URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2011, 09:05

Bac-ul? Nicio tragedie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au picat 110.000 de copii la Bac. Se spune că motivul principal e că n-au fost lăsaţi să copieze. Nimic mai fals. Dacă erau cu adevărat împiedicaţi să fure, nu treceau nici un sfert. Au picat mai mult de jumătate, dar nu-i nicio tragedie, căci o mare parte din pretendenţi nici n-aveau ce să caute la liceu.

Cu ei se hrănesc facultăţi gen Spiru Haret, ei sunt masteranzii de la Vadu Crişului şi tot ei rup cinci pixuri până să-şi scrie numele, asta dacă au şi buletinul în faţă. Din rândul acestor tineri păcăliţi, dar cu patalama la mână, se recrutează rândaşii care mătură scările de jos în sus în spelunci de cartier. Asemenea diplomaţi pot fi văzuţi vânzând bigudiuri la capul podului sau spălând vase prin şaormării. Fac munci mult sub calificarea lor, dar în concordanţă cu cunoştinţele acumulate în 20 de ani de şcoală.

Nu cred că o tânără care se face coafeză are frustrări. Ba din contră, dacă e talentată ţine la coadă toate cucoanele sus-puse ale urbei. Un mecanic e curtat de patronii cu maşini puternice, iar un chelner fâşneţ poate ajunge chiar lângă şeful statului. În schimb, o absolventă de la o facultate rurală e mult mai frustrată dacă după absolvire nu poate practica specializarea relaţii internaţionale, ci cel mult felaţii internaţionale.

Un bacalaureat corect va fi o barieră binevenită pentru cei care vor să-şi hrănească orgoliile la universităţi-fantomă. Un Bac sever ca acesta ar putea ajuta învăţământul românesc să-şi recapete prestigiul. Dacă însă pe viitor se va reveni la sistemul cu fiţuici şi chermeze pentru comisia de examinare, cei respinşi acum au căzut degeaba la datorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
bac-ul...
prima data am crezut ca cei care au dat bac-ul sunt anticopiii iar ce-au invatat ei pentru examen este antimateria...... daca s-ar fi straduit macar un pic ar fi putut sa ia toti examenul.cred ca parintii lor au crescut niste fiinte alienate,alintate,dezinteresate,.... in sala de clasa sunt cu totul altfel decat cei care pe strada emit cu nerusine aprecieri savante vis a vis de ceea ce vad,constata,li se intampla.-viata ca o prada-ei,n-au putut si ei ,acolo,sa considere ca subiectele ar fi o barfa ,un motiv de distractie,sau ceva-uri apetisante si interzise.ar fi fost mai atragator sa se dea bac-ul la negru,asa un bac de contrabanda sau sa se dea in alte tari(la cat costa),sa poarte titlu de razboi(cu cine,cu ce)(de ce)altfel ,asa negru pe alb si in fata educatorilor ne inhibam,tot ce am invatat patru ani nu mai stim sa fie definitia bac-ului:tot ceea ce elevii nu invata in 4 ani buni,la insistentele celor din jur care cred ca de fapt sunt tobe de carte,pe banii celor din jurul lor,cu ingaduinta celor din jur,protejati de catre cei din jur,.. d-lor, eu cred ca profesorii si parintii si societatea in care au trait sunt de vina pentru bac-ul respectiv,nu elevi
Postat 19 Iulie 2011, 21:26 de carla
indiferent ce
fii baiat deshtept, ca tara geme de ingineri :))
Postat 19 Iulie 2011, 14:19 de ioni
Tema de reflexie.
Dezastrul de la bacalaureat si cel de la titularizarea profesorilor dovedeste prostia celor examinati sau nesimtirea cinica a examinatorilor?
Postat 18 Iulie 2011, 16:53 de safe
subtire de tot
articol slab. nota 1. acest articol ar fi bun dat ca exemplu la rubrica : nu faceti ca el.
Postat 15 Iulie 2011, 20:28 de mda
mai mai
De parca din Stiinte Economie sau mai bine zis din DREPT ajungi mare scula in societate.Poti ajunge dar cu pile evident.Eu unu m-as face si strungar decat sa mor de foame, dar nu mai avem nici d'astea in tara.
Postat 15 Iulie 2011, 01:53 de oscar
Nimic mai adevarat
Ma bucur ca bacalaureatul din acest an mai triaza din nivelul agramat al elevului roman.
Postat 13 Iulie 2011, 16:57 de Razvan T. Coloja
korek
Bine bine domnule Az, dar cine spune ca daca ai 31 de ani.... musai ai si Bac-ul luat??? In alta ordine de idei, tocmai am citit un articol (cel de mai sus), scurt, corect, pertinent, trist, adevarat.
Postat 13 Iulie 2011, 16:54 de soso
trista realitate
si proverbul asta e valabil si pentru unii profesori care habar n-au cu ce se mananca meseria aia a lor.
Postat 13 Iulie 2011, 11:34 de eu
trista realitate
Tot respectul pentru ce a-ti scris in acest articol. Aveti dreptate e prea multa prostie in Romania si aici merge pe deplin urmatorul proverb "cu prostul fara scoala duci o lupta mai usoara pe cand cu prostul cu scoala duci o lupta colosala" .
Postat 13 Iulie 2011, 11:31 de eu
...
Bine ca linkul articolului nu apare... :-(
Postat 13 Iulie 2011, 11:28 de az
In atentie domnului care "lucreaza in sistem"
Tin sa va atrag atentie asupra unui articol tot de la redactia BIHOREANUL: " ", mai ales la fraza "profesorii care i-au evaluat iniţial lucrarea şi-au bătut joc nu doar de propria lor meserie, ci şi de autoare, neluând în calcul posibilele consecinţe ale notării lor asupra acesteia" Waisamar de sistemul vostru...
Postat 13 Iulie 2011, 11:08 de az
@kokolino
"mai" esti cu mamica-ta... nu cu mine. Nu am picat bacul, am 31 de ani...
Postat 13 Iulie 2011, 11:02 de az
@az
mai az, cu cat ti-ai picat Bacu-ul? ("in presă ARE loc afirmaţii "?!)
Postat 13 Iulie 2011, 10:59 de kokolino
DA
in antiteza cu "domnul" de mai jos eu vreau sa va felicit Domnule Chirila...ca o persoana care lucreaza in sistem pot sa va spun ca aveti perfecta dreptate...
Postat 13 Iulie 2011, 10:45 de cinevacuvalva
Inca un jurnalist prost...
Am impresia că domnul Mircea Chirilă habar n-are ce scrie... domnul Mircea (domnul nu degeaba cu d mic) am impresia că habar n-are că elevii nici măcar nu au putut să se scarpine de exemplu pe brate, de picioare nici nu mai vorbesc, nu au avut voie să-şi întoarcă nici măcar capul pentru că imediat au fost daţi afară din sala de examinare... NICI ÎN PENITENCIAR nu sunt astfel de reguli!!! jurnalistul sus menţionat scrie şi el ceva, să-l vadă sefu` că mai scrie şi el câte ceva... aş avea un sfat: înainte sa scrii din astea, mai informează-te... Iar eu nu cred ca in presă are loc afirmaţii de genu "rup cinci pixuri până să-şi scrie numele, asta dacă au şi buletinul în faţă" Să-ţi fie RUŞINE" Mircea Chirilă.
Postat 13 Iulie 2011, 10:15 de az
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON