URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2019, 14:09

Când se va schimba clasa politică?

Când se va schimba clasa politică? sursa: EvZ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă credem că schimbarea va veni odată cu tinerii, poate ar trebui să ne mai gândim. Am cunoscut mulți tineri politicieni, membri prin organizațiile de tineret ale diverselor partide, și am constatat cu amărăciune că nu sunt cu nimic mai deosebiți decât cei mari, la statutul cărora aspiră. Vorbesc la fel, gândesc la fel, unii chiar se îmbracă la fel cu șefii. Sunt conduși de aceleași teze, au aceleași idealuri, iar tentativele de răzmeriță internă și reformare se încheie rapid cu tradiționalul șut în cur.

Dacă ne-am putea imagina că schimbarea poate veni de la electorat, s-ar putea să fim prea optimiști. Electoratul este o entitate prea largă și greu de definit, o adunătură de prea multe și prea de toate pentru a genera un semnal serios de schimbare în bine. Pe lângă asta, prostimea (cum i se spune din spatele ușilor capitonate) a ajuns cu sictirul de politică și politicieni la un maxim istoric și, mai nou, anesteziată în fața televizorului, dă impresia că acceptă orice.

Nici din partea instituțiilor statului nu pare să bată vânt de schimbare. Cele mai multe sunt adânc politizate, cu oameni înșurubați în posturi cheie imediat după alegeri, fără teste serioase de competențe, dar dedicați trup și suflet partidului. Iar acele câteva instituții, teoretic independente, care ar putea să facă un pic de ordine în jungla incompetenței și a practicilor nesănătoase, au fost puse la pământ de legi și ordonanțe votate pe sub mână.

Ultima speranță, instituțiile europene, în care cei aflați pe partea pozitivă a Forței și-au pus încrederea și năzuințele după aderare, au ajuns niște galerii pe care jucătorii șmecheri din România nu le mai bagă în seamă. Se joacă la firul ierbii cu urechile astupate, iar când vocile de afară devin prea supărătoare, se aplică câteva etichete dușmănoase și defăimătoare. Brusc, independența și suveranitatea României devin politici de stat, se ridică ziduri, se sapă tranșee și se scoate la înaintare artileria grea.

Deci de la tineri, nu, de la electorat, nu, de la Bruxelles, nu. Ar mai rămâne varianta unicului Dumnezeu, dar Măria Sa nu se prea amestecă în politica românească pentru a nu-și strica o sursă sănătoasă de distracție atunci când privește în jos. În lipsă de alte variante, un singur sâmbure de concluzie logică mai rămâne: politica se va schimba doar atunci când se vor schimba partidele. Dar atunci când vor considera că a venit vremea, e foarte posibil să facă schimbarea într-o direcție bună doar pentru ele, nu și pentru cei de dincolo de ușile capitonate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
anul ăsta se schimbă în 26 mai
Se schimbă deja de duminică, pentru că sunt alegeri!
Postat 22 Mai 2019, 16:09 de decalog
Avem libertate politica?
Ce inseamna libertate politica? Daca poti candida usor, fara bariere, apare fenomenul de antreprenoriat politic si se creaza competitivitate reala. Tinerii si batranii au sanse sa intre in joc fara compromisuri. Azitazi loialitatea fata de partid si fata de seful de partid din capitala, judet este mai importantant decat orice. Sa fim prosti toti dar macar uniti... Trebuie eliminat mandatul imperativ de la CL si CJ, permise liste civice, vot preferential pe liste, prag natural la toate tipurile de alegeri, semnaturi de sustinere putine sau deloc. Nu trebuie inventat nimic nou. Gasim exemple in tarile unde se muta copii nostri
Postat 22 Mai 2019, 15:15 de ip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON