URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2011, 09:33

Bolojan şi ungurii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2008, când înfrunta maşinăria PDL, plus marionetele (dacă aţi uitat, amintesc două: "independentul" Raita şi "ţărănistul" Hanaş), Ilie Bolojan câştiga Primăria Oradiei de unul singur şi din primul tur. "Curăţenie în oraş, ordine în Primărie!" mi s-a părut o propunere decentă, nu un slogan pasager, ca atare m-am numărat şi eu printre orădenii care l-au votat.

Cu timpul, în ce priveşte curăţenia, am văzut determinarea primarului de a se ţine de cuvânt. Recunoaştem sau nu, multe locuri au devenit mai îngrijite, iar utilajele RER îşi fac treaba nu doar pe sub geamurile primarului, ci şi pe străzi unde, până acum doi ani, orădenii nici nu visau la salubrizare. La fel, deşi se mai sacrifică un plop din raţiuni edilitare, numai orbii nu văd plantările făcute în toate cartierele.

La capitolul "ordine în Primărie", nu am mai auzit cetăţeni care să se fi plâns că n-au ce căuta după acte fără o "atenţie", chiar dacă - după tăierea salariilor - era de aşteptat ca tentaţiile funcţionarilor să crească măcar cu 25%.

La "ordine" includ însă nu doar Primăria, ci şi societăţile municipalităţii. La RAPAS, deşi numise un manager PNL-ist (Romulus Cosma), Bolojan l-a trimis la plimbare când s-au înmulţit indiciile că nu făcea treabă şi că şefii mai mici îşi făceau de cap. La OTL, din fericire, n-a fost cazul unui al doilea val de curăţenie, pentru că aici, în opinia mea, e cel mai bun manager (o spun, deşi e membru UDMR, fără ezitare).

Problema lui Bolojan apare la directorii puşi de UDMR care o fac de oaie şi de care primarul nu se atinge, probabil să nu-şi lezeze partenerii locali. Nu pot să nu mă gândesc bunăoară că, deşi prinsă cu ocaua mică, şefa de la Zoo, Daiana Gender, rămâne pe funcţie.

Mult mai periculoasă se prefigurează însă situaţia de la Compania de Apă, unde managerul Ovidiu Gavra e copleşit de directoarea economică Kuntz Aniko, cunoscută în instituţie ca adevărata şefă, doar pentru că are spate politic. Mai nou, în loc să stea "la cutie" pentru că a tergiversat proceduri ce pot duce la pierderea a 1,1 milioane euro dintr-un contract prost executat de o firmă pe care n-a penalizat-o, aceasta primeşte întăriri din partea unui alt UDMR-ist, numit în Consiliul de Administraţie deşi a scos bani grei din afaceri cu Compania. Nu vreau să cred, cum se zice prin târg, că tandemul Kuntz-Balogh ar avea misiunea să direcţioneze "unde trebuie" comisioanele mega-proiectului Aparegio, de 102 milioane euro, destinat extinderii în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare, dar nici nu pot ignora probabilitatea, având în vedere "cazierul" celor doi.

Pe scurt, dacă primarul nu e "mânjit", cred că n-ar trebui să-i lase nici pe aliaţi să-i strice reputaţia. Ar fi indicat să stea cu ochii pe indivizi ca aceştia ca pe butelie. Nu pentru că-s unguri - Doamne fereşte! - ci, dimpotrivă, pentru că par mai români în apucături decât majoritarii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
Cinstit sa fi, ca inteligent nu mai e cazul
Minjit nu este, ca s-ar fi aflat in anumite cercuri. De ce ? Pentru ca nu-l duce mintea ...
Postat 22 Martie 2011, 15:42 de Palm
mai comentati?
sunt o gramada de comentari de la copiii PDL. E atat de copilaresc, dar macar ei mai au piele pe obraz.
Postat 15 Martie 2011, 16:17 de observer
Amenajarea la malul raului
Eu sper ca va reusii sa amenajeze malul Crisului , pe ambele parti si pe toata lungimea din Oradea . Pe strada Republicii ar fii bine sa fie banci cat mai creative ca si forma . Ar fii bine sa infiinteze un birou unde sa lucreze arhitecti talentati care sa creeze cladiri de forma neobisnuita , poate dupa 100 de ani ar devenii monument . Despre UDMR nu stiu ce sa zic , pt ca nu ma preocupa politica .
Postat 15 Martie 2011, 12:57 de beyaas
igen
Bine zis dle Cris!! PS Aveti grija la barbierit! :))
Postat 14 Martie 2011, 21:18 de daisycutter
primar
ILIE BOLOJAN ESTE CEL MAI BUN PRIMAR PE CARE LA AVUT ORADEA PINA IN NPREZENT.NU REUSITI SA-l MURDARITI CU NIMIC MISEILOR DE DPListi. BOLOJAN ESTE UN TIP SERIOS,DEMN,UN BUN EDIL,ORGANIZATOR,GOSPODAR,DE EL AVEM NEVOIE NU DE LICHELELE DE LA PDL..ORASUL VA IUBESTE DLE PRIMAR.SUCCES.
Postat 12 Martie 2011, 18:42 de trifa
Atentie!
Loialitatea este o virtute pana nu se transforma in slugarnicie, iar cand aceasta face rau, ea devine complicitate.
Postat 12 Martie 2011, 10:44 de safe
Figura de prost
Uitati-va la figura lui Bolo din poza. Fix ca un honved fara costumul de elnok. Si-a pierdut aplombul de taran de la Alesd. Acuma arata ca de la Astileu.
Postat 10 Martie 2011, 23:38 de Land
Capul cit mai adinc mr. Abrudan Cris Adrian
CRIS nu se dezminte. Frustrat, complexat si pupincurist.
Postat 10 Martie 2011, 23:26 de Copy
vai, vai
vai, vai
Postat 10 Martie 2011, 22:10 de mang tampitu'
bolojan, incompetentul si cris, lingaul.
oricat il pupa prin partile dorsale (slugile, cris si chirila), nu pot ascunde incompetenta si necinstea lui bolojan, marioneta udmr-ului.
Postat 10 Martie 2011, 19:23 de nail
bolojan=catastrofa
degeaba a greblat prin niste parcuri daca ungurii fac ce-i taie capul... bolojan, copilul de curte al udemereului. LASA-NEEE, BOLOVANULE !!!!!
Postat 10 Martie 2011, 19:11 de kiss, koncek & comp.
bolojan, primarul ``udmr-ului_
RUSINE, BOLOVANE ! Esti marioneta lacomiei si nesimtirii udemeriste !
Postat 10 Martie 2011, 19:03 de XYZ
pupincurism
Pe langa tine draga ziarist , raposatul Paunescu si rudotelizatul Vadim Tudor par niste victime nevinovate ale fostului dictator.Totusi ceva va difera , ei macar aveau coloana vertebrala. Tu vei fi vesnic un menestrel neansemnat la curtea regelui alesdean
Postat 10 Martie 2011, 10:32 de bardul de pe cris
celebritate
@alina, mang: te pomenesti ca oi fi vreo celebritate si n-am aflat inca?
Postat 10 Martie 2011, 08:25 de dan oradeanul
aha
multe bune a făcut Bolo, dar acuma cu muia cet-transgex a pierdut şi mai mult; toată lumea ştie că Oradea se poate încălzi geotermal, dar NU!!! cet-UL, buba oraşului, trebuie să trăiască, că altfel unde mai vinde gLIGOR porumbu (dacă nu ştiaţi e un mare agricultor, şi cultivă... tenchi :)) şi faza cu cet-u se ştia demuuuult, numa că amu' o ieşit la suprafaţă! nu-i Bolo de vină, de vină e politica care ne conduce; Bolo fără susţinere politică n-are ziua de mâine în Primărie; cet-U e tot politic, mai sus de Primărie pt. că produce bani mulţi.... ORĂDENI!!!!! BUNĂ DIMINEAŢA!!!! nu partidu' contează, omu' contează pa, plec din ţara asta... spiritual, că fizic rămân
Postat 10 Martie 2011, 01:14 de io
papa bun din gunoi
"Javrel" - imi place noul tau nume Abrudane (pentru cine nu stie, adevaratul nume al "ziaristului" in cauza), te defineste perfect ! Si "utilajele rer isi fac treaba" doar pentru ca suplimentul ala laudativ care apare cu bihoroiul e platit de... rer ! Altfel, ii faceai troaca de porci, doar-doar or da si ei ceva :))))))
Postat 10 Martie 2011, 00:39 de Gigi de la scularie
rusine
ppppffffffffuuuuuuuuuu !!!!! ce jigodii au ajuns si chirila si cris !!!!!!!!
Postat 09 Martie 2011, 23:29 de dana oradeanca
Cineva, primar mai bun?
Eu sunt de acord cu punctul de vedere al autorului. Cine imi propune un primar mai bun? Eu nu sunt PNL-ist. Pe mine ma intereseaza interesul nostru dupa fiecare. Deocamdata nu vad primarul mai bun decat Bolojan. Eu un bun administrator, verifica, lucreaza. Imi pare rau. Si fara Bihoreanul sunt absolut de acord cu Adrian Cris.
Postat 09 Martie 2011, 22:37 de observer
bravo
Cine sinteti voi sa va dati cu parerea Faceti un ziar si dupa comentati
Postat 09 Martie 2011, 22:27 de petre
lamuriri
De cate ori ai mancat pe gratis domnule ziarist? Sa nu cumva sa crezi ca a adus Bolojan bani de acasa.Stie toata lumea cine e dan oradeanul
Postat 09 Martie 2011, 22:16 de alina
Ei as....
Inflamare mare pe dan oradeanul....Crezi ca nu stie populatia cine esti.....Esti cam lovit in aripa
Postat 09 Martie 2011, 22:08 de mang
cum?
@alina: imi explici si mie cum din impozite se poate da spaga? ca impozitele sunt inregistrate, se elibereaza chitante, exista o contabilitate. daca tot voiai sa ataci pe tema asta trebuia sa-ti alegi o alta chestie!
Postat 09 Martie 2011, 19:35 de dan oradeanul
io
bun baiat, crisule! shezi dildau, la picior!
Postat 09 Martie 2011, 18:33 de foca
sunt niste rezere la otl
O mica observatie legata de Csuzy: a angajat atatia oameni in birouri incat nu se mai stie care ce hartii trebuie sa duca. Iar la investitii inutile sunt chiar bune, cand au chef. De exemplu telefoanele mobile de care angajatii nu aveau nevoie.
Postat 09 Martie 2011, 13:55 de Daniela
oare cind
Nici nu ma asteptam la o alta abordare a ziarului vostru, criticati guvernul dar il lingeti pe Bolojan desi si voi sinteti scarbiti de jegul din Oradea....Oare de ce... Nu cumva ceva banisori...Intimplarea face sa nu beneficiez foarte mult de serviciile Primariei Oradea, doar ca platesc impozite din care va luati voi spaga,.... Va doresc stimate domn sa va bucurati de acest primar inca douazeci de ani..Oricum vi se pregateste ceva Vezi sa nu te lingi pe degete vreo 10 zile ... Esti in vizor..
Postat 09 Martie 2011, 13:18 de alina
laudatio
Omagiul tarii conducatorului iubit. Ai scris un laudatio (stii ce e aia?) Crisule parca vii din presa comunista. Cit ai primit pentru textul asta javrel?
Postat 09 Martie 2011, 13:14 de mircea matei
io
sunt plin de maidanezi si in iosia si la podul de pontoane
Postat 09 Martie 2011, 11:28 de io
de acord
perfect de acord cu tot ceea ce s-a scris in articol, mai putin cu faptul ca d-l Csuzi ar fi "cel mai bun manager"! sigur, nu e nici "catastrofa" dar pana la "cel mai bun" e cale lunga. in primul rand curatenia in mijloacele de transport in comun inca lasa de dorit(bun, sunt de vina categoric si cetatenii). in al doilea rand comunicatele otl nu se verifica intotdeauna si in practica(a se vedea comunicatul dat in preajma zilei orasului, nerespectat insa in dimineata respectiva nici de autobuze, nici de tramvaie).
Postat 09 Martie 2011, 11:00 de dan oradeanul
sunt mai multi acum
nu stiu cum au fost 4000 de maidanezi ca nu i-am vazut pe strazi...in schimb de cand e bolojan primar s-au umplut parcurile si strazile de ei...in parcul linistii e plin, la spitalul de copii e plin ...nu tin cu nimeni dar evidentele in ce-i priveste pe cainii vagabonzi sunt clare...iar sos dogs doar vorbeste si nu prea face mare lucru...
Postat 09 Martie 2011, 10:46 de dana
asco
stimate domn adrian cris, cum de ati uitat-o pe konksek zita de la asco ? poate ca socialul nu este ffff important pt dl primar dar ilegalitatile evidente pe care le face konksek ar trebui sa va intereseze pe toti care sunteti romani ...chiar nu intereseaza cum distruge patrimoniul (vezi proiect digului...) si cheltuie banii orasului ?!
Postat 09 Martie 2011, 10:43 de maria
maidanezii s-au rarit vizibil
au fost 4000 de maidanezi pana a venit bolojan la primarie, iar in ultimii 2 ani au ajuns la 400. ce naiba sa mai faca omul asta, sa-i prinda personal pe fiecare?
Postat 09 Martie 2011, 10:29 de marius
AA
DOMNULE PRIMAR CAND AVETI DE GAND SA VA IMPLICATI IN PROBLEMA CAINILOR VAGABONZI (DIN IOSIA ZONA SALA SPORTURILOR SAU OLOSIG) STITI CA SAPTAMANA TRECUTA O PERSOANA A AVUT NEVOIE DE AMBULANTA PT CA A FOST MUSCATA DE O HAITA ?
Postat 09 Martie 2011, 10:02 de AA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON