URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2019, 16:14

Asistații din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea există 333 de asistaţi social. Cam atâţi câţi erau pe o stradă lăturalnică din Alexandria până să-i ducă Dragnea pe toţi în Guvern. Dacă facem o extrapolare, la nivel naţional ar trebui să fie cam 34.000 de oameni care beneficiază de venitul minim garantat. Această cifră este însă de domeniul fantasticului din moment ce, mai mult ca sigur, zilnic, la orice oră, cel puţin 100.000 de compatrioţi se află la bufetul comunal.

Cifrele oficiale pe 2017 arată că, de fapt, sunt aproape un sfert de milion de asistaţi care, la nivel naţional, costă bugetul 15 milioane de euro pe lună. Ştim cu toţii că există oameni care realmente nu au cum să se descurce. Sunt prea bătrâni, prea bolnavi şi prea demobilizaţi. Dar când vezi plăvani care trăiesc din alocaţia copiilor şi din venitul minim garantat, ajungi la concluzia că forma cea mai bună de protecţie socială este locul de muncă.

Marea problemă a acestor oameni amărâţi este că cineva profită de ei, ba chiar se bucură că nu-şi găsesc de lucru. Păi, ce bazin electoral mai fidel îţi poţi dori decât această uriaşă masă de manevră dusă la votare cu maşina primarului şi cu a şefului de post?

Până la urmă, nu cele 15 milioane de euro pe lună sunt marea problemă a României. Probabil că atât fură politrucii noştri într-o singură zi. Baiul e că asistaţii şi neamurile lor pot menţine la putere partide care le sponsorizează traiul de azi pe mâine. Aşa că, în domeniul asistaţilor, cu cei 333 de amărâţi, Oradea nu va deveni niciodată un exemplu de "bune practici"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dreptul la vot
Mie chiar mi se pare o analiza pertinenta. In cotinuare, stiu ca nu sunt in acord cu drepturile omului, dar pentru Romania ar trebui sa se faca derogare: contribui cu ceva la tarisoara asta, oricat de putin, ai dreptul sa-i alegi pe cei care o conduc; stai si atepti ajutor de la stat (de la noi toti), atunci sa nici nu poti decide cine te conduce.
Postat 29 Ianuarie 2019, 00:14 de MIG
Pe gheata
Cu toate ca vremea s-a mai “muiat” puțin, unii încă mai patineaza. Sunt curios, cum a reușit sa-și dea seama autorul, care din cei 50% sunt asistații sociali;cei care au votat partidele, sau cei care l-au votat pe președinte?
Postat 28 Ianuarie 2019, 19:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON