URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2018, 11:40

Auto-faraonizarea lui Roger Waters

Auto-faraonizarea lui Roger Waters foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Roger Waters îl dispreţuieşte pe Donald Trump atât de mult încât, în turneul mondial "Us & Them", i-a dedicat întreaga regie vizuală a piesei "Pigs". Waters are 74 de ani, Trump 71. Dacă cei doi s-ar fi contrat acum 60 de ani, ar fi ieşit o încăierare copilărească fără urmări, uşor de uitat. Dar, luând în calcul contextul social şi politic actual, împreună cu magnitudinea artistică, respectiv politică, a celor doi, rezultă un meci de box de la distanţă de proporţii planetare. "Us & Them" s-a transformat în "Us versus Them".

Artistul care, la sfârşitul anilor ’70, a construit Zidul pentru a se izola, a schimbat foaia în ultimii 20 de ani. L-a dărâmat, s-a cocoţat pe resturile sale şi, asemenea vârstnicilor care au renunţat la politeţe, a trecut la atac fără să-l intereseze pe cine supără. Waters ştie că activismul vinde bine în vremurile acestea, iar componenta politică în albumele şi concertele sale nu a lipsit niciodată. Pe lângă perena temă anti-război, Roger Waters a mai introdus în meniu problema Israelului, a programului nuclear şi a politicii externe a SUA. Peste toate acestea, Trump a venit ca cireaşa de pe tort.

Waters versus Trump este doar imaginea la scară largă a radicalizărilor noastre personale. Trăim vremuri paranoice, în care pericolul ne pândeşte pretutindeni, duşmani invizibili ne vor răul, iar conspiraţiile mai-marilor lumii ne-ar dori pe toţi supuşi, bolnavi şi, în final, morţi. Se stă mereu cu mâna pe mânerul armei, se spurcă aprig în stânga şi în dreapta, se vorbeşte fără să se asculte. Waters versus Trump e un fel de #Resist versus PSD, în care unii cântă pe gratis, iar ceilalţi fac ce vor pe bani. Pe mulţi, mulţi bani.

Eram curios cu ce se va prezenta R.W. în faţa publicului după spectaculosul şi ultra-vizualul turneu precedent "The Wall". "Va fi o cântare cuminte, de buget mic", mi-am zis când am văzut o scenă simplă şi un ecran led imens. Dar realitatea m-a contrazis. Cu o regie perfect calculată, spectacolul "Us & Them" a început simplu şi s-a complicat pe parcurs. Un ecran imens, cu două părţi, s-a desfăşurat deasupra publicului, pe lungimea sălii, şi ne-a introdus în atmosfera albumului "Animals". Tot show-ul a fost concentrat vizual în jurul lui Waters, al cărui ego se află într-o continuă creştere.

Spectaculosul show laser ce a ridicat o piramidă la perechea de cântece "Brain Damage/Eclipse" avea rolul să completeze conceptul celebrului album din 1973. Pentru mine a însemnat săvârşirea procesului de auto-faraonizare al lui Roger Waters, care, asemenea legendarilor egipteni care şi-au construit locuri de veci megalomanice, îşi va odihni sufletul sub semnul piramidei de pe coperta "Dark Side Of The Moon". Creatorul Zidului şi al Piramidei, omul cu un rol uriaş în cultura rock a secolului XX se află, probabil, la ultimul turneu mondial. Vorba lui Daika Attila, cu care am mers la Budapesta: am fost să ne luăm rămas bun de la el. Mulţumim pentru tot, Maestre!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON