URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2020, 11:00

Are cineva o scară mai lungă?

Are cineva o scară mai lungă? (foto: generic, sursa: healthline.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vreme ce psihoza coronavirusului a luat minţile în masă, în lume au apărut şi alte ştiri ajunse în presă pe uşa din dos: Volkswagen va plăti peste 800 milioane de euro clienţilor germani în scandalul Dieselgate, la graniţa turco-siriană se inflamează situaţia şi e cât pe ce să izbucnească un război în toată regula, 11 milioane de brazilieni sunt ferm convinşi că pământul este plat, America fierbe de pre-campanie electorală, iar Liviu Dragnea s-a tăiat la mână cu flexul în atelierul auto al penitenciarului.

În această criză a epidemiei fiecare entitate a reacţionat pe limba ei, conform fişei postului: medicii au tras semnale de alarmă, presa le-a umflat cu pompa până la limita exploziei, farmaciile au lipit în geam afişe cu "Nu avem măşti!", magazinele au tăcut şi au vândut ca înainte de un război nuclear, iar popii au interzis mozolul pătimaş la icoane. Nicio luare de poziţie oficială din partea Domnului Dumnezeu, cel mai probabil din jenă că i-a scăpat virusul pe pământ. Asta dacă nu cumva ni l-a plasat ca pedeapsă divină.

O viaţă liniştită înseamnă şi să nu afli toate baiurile care te pândesc. Aproape zilnic oamenii trec pe lângă crize de care nu au habar: meteoriţi care ar putea izbi pământul, tensiuni militare cu potenţial de extindere, colapsuri financiare evitate la mustaţă sau doar amânate, crize politice cu implicaţii nebănuite. Dacă am fi la curent cu toate pericolele, am lua-o razna ori ne-am îmbolnăvi în masă de multiple afecţiuni paranoide.

Acest tămbălău generalizat cu coronavirusul a scos la iveală multe lucruri neplăcute: reacţiile întârziate sau greşite ale autorităţilor, limitele sistemului de sănătate, lipsa de responsabilitate a unora în emiterea informaţiilor, generozitatea cu care se răspândesc ştirile false doar pentru că sunt spectaculoase, teama permanentă că suntem minţiţi de autorităţi sau victimele unui complot generalizat. Dar, mai presus de toate, a arătat încă o dată fragilitatea relaţiilor umane.

Bruma de civilizaţie care ne ajută să trăim împreună este o pojghiţă subţire, ce crapă la primele destabilizări sociale. Dacă astăzi mă opresc politicos şi, zâmbind, te las să treci primul, mâine e posibil să te calc pe cap pentru a-ţi sufla ultima franzelă de pe raft, cu care voi supravieţui o zi în plus faţă de tine. Iar scenariul s-ar înrăutăţi şi mai mult în faţa unei ameninţări reale, nu a unei isterii amplificate peste limită.

Să ne menţinem calmul şi judecata limpede ar fi cel mai frumos. Dar asta poate fi destul de complicat în vreme ce din toate părţile ne invadează alarmiştii de serviciu cu trompetele lor neobosite. Ar trebui să ieşim din amorţeală şi să acţionăm: să ne cocoţăm după drobul de sare să-l dăm jos, să îl spargem, să-l măcinăm şi să-l turnăm în solniţe. Are cineva o scară mai lungă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON