URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2017, 12:22

Cam mult, PSD-iştilor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din patru în patru ani, partidele îşi împart instituţiile statului, colonizându-le cu directori şi adjuncţi care apoi, în timp, le umplu cu activişti, beizadele, tovarăşi de combinaţii, metrese. Nici nu ne mai miră, ca şi cum ar fi o fatalitate a naturii pe care în România mioritică n-ai, pur şi simplu, cum s-o eviţi.

Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.

De-a lungul a 28 de ani, niciun politician nu a explicat de ce n-a făcut UDMR-ului chiar toate concesiile posibile, pentru a nu sabota alianţa propriului partid cu această formaţiune de tip balama, gata oricând să fie de partea celui care dă mai mult. Cine nu candidează la nimic, deci nu caută voturi, o poate zice însă verde-n faţă: pentru că la comanda unor asemenea instituţii nu poţi avea încredere în exponentul unui partid coordonat, cu fire văzute şi nevăzute, de un alt stat. Nu e nici paranoia, nici şovinism, ci pur şi simplu chestie de siguranţă naţională. Mărunţiş pe care partidul "mândrilor români" nu dă, iată, nici doi bani, mult mai de preţ fiindu-i voturile din Parlament şi din Consiliul Judeţean.

Cu puţin înainte să treacă la cele veşnice, directorul Arhivelor Naţionale din Bihor, regretatul Bujor Dulgău, povestea în ultimul său interviu, acordat BIHOREANULUI, că UDMR-iştii "au obsesia că ascundem ceva de ei", asta deşi cel mai mult cotrobăie prin arhive chiar străini din Ungaria, Israel şi SUA. Tot el atenţiona şi că documentele pot fi falsificate, dând exemplul unei escroace pe nume Szentivanyi, care îşi procurase hârtie veche şi o maşină de scris din 1940 pentru a măslui acte de proprietate şi a le substitui chiar în sala de studii a instituţiei, pentru ca apoi, într-un proces, să pretindă în baza lor că înaintaşii ei deţinuseră nişte imobile înainte de instaurarea regimului comunist.

Anatemizarea unei comunităţi ar fi, desigur, nedreaptă şi aberantă, ca urmare trebuie spus apăsat că nu orice conlocuitor maghiar ticluieşte infracţiuni de genul ăsta. Dar UDMR - partid cu un fost deputat condamnat tocmai pentru retrocedări ilegale şi adăpostit la Budapesta, precum Marko Attila, ori cu un fost ministru, Nagy Zsolt, condamnat chiar pentru trădare -  trebuie să mai producă multe dovezi de loialitate şi onestitate.

Habar nu am dacă persoana pe care acest partid o va pune peste Arhivele din Bihor poate fi deasupra oricărei bănuieli că nu-şi va folosi ilegal funcţia, dar asta nici nu mai contează în faţa noii certitudini: aceea că, de dragul majorităţii, PSD e în stare de orice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
prezent
in ziua de azi fiecare scrie ce il taie capul,fara nici un temei! asa si redactorul de fata!pacat ,totusi!
Postat 11 Octombrie 2017, 14:00 de Fradi
VIZIUNEA VIZUINII
@elev: Mulțumesc! Aștept să mai crești! Sigur vei vedea altfel lucrurile!
Postat 10 Octombrie 2017, 19:45 de TDS
@tds
Bre....esti penibil. Da "dixtractiv" de nu-ti pot spune. Keep walking !
Postat 10 Octombrie 2017, 19:07 de elev
!!!
@oradea_mea_și_a_ta: Maestrul Criș nu greșește! Cel puțin în situatia de față! Domnia sa are o anumita orientare politică, vizibilă si pe FB! Eu reproșez altceva! În politica românească ( dar nici mondială) nu există fete mari! Deci nici opozanții PSD nu se califică! Punct!
Postat 10 Octombrie 2017, 19:05 de TDS
@tsd
se pare ca n-ai inteles sau nu vrei sa intelegi si reproduci la o scara mai mica comportamentul celor pe care ii simpatizezi. Faptul ca "maestrul" cris greseste nu te indreptateste cu nimic in a-i reproduce greselile. Prin comportamentul vostru intretineti, la un nivel mai mic, gherila celor mari. "Maestrul" are justificarea ca e jurnalist si vrea sa para neutru dar tu/noi/plebea ?
Postat 10 Octombrie 2017, 18:30 de oradea_mea_si_a_ta
Hotu' striga hotu'!
Si uite ca exact din aceleasi motive, pnl-isti au pierdut alegerile pe plan national si in Bucuresti. Sa fie clar: psd nu a castigat pe mana amatorilor de galeti, zahar si ulei, ci pe lipsa de la vot a simpatizantilor de dreapta, care chiar si-au pierdut increderea in pnl si satelitul acestuia, usr.
Postat 10 Octombrie 2017, 16:32 de User anonimizat
!!!!!!!!!!!!!!
@oradea_mea_si_a_ta : Nu cred prost pe nimeni ! Dar nici nu sunt de acord ca maestrul Criș să critice doar o zonă ! Despre asta e vorba ! Da, orice publicație este de o anumită parte a baricadei ! Dar fiecare trebuie să-și asume acest lucru.
Postat 10 Octombrie 2017, 13:32 de TDS
@tsd
mestere, las-o balta cu aburelile si nu ne mai crede prosti. Daca unii sunt prosti nu e necesar sa fii si tu. In traducere: daca pnl sau altii gresesc nu este necesar ca si psd sa greseasca. Nu este o scuza (sau ma rog, este pt fraieri). M-as bucura daca avand in vedere procentul mare care il au in alegeri (pe plaiurile mioritice mai ales) sa se puna la masa si sa spuna: uite noi nu vom face ca voi. Hai sa convenim cum sa facem pt a termina gherila inutila si sa gandim ceva functional si avantajos pt toti, dar mai ales pt plebe. Partea nasoala (pt noi, plebea) este ca nici unii nu pot gandi. Mai exact, nu asa.
Postat 10 Octombrie 2017, 13:27 de oradea_mea_si_a_ta
SA II VEDEM PE TOTI
Să nu ne amăgim ! Același lucru se întâmplă peste tot ! Cel mai recent exemplu: United States of America by Trump ! Donald Trump ! Să nu uităm ce a zis Klemm ! Hans Klemm, iubitor de Codruțe ! Din aer va fi atacată Românica ! Deci „ buy Patriot ! „ De ce o fi zis așa ? Concluzia: habar nu am de ce nu acceptăm că fiecare partid își plasează oamenii ( își va plasa ) oamenii în anumite funcții ? Ce mama sărăciei, pe Rotar îl dă afară competența în domeniul muncii ? Sau pe Giani ce îl recomandă atât de puternic ?Ș Dar de ce Arina Patricia Moș e nemaipomenită ? Sau Mircea Ghitea ? Dar de ce madam Ghitea lucrează la mediu ? Dar pe Pentie jr. ce îl recomanda ? Dar pe Corcheș ? Dar pe Boloș ( ba la ADR NV, ba la MDRT, ba la MT )? Dar pe Florea ? Dar pe madam Florea la ADP ? Dar pe Andrica ce îl recomandă ? Cele petrecute la ștrandul Ioșia ? Dar pe Grama ? Dar pe Popa? Dar pe inginera Lipoveanu care nu e arhitecta ? Că unii au luat „ nește” concursuri ținute joia iar câștigătorul era stabilit de marți ? ( am citat din Toma Caragiu ....).
Postat 10 Octombrie 2017, 12:55 de TDS
Sa ne fereasca Dumnezeu! Sa nu ne bata asa de rau...!
Amin.
Postat 10 Octombrie 2017, 12:37 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON