URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2016, 08:28

Bolojan şi mai cine?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zarurile au fost aruncate. Întrebat de Digi 24 dacă va candida pentru al treilea mandat, primarul Oradiei a răspuns laconic, dar limpede: "cel mai probabil da". Aşadar, Ilie Bolojan nu pleacă nici la Bucureşti (cum sperau adversarii), nici în sectorul privat (unde ar fi câştigat înzecit), ci face singura alegere logică dată fiind dubla sa ipostază: de edil pe care încă în toamnă, înainte de finalizarea marilor proiecte, sondajele (inclusiv al adversarilor) îl cotau cu 70%, şi de secretar general al unui partid căruia trebuie să-i ofere exemplul personal.

Chestiunea fiind clarificată, necunoscutele îi privesc pe ceilalţi. La PSD, partid "îngheţat" mai abitir decât clienţii unui CET matusalemic de care ţineau cu dinţii, soluţia e testată în laboratoarele interne fără pic de imaginaţie. Ioan Mang trage la Consiliul Judeţean, unde speră dacă nu să obţină şefia cu ajutorul UDMR, măcar să-i paralizeze pe liberali printr-un număr mare de consilieri, pentru ca la toamnă să se retragă în Senat. La Primărie, după ce tot Mang i-a dat brânci singurului viceprimar pesedist al Oradiei din ultimul sfert de veac, urmează să-l arunce pe prefectul Claudiu Pop, cel care spera să-l bată pe vicele Mircea Mălan, dar va trebui să facă balet cu Ilie Bolojan. Nu de alta, dar l-a sprijinit (cu temei) pe trei fronturi majore cu riscul de a fi şi el în contrasens cu ai săi: Oradea Mare, mutarea Muzeului în Cetate şi centura metropolitană.

Cu UDMR situaţia se complică. Şifonat de DNA, singurul şef de partid din Bihor ce putea fi considerat "baron", Alexandru Kiss, a anunţat pe un site despre care se spune că e controlat chiar de UDMR că nu va mai candida pe 5 iunie. Dacă, după ce l-a mâniat prin puciul de anul trecut, îi va reintra în graţii, candidatul la judeţ ar putea fi Szabo Odon. Dacă nu, cum se zvoneşte, Kiss va încerca să rămână în joc prin fideli de tip Pasztor Sandor, trimis la înaintare şi în 2012, iar la Primărie să mai tragă un bilet, tot ca atunci, Cseke Attila. Aura de ministru reformator al Sănătăţii, câştigată corect, nu-i va mai fi însă suficientă acestuia, iar artificiile de campanie de genul vitaminei C îl vor ridiculiza de-a dreptul, ştafeta fiind acum mult mai sus.

Buba cea mai mare o are, însă, PNL. Criticat chiar în interiorul partidului pentru lentoarea cu care mişcă CJ, pentru lipsa curselor externe ori nefinalizarea Muzeului, asta ca să nu mai vorbim de refuzul său de a-şi asuma mutarea Muzeului în Cetate după ce promisese public acest lucru, lui Cornel Popa, cel care i-a urcat pe liberali de la 2% la nr. 1 în judeţ, îi pot aminti chiar propriii colegi spusele lui Stalin: "Pentru meritele din trecut îi ridicăm statuie, pentru greşelile din prezent îi tăiem capul!". Întrebarea e dacă va aştepta execuţia sau va anunţa joia aceasta că vrea să-şi reia cariera de parlamentar. Necunoscuta e, deci, cu cine va face tandem căpitanul de cursă lungă Bolojan?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
2015
2915 SE VA CITI 2015 !
Postat 31 Ianuarie 2016, 10:05 de PETREI
Veni ,Vidi,Vinci !
Nu contesta nimeni ca ai facut ,prost, bine ca nu a placut la toata lumea ,ok !Dar sa vrei sa ramai ,,ca nu stiu ce mai vrei sa termini '',e mentalitatea omului care ,,nu mai termina niciodata nimic ''.Si in 2915 s-au vrut multe terminate si nu s-au terminat ,inafara de banii care pe 2016 au devenit foarte putinii .A tempera cantitatea prin calitate ,cumpatare,prioritati ale orasului de asta avem nevoie pentru cel putin urmatorii ani !Nu de cineva care va gestiona si judetul !fara indoiala prin dorinta sa de a fi un ,,factotum ''.
Postat 31 Ianuarie 2016, 10:03 de PETREI
Vremuri tulburi, monșer...
Corect (si normal) ar fi ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali (cei care de cele mai multe ori construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local, in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila) să ia o pauză de cel puțin 4 ani... si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila. Cazul nostru...
Postat 31 Ianuarie 2016, 03:54 de Daniell
Armaghedonul
Micul Paris de pe Cris a devenit o amintire .Ne asteapta daca vrem inca cel putin 4 ani de ,,marete santiere''parte inutile si bineinteles cresteri de taxe ,impozite ,parcari platite .Un oras nu se conduce asa printr-o pleiada de ,,yes-man''care nu au curajul la nici o opinie si merg pe mana si pofta primarului .
Postat 31 Ianuarie 2016, 00:24 de PETREI
Bolojan,inca nu stie inca ce vrea,papusarii se pare ca da.
Intrebare :.."cu cine va face tandem căpitanul de cursă lungă Bolojan?" Raspuns : Bineinteles cu Pasztor Sandor, prietenul de la ABA Crisuri, cel care ii va asigura o navigare linistita pe apele involburate ale Oradei. A mai ramas Crisul Repede de intubat,nici o problema !Cu paraul Paris,i-am ciuruit! Vant bun in pupa.... spre DNA!
Postat 27 Ianuarie 2016, 22:27 de platona
Bolojan e în cădere liberă
Să ajungi în patru ani de la aproape 70% la un scor de încredere mai jos de 25%, înseamnă că ori ai făcut totul împotriva orădenilor din inconștiență, ori din rea voință !!!
Postat 27 Ianuarie 2016, 18:27 de WinDos
Postacilor psd
Acest 70% cumulat cu realizarile din 2015 ii zdrobeste tot mai tare pe pesedei. Vad ca in ultima vreme au mai ramas doar postacii psd analfabeti, probabil remunerati in pungi de pufuleti sau lame Orbit. Cei care erau capabili sa articuleze doua-trei fraze coerente s-au cam risipit. Probabil ca privitul in oglinda devenea tot mai greu pentru 2-3 lei pe zi.
Postat 27 Ianuarie 2016, 13:52 de trotineta
Faptele fac diferenta!
DNA aproape de Bolojan, suna ca si cum ati zice hai sa-i facem un denunt sa scapam de el. Neam de joasa speta care si-a asasinat liderii iar daca nu a reusit i-a tradat si vandut suzeranilor sai. Un neam de vasali fie PNL-isti, PSD-isti sau ce mama lor sunt. Oricum, neamul nu ti-l alegi ci il dobandesti asa ca lupti pentru el. Bolojan primar, faptele fac diferenta!
Postat 27 Ianuarie 2016, 13:11 de Klaus_Sebastian
atat v-a mai ramas...
..himere si probleme neuro...ultimile sperante ale latrailor psd contra lui Bolojan. Eu v-am trimis in vacanta, da nu va place...e mai bine la tratament. Cum vreti, tot 70% ramane..Pa!
Postat 27 Ianuarie 2016, 12:17 de TC
Axiome
Şi unirea cu Sânmartin ar trebui să se facă la fel! Fără referendum. Că banii s-au cheltuit deja. În rest, NU ESTE CINE SĂ-L PUNĂ! Totuşi, DNA este destul de aproape de el.
Postat 27 Ianuarie 2016, 11:17 de eutanasiu
.
mai bine l-ar pune primar fara alegeri pentru ca se pierd numa bani aiurea. Nu are nimeni sansa nici macar sa se apropie de el
Postat 27 Ianuarie 2016, 11:03 de David
FC BOLOVAN
LASANE!!LASANE!
Postat 27 Ianuarie 2016, 09:35 de adevarat
linguseala continua
Ma da mult il mai lingi pe bolo. In locul lui mi-ar fi scarba. La necesitatile lui materiale (pensie alim, divortat,cu doua fete mari, cu prietena tanara cu pretentii...)cred ca exista doua posibilitati: sau nu are oferta din privat, de genul celei pe care prosteste o tot fluturi prin ziar, sau veniturile (nu salariul) obtinute la primarie sunt mai mari. Asa ca mai gandestete putin
Postat 27 Ianuarie 2016, 09:00 de liberalul
si totusi...inca incert!
..pana Bolojan nu anunta raspicat ca va candida la primarie..e prematur sa zicem asta. Tipul asta nu se joaca. De multe ori a spus ca dupa doua mandate se va retrage. Cred ca inca asteapta sa vada daca guvernul aproba alegerea primarilor in 2 tururi. Daca se ramane la un singur tur..sigur va candida, daca se trece la 2 tururi - ipoteza cu Malan nu iese din carti. Cu o campanie acompaniata de Bolojan, in 2 tururi Malan are sanse sa il devanseze pe C Pop. Oricum, daca Bolo candideaza, ceilalti ( bine spus) vor face balet si poze de imagine. Eu sper sa ramana Bolojan si sa continuam cu Oradea Mare si cu celelate proiecte pt. oras. Succes primarului incontestabil - Bolojan!!!
Postat 27 Ianuarie 2016, 08:57 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON