URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 12:03

Când picamărele tac

Când picamărele tac foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă circuli prin oraş, este imposibil ca la 2-300 de metri să nu dai peste un mic şantier. Ba se sparge o stradă, ba se renovează o clădire. Se introduc ţevi, se raşchetează asfaltul, se amenajează pietonale, este o efervescenţă de parcă la noi s-ar ţine Olimpiada Constructorilor.

După ce s-au păpat banii europeni din vechiul exerciţiu financiar, credeam că investiţiile mari se vor mai domoli. După cum arată noile proiecte, însă, se pare că adevăratele şantiere de-abia acum încep. Conform estimărilor, se vor investi şi mai mulţi bani, iar după epoca podurilor intrăm în cea a pasajelor subterane.

Majoritatea orădenilor suportă cu stoicism acest veşnic zgomot de constructori. Ori oamenii sunt conştienţi că nu poţi face omletă fără să spargi ouăle, adică nu poţi schimba magistralele de termoficare fără să răvăşeşti asfaltul, ori deja s-au obişnuit în aşa măsură cu disconfortul produs de şantiere că nu le mai pasă. Am văzut locuitori ieşiţi în oraş numai pentru a-şi face selfie cu noul pod. Oamenii au început să devină mândri de oraşul lor, văd că mereu se întâmplă câte ceva, iar asta-i face să suporte mai uşor blocajele şi alte neajunsuri de moment.

Oraşul este în continuă dezvoltare şi, ca-n viaţă, orice soluţie ajunge să genereze noi probleme. Prin urmare, cred că o administraţie serioasă nu va renunţa niciodată la investiţii, iar orădenii nu vor avea parte mereu de şantiere. Va trebui să ne punem cu adevărat întrebări despre destinul nostru şi implicit al Oradiei atunci când se va aşterne liniştea peste cartiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e normal
Daca treceti prin marile orase germane vezi observa acelasi lucru. Ba e ici un santier, ba dincolo. E drept ca in vacantele scolare sunt planificate cele mai "grele", gen schimbat de sine la metrou sau trenuri, conexiuni de sosele noi sau lucrari pe artere principale, dar lumea e foarte obisnuita cu asta si e parte din viata. Trist e acolo unde nu se face nimic, iar pe de alta parte trebuie sa intelegem ca recuperam multi ani de "tacere", iar toate aceste investitii se vor reflecta in bunastare si calitate a vietii in anii urmatori, asa ca singura preocupare trebuie sa fie cum ne descurcam cu deranjul (pe unde ocolim, la ce ora e mai bine sau cum evitam poate drumul de tot).
Postat 19 Decembrie 2018, 21:49 de cchris26
Macarale,macarale
La intrebarea "ce loc ocupa sexul in viata dvs.?" un mare actor roman,raposat,oradean la origini a raspuns: "Dupa...pe ultimul,dar dupa o saptamina...pe primul".La noi,s-a consumat preludiul si ne asteptam sa avem orgasme multiple, intr-o juisare perpetua..."Cind picamerele tac" e inceputul unei ode,poem,alergorie...speram cel putin la nivelul melodiei "macarale"(youtube)
Postat 19 Decembrie 2018, 19:31 de excalibur
Cu mustar, cu mustar.....
Acelasi pupincurism.
Postat 19 Decembrie 2018, 12:49 de MosIonRoata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON