URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2010, 08:42

Biserica şi criza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obişnuiţi cu vitregiile de-o istorie întreagă, nu puţine au fost epocile în care românii, nemaigăsind dreptate la domnii ce-i conduc, şi-au căutat alinarea la Domnul. Probabil că mulţi fac la fel şi acum, când asupra neamului s-a abătut o urgie mai aprigă decât puteau prăvăli chiar şi armatele de ocupaţie ale unor puteri străine.

Recenta reacţie a Bisericii Ortodoxe Române faţă cu criza şi cu planul de amarnică sărăcie impus de Vodă Băsescu e însă halucinantă. În loc să ţină cu poporul, înaltele feţe bisericeşti se arată pofticioase să pactizeze cu jefuitorii din tagma politică pentru împărţirea pradei. După ce mai an, când era campanie şi Partidul voia să-şi măsoare pioşenia în talanţi, a primit o grămadă de pomeni din bugetul public, săptămâna trecută, printr-un comunicat al Patriarhiei, Biserica Ortodoxă a cerut Guvernului şi mai mulţi bani pentru ridicarea a noi lăcaşuri de cult, motivând că doar aşa poate ţara să treacă de criză.

"Continuarea lucrului la bisericile în construcţie şi construirea altora noi vor ajuta la depăşirea crizei morale şi spirituale, la fel precum cea economică şi financiară", pretinde Patriarhia. Prin urmare, edificarea de noi biserici "ar crea mai multe locuri de muncă şi ar lupta cu egoismul, prin încurajarea solidarităţii între oameni, şi îi va ajuta pe credincioşi să evite disperarea", zice Biserica Ortodoxă Română.

Să mă ierte Dumnezeu, dar dacă până acum înţelepciunea populară ne sfătuia să facem ce zice popa, nu ce face el, de data asta învăţătura Patriarhiei e nesimţire curată, cinism şi fariseism cât cuprinde.

Nu spun că nu există preoţi învăţaţi şi cu vocaţia de a-şi păstori în cinste mioarele, dar se vede treaba că miniştrii Bisericii nu-s cu nimic mai vrednici decât cei ai Guvernului mirean.

N-am auzit până acum ca Exagerat de Fericitul Daniel să-i îmbărbăteze pe credincioşi ca să înfrunte vremurile cu încredere. În schimb, Cruciaţii arginţilor se reped la mărunţişul rămas după Potopul lui Boc.

M-aş fi aşteptat ca Patriarhul măcar să-l dojenească pe Vodă, să-l roage să nu omoare turma cu zile. Însă nici vorbă! Biserica stă cu ochii pe arginţi şi lăcomeşte la azima săracului, râgâind cu anticipaţie.

Să jinduieşti ortul unui neam căruia i se închid spitale şi şcoli mi se pare o impietate strigătoare la cer, dar iată că ierarhii n-au nicio ruşine în spatele bărbilor, după cum nici simţăminte nu mai au în inimile ofilite dedesubtul crucilor pectorale.

În 20 de ani de libertate, în oraşele şi satele României s-au înălţat 40.000 de biserici, spun statisticile oficiale. Suntem mai aproape de credinţă? Nici pe departe, ci doar popii dintr-însele mai burtoşi cu câte o parohie.

Vai, vouă, chipuri spoite, credeţi că Dumnezeu o să vă ierte?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
credinta = IQ mic
Nu avem scoli, spitale si voi vreti sa va mandriti cu niste biserici f*t*? Apoi sa nu ne miram ca suntem o natie de prosti. Asa nici nu este de mirare ca Romania nu are nici macar o universitate in topul 500. Cine sa faca cercetare, progrese? Credinciosii cu IQ scazut? Nu de alta, dar s-a dovedit stiintific, in repetate randuri ca exista o corelatie inversa intre religiozitate/credinta si IQ. Daca ai un nivel de inteligenta n-ai cum sa crezi ca legendele, miturile (chiar basme pt babe proaste) sa fie adevarate. Din pacate in acele studii internationale romanii au iesit credinciosi si prosti. Asta doriti? Wake Up!
Postat 26 Mai 2010, 22:28 de Stev3
Mafia sectara
Andrei frate, vezi de mafia voastra a pocaitilor! Cine isi mobilizeaza credinciosii la vot pentru clientela politica mai bine ca voi? Noi suntem pui de naparci, iar voi pocaitii sfinti! Noroc ca la judecata din urma va fi HRISTOS nu fariseii din voi! Consiliul judetean al fratelui TARLE jumuleste judetul cu firmele penticostalilor si a baptistilor! Si diavolul s-a apropiat de Hristos cu BIBLIA! Vai voua!
Postat 25 Mai 2010, 10:43 de Fernando
Biblia, nu preotii!
Fernando si restul(tot tu):pui de naparca, cine te-a invatat sa fugi de mania viitoare? Biserica este o casa de rugaciune, dar voi ati facut din ea o pestera de talhari! Religiunea adevarata e sa cercetezi pe orfani si pe vaduve, nu sa zidesti biserici ca poti colecta bani de la enoriasi, nu sa acumulezi pamanturi si sa incalci legea iubirii de aproape, nu sa stai la masa cu mafia imobiliara din Oradea!
Postat 24 Mai 2010, 23:56 de Andrei
pt. fanatici
pt. masina de propaganda , de sorginte securisto-comunista,a bor - adrian cris, nu e greco -atolic, nu e pocait.....e ortodox
Postat 24 Mai 2010, 22:08 de profu
Prostul moare de grija altuia
Stimabile ANDREI, Nu e vorba de a tolera pacatele cuva! aici e vorba de demersul jurnalistic al unuia ADRIAN CRIS care MINTE cu nerusinare! Am accesat pagina Patriarhiei si m-am convins ca tovarasul greco-catolic ADRIAN CRIS scormoneste povest nemuritoare! Aici nu e vorba de pacatele preotilor ci de faptul ca marele scrib CRIS pune pe seama Bisericii Ortodoxe lucruri pe care nu le-a facut sau afirmat. Asta e nemernicia fandositului de Cris! MINTE!!!
Postat 24 Mai 2010, 15:01 de Fernando
vai de cine nu intra si nici nu lasa pe alti sa intre
Minciuna, furtul si porcariile facute de unii preoti sunt tolerate de biserica, dar PRESUPUSELE pacate ale unuia ca si Cris, nu sunt tolerate. Ma rog, i se pun in carca si chestii inventate. Cneva s-a simtit si a inceput sa posteze la greu, doar a convinge enoriasii de buna credinta a popimii. In Romania s-au construit o multime de biserici in ultimii 20 de ani, dar nimeni nu se intreaba de ce numarul avorturilor a ajuns egal cu potia actuala a Romaniei. Birturile sunt pline, nivelul moral al societatii e la pamant, iar BOR construieste cladiri, se leaga de pocaiti, practica inchinarea la idoli (moaste, bani, pamanturi). Cristos a spus ca biserica nu sta in cladiri, dar voi n-ati inteles nimic. Mergeti si intrebati in caminele de studenti, sa vedeti cine sunt cei care tin cele mai aprige chefuri: cei de la teologie. Epigonii spirituali care cred ca pot fura, curvi si minti, iar dupa spovedanie si mai stiu eu ce proceduri, se curata de pacat, pt ca in weekendul urmator sa o ia de la capat.
Postat 24 Mai 2010, 11:44 de Andrei
te doare rau?
mihai dj - singurul neuron si ala habotnic, ti-a luat-o razna rau de tot.......
Postat 24 Mai 2010, 07:57 de eu
prostia nu doare
Bai alarma falsa, ortodocsii nu au nici un complex fata de nimeni! Voi vorbiti? Ce a facut Filip pentru greco-catolici si evanghelici n-a facut Vaticanul si congresul american! V-a imbogatit pe toti! Biserica romanilor a fost mereu batjocorita! Sa-l pupati undeva pe penticostalul TARLE!!! cris minte cu nerusinare! Dar asta e bine cand minte impotriva ortodocsilor! Farisei de doi lei!
Postat 23 Mai 2010, 20:02 de mihai dj
alarma
Tine-te bine cris ca s-au dezlantuit cerberii "bisericii adevarate".....ce penibili sunt, ....se vede ca au un complex fata de celelalte biserici.....pt..totoce li se intapla e de vina ori greco-catolicii, ori romano-catolicii........da de strategia de a fura din bugetul statului in cardasie cu politicienii nu scot o vb., ca doar nu sunt prosti......sunt doar hoti.
Postat 23 Mai 2010, 13:16 de eu
Coloana vertebrala
Domnule Cris, stie toata lumea ca esti fara coloana vertebrala! Te tine in spate UNCHIU! Nu Magiar ma, ci Cultura... pe care tu nu o ai!
Postat 22 Mai 2010, 22:11 de Zoro
Departe de credinta
stimate tovarase Cris, Locul matale e in Judeteana de Partid Comunist. Nici comunistii nu au scris la adresa Bisericii asemenea magarii pe care le scrii tu. tu esti departe de credinta prin felul tau de a fi. mergi la biserica? Te rogi? Respecti posturile Bisericii? Te Spovedesti? Te impartasesti cu Trupul si Sangele lui Hristos/ Ma indoiesc! Daca ai fi un credincios adevarat ai respecta invataturile lui Hristos! Dar esti un simplu papagal penibil! Cercetati daca sunteti jurnalisti cu testicule cine sunt mafiotii care au dus Romania la dezastru! Lasati popii in plata Domnului!
Postat 22 Mai 2010, 21:50 de huidu gainusa
INGERII DE ZIARISTI
Ziaristii lu peste! Voi faceti mai pe imaculatii? S-a saturat lumea de voi! Va credeti asa de sfinti de parca ati fi ingeri, cand colo sunteti niste tonomate ca si motanii lui Felix ! Pupati-l pe Bolojan din partea mea undeva...Cris tu vezi ma de greco-catolicii nevestei tale!
Postat 22 Mai 2010, 13:41 de grigore
Presa si banii
Cred ca ar fi bine sa dam preotilor si bani pentru a ne ridica scoli si spitale. Cel putin astia au facut ceva cu banii! Se vede dupa ei ceva. Altii au papat banii iar presa ia sustinut. Florin Ardelean pe Filip, Bihoreanul cand pe unii cand pe altii, depinde de unde suflau banii. asa ca nu mai faceti pe lupii pazitori ai turmei. Sunteti penibili. S-a saturat lumea de moralitatea presei!!! Vai de voi!
Postat 22 Mai 2010, 10:06 de Relu F.
Ce a facut presa?
Stimabile Cris, preotii cel putin au facut ceva pentru tara aceasta! au facut biserici pentru oameni. Faptul ca la Pasti stau in jur de 10 000 de oameni in jurul unei biserici inseamna ca totusi nu sunt prea multe! Dvoastra unde mergeti la biserica? Cat priveste presa aceasta ce a facut? A santajat, a suflat in ceafa politicienilor si "a trait bine!" Lasati preotii sa-si faca datoria! Sa-i invete pe oameni sa fie mai buni!
Postat 21 Mai 2010, 23:16 de sonia g.
Apel la lichele
Nu e corect sa generalizati atunci cand vorbiti de calugari. Or fi si unii cu probleme. Avem mari duhovnici si sfinti in randul monahilor. E o crima morala sa generalizati. Cat despre moralitatea presei ce sa mai vorbim?
Postat 21 Mai 2010, 21:04 de doru demian
diverse
da sa vedeti in manastirile noastre ce si-o trag calugarii nostri, ba intre ei, ba cu femei........
Postat 21 Mai 2010, 20:44 de fulg
kkaboou baci
cand vine vorba de preotii CATOLICI PEDOFILI, de ce nu te guduri la fel de extaziat ?
Postat 21 Mai 2010, 19:15 de .........
DIVERSIUNEA Domnului CRIS (2)
Voiam sa spun ca e si vina noastra daca nu reusim sa convingem lumea de menirea Bisericii si a rostului ei in viata omului. Cum putem oare dialoga in dragoste si adevar cu oameni asemenea Dvoastra domnule Cris sau dl. kabbom? Putem sta la masa cu MINCIUNA si DIVERSIUNEA ? Cred ca nu! Puteti sa ne blamati cat doriti! Cei care vin la biserica ne cunosc si ei stiu cine suntem. Cei care sunt ca si Dvoastra si nu calca pragul Bisericii va pot crede pe Dvoastra! E treaba lor. Totusi a incita opinia publica impotriva noastra a preotilor e un lucru scandalos si se aseamana cu diversiunile din vremea stalinista cand eram catalogati drept dusmani ai poporului, reactionari, banditi , legionari etc. Sa ne ajute Dumnezeu la toti pe masura ADEVARULUI!!!
Postat 21 Mai 2010, 15:24 de preot ortodox
DIVERSIUNEA Domnului CRIS
Observ domnule Cris ca sunteti gratulat de adversarii Bisericii. Trebuie sa fiti tare fericit! Problema dumneavoastra este ca va bazati pe miniciuna si diversiune!!! Reproduceti comunicatele de presa ale Patriarhiei sa vada cititorii cum inventati afirmatii care nu se gasesc in comunicatele de presa ale Patriarhiei. Nu e cazul sa inventati asemenea povesti pentru a va vinde ziarul. Avem si noi pacatele noastre adevarate. Nu e cazul sa mai si inventati. In opinia celor care au comentat articolul dumneavoastra noi preotii nu ar mai trebui sa ne cumparam o masina si nici sa ne facem o casa etc! Problema e ca noi traim din banii enoriasilor nostri , dintr-o suma mica primita de la bugetul de stat si din serviciile religioase pe care le efectuam. Intretinem din acesti bani si lacasurile de cult, ajutam si pe cei nevoiasi dupa puterea noastra si a comunitatilor pe care le pastorim, dar nu facem caz de acest lucru. Este datoria noastra. Dar de la neajunsurile noastre pe care le avem si noi ca orice om de pe pamant pana la a ne acuza si cataloga in fel si chip e un lucru totusi prea lung si dureros. Ii intelegem si pe cei care ne urasc! Poate e si vina noastra ca nu ii facem sa intelega ma
Postat 21 Mai 2010, 15:13 de preot ortodox
wooooooowww
nea cris, esti "mare"... ai luat 10 de la kkaboom. no spune si tu, te.
Postat 20 Mai 2010, 20:18 de lol
las-o asa sau ia-o asa
lasa ca unii popi catolici pedofili"construiesc-impingand" pe la spate, indiferent de criza!
Postat 20 Mai 2010, 19:51 de kaboom(kaboou)
Nu se mai satura
Excelent articol... Preotia a devenit un business de succes. Uitati-va cu ce masini circula "amaratii" de preoti, ce case parohiale isi fac. Se construiesc hardughii de biserici in loc sa se faca asezaminte pentru batrani sau orfani... halal crestini.
Postat 20 Mai 2010, 10:09 de Azeroth
petitie online
petitieonline.ro/petitie/incetarea_finantarii_de_la_buget_a_organizatiilor_i_activitatilor_religioase-p04626049.html
Postat 20 Mai 2010, 00:14 de Steve3
nesimtire
nesimtirea nu are limite in randul bor.
Postat 19 Mai 2010, 10:29 de pardon
asa
cineva trebuie sa-i traga de manecile alea largi si pe mai mari bisericiilor din romania din cand in cand,ca prea mult cerseste biserica si de la stat si de la bogatasi si chiar de la nevoiasi,trebuie cineva sa le arate cu degetul pe obraz,ca prea multi bani vor,poporul moare de foame nu de lacasuri de cult avem nevoie,cum zice si Adrian Cris:'Suntem mai aproape de credinta? Nici pe departe, ci doar popii dintr-insele mai burtosi cu cate o parohie."parca o fac in dispretul omului de rand?
Postat 19 Mai 2010, 09:16 de eu cu mine
bici
D-le Cris, editorialul asta nu e scris din condei ci cu biciul! 10*
Postat 19 Mai 2010, 08:55 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON