-au retras în subsoluri şi restaurante.

Vineri seara, la Bistro Blues Cafe din Oradea, Mircea Baniciu le-a cântat celor de la mese exact ceea ce îşi doreau să asculte: "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "Canarul", "Scrisoare de bun rămas", "Vremuri", "Eşarfă în dar", "Vinovaţii fără vină" sau "Cântecul bufonului". Publicul, cu media de vârstă apropiată de cea a artistului, a reacţionat frumos la fiecare melodie.

Deşi ar trebui să trăiască exclusiv din drepturile de autor şi de difuzare, Baniciu cutreieră ţara într-un ritm mai alert decât o făcea acum 40 de ani. În orice oraş sau orăşel ar ateriza, câteva sute de oameni îi vor şti cântecele pe de rost.

Iar cântăreţul-legendă al României, recunoscător, va închide ochii la zgomotele de tacâmuri şi pahare ciocnite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sa spunem un Nu hotarat mentalitatilor invechite!
Impresia noastra la aparitia pe scena (fie ea din restaurante, sali polivalente sau stadioane) a unor "legende" septuagenare din fostul Billboard Hot 100 sau chiar a Cenaclului Flacara, nu este una de compasiune in fata sortii crude a artistului nevoit sa munceasca la o varsta inaintata! Sa gandesti in acest mod inseamna sa consideri ca acesti oameni si-au facut meseria in sila, din nevoia de a pune o paine pe masa familiilor lor, ca s-au chinuit sa cante desi nu le-a placut, ca ar vrea sa se retraga, dar saracia nu-i lasa... Toti acesti artisti au facut meseria cu placere, multi dintre ei (cei din Billboard!!!) sunt multimilionari, chiar si Baniciu pare sa se descurce bine si cel mai rau lucru care li s-ar putea intampla ar fi acela sa-i impiedice ceva sa mai dea spectacole! Pe de alta parte nu vedem ce-i rau in a canta intr-o sala in care oamenii mananca (nu servesc masa, pentru ca asta o fac chelnerii!!!). Asemenea exemple vedem in cele mai mari sali de spectacole din lume: in Cazinourile americane si de pretutindeni. Revenind la oile noastre, consideram ca societatea noastra mai are multe de invatat atat in ceea ce priveste atitudinea fata de munca cat si in ceea ce priveste atitudinea fata de modul de petrecere a timpului liber...
Postat 06 Mai 2019, 12:12 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON