URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2020, 11:36

Asfaltăm, da’ nu gătăm!

Asfaltăm, da’ nu gătăm! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.

Nu se poate să dai autorizație de construcție dezvoltatorilor care fac case pe pășuni, de unde a dispărut durerea, întristarea și canalizarea, fără curent și fără gaz, cu niște pietriș în noroi care ține loc de drum. Nenea Dezvoltatorul îl îmbârligă pe client că în 2 ani vor fi aduse toate utilitățile, iar după 5 sau 10 ani de noroaie marii proprietari de case pun presiune pe Primărie, nemulţumiţi că zac în colb vara și-n tină iarna, cu toate că și ei plătesc impozite.

Dacă dezvoltatorii ar fi obligați să predea amplasamentele cu toate utilitățile, inclusiv cu drum gata asfaltat, multe din necazurile acestea ar dispărea. E drept că dezvoltatorii nu ar mai avea profituri atât de mari și nici amatorii de chilipiruri prețuri atât de tentante la case, dar nu mi se pare corect ca toți orădenii, din impozite, practic să-i subvenționeze.

În schimb, Primăria ar avea bani să asfalteze ceea ce și-a propus de un deceniu, adică străzile vechi din oraș. Termene mobilizatoare, prin care se promite că peste încă 10 ani vom avea drumuri civilizate, nu mai încălzesc pe nimeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Frustratii sa se abtina
Cei care nu au case in oras, dar jinduiesc la asta, sa se abtina de la comentarii. E prea evident. Primaria trebuie sa-l oblige, prin contract, pe cel care construieste casele, sa predea casa cu drum si utilitati. Primaria este cea care da autorizatie de constructie, nu cumparatorii caselor. Vina e a Primariei.
Postat 17 Februarie 2020, 21:54 de 1011010
Daca doriti sa revedeti...
...modelul de bune practici a primariei oradea (idem cluj) atunci cind vrei sa-ti ridici o cladire pe terenul la care ai visat din viata anterioara(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/autorizatii-fara-donatii-judecatorii-au-stabilit-ca-primaria-oradea-nu-are-voie-sa-conditioneze-autorizatiile-de-donatiile-de-terenuri-139608.html).Citam din vicele MeMe:"Municipalitatea nu câştigă nimic, dimpotrivă! Oraşul are doar de pierdut: nu mai încasează impozit pe terenul donat şi, în plus, se obligă să facă drumuri, deşi în oraş mai există încă 250 de străzi nemodernizate" "Spre deosebire de donaţie, care se poate perfecta repede, exproprierea durează mai mult. De fapt, nu e moral ca din banii tuturor orădenilor să expropriezi teren ca să faci drum pentru o familie care vrea să se mute în vârful dealului. Şi apoi, exproprierile ne-ar înghiţi tot bugetul de investiţii".Solutia a gasit-o autorul MC:"Dacă dezvoltatorii ar fi obligați să predea amplasamentele cu toate utilitățile, inclusiv cu drum gata asfaltat, multe din necazurile acestea ar dispărea".Totul se rezuma la niste donatii...S-ar putea dona si casa si ulita ,astfel scapam de toate grijile.
Postat 17 Februarie 2020, 21:29 de excalibur
@autor
Totusi casele din cartierele fara asfalt nu sunt chiar ieftine, daca stam drept sa nu judecam stramb. Dar snobismul unora la 40 de ani cu credite pe 30 de a sta la casa se transforma in frustrări din ce in ce mai bizare, nu conteaza ca n-am drum azi, casa sa fie, ce conteaza 250mp teren, casa sa fie. Case ingramadite cu sau fara vreun avantaj de a fi, la propriu, la casa. Pereti fara geam care dau spre vecini, duplexuri unde esti ca la bloc, atata ca nu sta nimeni deasupra, dar casa sa fie. Sunt prea săraci oamenii sa aiba un apartament 4 5 zile pe saptamana si o casa retrasa in weekend. Dar masini sa fie 2 si daca se poate pe la 3 4000 bucata
Postat 17 Februarie 2020, 21:02 de poiu
Singele apa nu se face
Vazind titlul,si semnatura,ai fi zis ca suntem la "vocile bihorului".Adica primaria NU e dupa chipul si asemanarea LUI,primaria e putin vinovata.Nu e perfecta,deci.Pen'ca lasa dezvoltatorii sa faca profit,dupa care lasa primariei ulitele pietruite sa bage ea apa,canalizare,asfalt.In timp ce oradea veche geme dupa oleaca de asfalt.N-o fi chiar asa,atita timp cit se baga porfir italian cu 300€/mp.Nenea Dezvoltaru' versus Nenea Demolatoru',in premiera la cinema palace...
Postat 17 Februarie 2020, 17:58 de excalibur
CrisDumi
Exista mii de case fără autorizație
Postat 17 Februarie 2020, 13:32 de Sandu2100
Zic și eu.
Când îți faci/cumperi casă în câmp te aștepți ca primăria să-ți asfalteze rapid colbu?! Cu siguranță nu plătești același impozit ca cel de pe Luceafărului, la doi pași de bulevard, care-i asfaltată acum.
Postat 17 Februarie 2020, 13:11 de oradeaveche
Despre ce creștere teritorială a orașului vorbești, Mircea Chirilă ?!?
Suprafa[a e aceeași de zeci de ani, ca intravilan sau extravilan !?! Ai impresia că sutele de case nou apărute pe "ulițe" mărginașe nu au autorizație de construire ?!? Ba au ... li s-au luat banii și au fost impozitați pe proprietățile actualizate prima secundă a noilor autorizații de luare în folosință, monitorizate de "cerberii" primarului în mod constant !?! Banii de luat sunt buni, plus infrastructurile de utilități care au ajuns să-i coste pe oameni cât nu merită ... dar când e vorba de modernizat, lasă că trece timpul și "contribuabilii" se obișnuiesc cu "ulița urbană" la un moment dat !?! Și să fie clar, toate asfaltările se realizează de "firme de casă" pe principiul că ... "merge și așa" !?! Așadar, municipalitatea e făcută după chipul și asemănarea lui Bolojan ... primii la luat, ultimii la dat !?!
Postat 17 Februarie 2020, 12:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON