URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2011, 09:47

Asta e România! Dar poate fi altfel...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asta e România, nu ai ce să faci! Aşa a exclamat orădeanca Elena Marta, o anonimă de 45 de ani, absolventă a Colegiului Tehnic Traian Vuia, după ce la soluţionarea contestaţiilor lucrarea ei de Bac la matematică a fost reevaluată astfel încât nota iniţială, 5.90, i-a fost majorată la 8.55.

Diferenţa e enormă, dar matematica o disciplină cât se poate de exactă. Ori ştii, ori nu ştii! La fel, şi la corectarea unei lucrări, tocmai pentru că operaţiunea nu lasă loc de subiectivism, ori judeci matematic, ori nu judeci deloc. Dar profesorii care i-au evaluat iniţial lucrarea şi-au bătut joc nu doar de propria lor meserie, ci şi de autoare, neluând în calcul posibilele consecinţe ale notării lor asupra acesteia.

Elena Marta a spus doar atât: Asta e România, nu ai ce să faci! Are 45 de ani şi tocmai din acest motiv nu a reacţionat altfel. La 45 de ani, în România, eşti deja resemnat ca o mioriţă. Nu mai protestezi. Verbalizezi. Constaţi, iei act.

Mă întreb, însă, ce se întâmpla dacă Elena Marta era nu un adult de 45 de ani, ci o adolescentă de 18, convinsă că întregul viitor depinde de rezultatul de la Bac. La aflarea veştii că a picat se putea sinucide, aşa cum unii au încercat, iar alţii au şi reuşit? Se putea, înainte de a depune orice contestaţie. Ar fi avut-o pe conştiinţă acei profesori din comisia de corectare? Răspunsul din nou e da, cu condiţia ca respectivii să aibă conştiinţă.

Tot după Bac am cunoscut o tânără cu conştiinţă. Se numeşte Luana Niculescu, a absolvit Colegiul Eminescu şi, la fel ca o altă colegă de la acelaşi liceu, a luat cea mai mare notă din judeţ. De mult nu mi-a făcut aşa plăcere să ascult pe cineva "în exercitarea funcţiei" de jurnalist...

Isteaţă, îndrăzneaţă, tonică, ba şi frumoasă, plină de energie cât să dea şi altora, într-o jumătate de ceas mi-a povestit cum s-a hotărât, încă de mică, să nu copieze, în primul rând ca să nu se fure pe ea. Mi-a povestit fermecător şi cum, împreună cu alţi colegi, de la Eminescu şi de la Gojdu, a început să transforme vechea rivalitate dintre cele două licee într-o competiţie productivă din care să câştige toţi, înfiinţând un cerc de literatură deschis ambelor grupări. Mi-a împărtăşit, în fine, puternice şi argumentate opinii politice. N-am să le dezvălui, evident, ajunge să spun că urmăreşte zilnic ştirile pentru a şti ce se întâmplă în ţară şi în oraş.

M-a impresionat mai ales sinceritatea ei şi sper că o va păstra nealterată în pofida situaţiilor în care o va pune "viaţa", profesorii, colegii, şefii. Trag nădejde din toată inima că Luana şi colegii ei de generaţie ne vor convinge că nu avem a ne teme de viitor, nici măcar că nu are cine să ne plătească pensiile sau că societatea va fi condusă la nesfârşit de impostori. Pentru că România, cu asemenea tineri, chiar poate fi şi altfel! Doar să le acordăm încredere şi să nu le punem zăgaz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Rusine!
Ministrul de interne si-a luat bacalaureatul dupa terminarea facultatii, iar ministrul invatamantului nu doreste sa ne arate si noua diploma de bacalaureat. Iata cine revolutioneaza administratia si educatia in Romanaia!
Postat 18 Iulie 2011, 16:57 de safe
sigur
Dar fara tine cum ar fi Romania...mai putin corupta.
Postat 16 Iulie 2011, 23:16 de diana
ba(n)calaureatii!
nici postarile de la 18,52 si 18,57 nu-mi apartin!
Postat 16 Iulie 2011, 20:38 de dan justitiarul
frustratii
un singur lucru transpare limpede ca lumina zilei. huu.............. frustratilor !
Postat 16 Iulie 2011, 19:18 de shadow
incredibil
bai vasi, las-o jos ca macane ! tu spui bancu' si tot tu esti cel care rade-plange de unul singur. m-am lamurit. frustrarile te-a terminat.
Postat 16 Iulie 2011, 18:57 de dan justitiarul
incredibil
jurnalism de mana a doua.
Postat 16 Iulie 2011, 18:52 de dan justitiarul
incredibil
@vasi: tot ceea ce este postat dupa comentariul "subscriu" nu-mi apartine! din pacate trebuie sa o spun din nou, cineva nu are ce face si isi insuseste pseudonimul meu. banuiesc si cine...
Postat 16 Iulie 2011, 12:43 de dan justitiarul
bacul la 45 de ani ?
mai are si pretentii de "filozoafa" ? nashpa exemplu ai dat "editorialistu' lu' peste". cum e turcu' asa e si pistolul :)))))
Postat 15 Iulie 2011, 20:21 de :)))))))))))
deontologie
vasi, totusi tu esti doar un imbecil frustrat.
Postat 15 Iulie 2011, 20:17 de dan justitiarul
deontologie
az, ai dreptate !
Postat 15 Iulie 2011, 20:15 de dan justitiarul
deontologie
cu o singura exceptie (eu sunt aceea), toti cei care ati scris comentarii aici sunteti praf ! sunteti niste amarati frustrati ! burta pe carte si educati-va ! tineti-va pornirile idioate in frau. nu aveti un minim autocontrol. sunteti de caca>o, pana peste cap !
Postat 15 Iulie 2011, 20:13 de dan justitiarul
deontologie
totusi la 45 de ani sa iei bacul... ea pate sa spuna orice. nu toti sunt ca si ea. lumea isi ia bacul in general, la varsta primei tinereti. cris, esti pasta ! lol vasi, tu esti in plop si plopul in aer ! esti un imbecil prin de frustrari !
Postat 15 Iulie 2011, 20:07 de dan justitiarul
subscriu
@vasi: cu ceea ce ai scris acum sunt perfect de acord! cu sublinierea ca totusi o parte din vina le revine elevilor. sa nu stii ce este acela "text dramatic" e cam grav!
Postat 14 Iulie 2011, 10:42 de dan justitiarul
se poate altfel
@dan justitiarul: ok dan, nu stim sigur daca doamna a luat sau nu pe merit bacul, dar facem toti pe desteptii. Pot sa-ti spun in schimb un lucru de care sunt foarte sigur: marea majoritate a celor care au picat, au picat pe merit! Si asta nu pentru ca ar fi prosti sau incapabili: pur si simplu sistemul e de vina - programa incarcata aiurea, profesori dezinteresati care i-au tras dupa ei pana in clasa a 12-a si si-au batut joc de ei acum pe ultima suta de metrii. Si daca ar fi luat toti bacul si ar fi facut o facultate ce iar astepta in Oradea de exemplu? Iti spun eu: un loc de munca pe banda la coreeni sau vanzator in piata! Asta ne ofera sistemul, adica Romania.
Postat 14 Iulie 2011, 10:05 de vasi
am mai explicat
@vasi: stii de ce nu poate? pentru ca daca putea o facea la vremea ei, adica acum 26 ani! acum este exclus. ca exista studenti la 45 ani foarte buni, precis este asa. dar mai mult ca sigur, ei sunt la a doua facultate! tot sigur sunt ca lucrarea a fost corect notata la Baia Mare dar intuitia imi spune ca lucrarea predata in ziua examenului a fost schimbata. de aceea o fi facut contestatia, ca era sigura pe ea. deci n-ar fi rea o expertiza grafologica
Postat 13 Iulie 2011, 20:32 de dan justitiarul
mate-bate
o asemenea nota la matematica, din partea unei femei de 45 ani...greu de imaginat...in conditiile in care olimpicii judetului au obtinut note putin mai mari... cum de nu s-a remarcat pana la aceasta varsta respectiva doamna? cum de nu si-a dat(luat) bacul pana acum? DAAA...asta e Romania!!! peste un an sau doi, poate e in parlament...
Postat 13 Iulie 2011, 17:56 de mate
Viata nu se termina la 45 de ani
De ce sa nu fie in stare o persoana de 45 de ani sa faca o lucrare buna? Eu am avut colegi de facultate de varsata asta sau poate mai batrani, care erau mai seriosi si mai constiinciosi dcat studentii de 20 de ani, tinuti in puf de parinti. Si pe deasupra aveau si familii de intretinut! Nu ganditi asa pentru ca roata se invarte, veti ajunge voi la 45 si de ani si veti fi dati la o parte de persoane mai tinere si fara experienta, doar pentru ca ati ajuns la 'venerabila' varsta de 45 de ani.
Postat 13 Iulie 2011, 17:08 de vasi
va mirati?
va mira realitatea,dar pe vremea lui 'cula se facea totusi carte,sa nu va mai spun ca am intilnit ingineri tineri care nu stiu masura cu micrometrul si sublerul,de cultura generala ce sa mai vorbim,intrebi de scoala ardeleana si ei te intreaba cine sint sponsorii sau in ce liga joaca si va mirati ca doar cei constiinciosi cit de cit au luat bacul
Postat 13 Iulie 2011, 15:32 de luky
PRAF IN OCHI
Sunt perfect de acord cu Dan,nu cred ca la 45 ani sa ia o nota asa mare la matematica ,8.55.......nici daca acum 26 ani ar fi fost eminenta de nota 10.00...mai bine ar tacea doamna si sa stea in banca ei .Pentru 8.55 tb muncit, facut exercitii,mers in urma la manualele de cls v,sa fim seriosi,nu e nimeni chiar atat de fraier....sa creada toate minciunile.Nu suntem chiar toti de ieri ...de azi.....mai sunt si oameni cu scoala....lasati vraja stimata doamna.
Postat 13 Iulie 2011, 13:42 de ROXANA
intrebari
@az: OK, una este sa vrei sa faci bac-ul la 45 si alta sa poti. repet, e incredibil ca o femeie de 45 de ani sa faca o lucrare de matematica atat de buna!
Postat 13 Iulie 2011, 11:16 de dan justitiarul
...
am gresit titlul la comentariul anterior.
Postat 13 Iulie 2011, 11:12 de az
@kokolino
Am impresia că la 45 de ani de aceea faci un BAC, să nu mori de foame şi să ai posibilitatea de a obţine un loc de muncă cât decât bine plătită... Cred că asta e motivul pentru care a făcut un BAC la 45 de ani, şi nu a vrut să lucreze la un italian pt un salar de nimic....
Postat 13 Iulie 2011, 11:12 de az
suspiciuni
nu stiu ce sa zic, totusi o persoana in varsta de 45 ani sa rezolve un subiect de matematica mai dificil aproape perfect (8,55 cam asta spune!)e ceva cel putin ciudat! ma rog, nu contest ca nota finala a fost corect stabilita. refuz insa sa cred ca la 45 de ani doamna a putut face o asemenea teza. pentru ca daca putea cu adevarat, se intampla acum 26 de ani!
Postat 13 Iulie 2011, 10:39 de dan justitiarul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON