URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2016, 13:29

Amintiri cu tata şi cu Afrodita

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 15 iunie 1990, în zori, soneria locuinţei studenţeşti din Cluj suna duşmănos, trezindu-mă după o noapte albă în care, în loc să îngraş porcul în ajunul nu mai ştiu cărui examen, am urmărit Televiziunea Română Liberă, unde aceiaşi crainici care cu o jumătate de an înainte înfieraseră huliganii de la Timişoara relatau cum au restabilit ordinea în Capitală detaşamentele minereşti din Valea Jiului, curăţând de golani Piaţa Universităţii.

Era tata. Îmbrăcat în uniformă militară, se întorcea dintr-o delegaţie la Bucureşti şi îşi întrerupsese drumul spre casă să se asigure că-s bine şi că-mi văd de treabă. Nu cu mult timp înainte, o cunoştinţă binevoitoare îl înştiinţase că-mi pierdeam vremea la Golaniada locală din Piaţa Matei Corvin. După îmbrăţişarea părintească, mi-a povestit nici mai mult, nici mai puţin că a văzut legionari în cămăşi verzi pe străzile Bucureştilor şi că ortacii descoperiseră la sediile PNŢ şi PNL tiparniţe de dolari falşi. M-a bătut la cap să fiu cuminte, să nu dau cu piciorul la atâta muncă, a lui şi-a mamei, care s-au chinuit să mă trimită la şcoală, să nu-mi fac prieteni dubioşi. După vreo trei ceasuri am luat-o împreună spre oraş, el către gară, eu la facultate, la despărţire zicându-mi singura vorbă pe care am înţeles-o: "Baftă!".

Mai târziu, în vacanţă, acasă în Oradea, pe podul de lângă Primărie, mă întrebam cine şi cum o fi scris pe parapetul unde acum se face parcarea subterană, cu litere mari şi negre, "Libertate pentru Marian Munteanu". Acolo m-am întâlnit cu Afrodita, studentă la Bucureşti, care mi-a spus că de Mineriadă era la Universitate şi a reuşit să scape de bătaie, dar nu şi de viol. Episodul, pe care nu-l mărturisise nici măcar părinţilor, mi-a stârnit cea mai cumplită şi neputincioasă furie. Era nu doar o colegă, ci mult mai mult: cândva, fără să-i fi spus, mă îndrăgostisem până peste urechi de ea. Acum e profesoară pe alt continent, aşa cum alţi foşti colegi practică medicina în Anglia, sunt ingineri în Germania ori predau engleza la Budapesta.

La sfârşitul săptămânii trecute, când Parchetul Militar anunţa inculparea lui Iliescu & Co, mi-am amintit de Afrodita, care a plecat fără întoarcere, şi de tata, care abia după câţiva ani recunoştea că nu văzuse cu ochii lui niciun legionar şi nicio tiparniţă de dolari. Poate unii se vor simţi răzbunaţi că ucigaşii din decembrie ’89 şi din iunie ’90 vor fi "traşi la răspundere", dar mie mi-e greu să mai cred într-o justiţie aşa târzie şi mai ales aşa blândă, după ce i-am văzut clemenţa faţă de marii îmbogăţiţi de război, lăsaţi să facă 2-3 ani de închisoare de lux pentru un colosal furt naţional. Doar o plâng pe Afrodita, care s-a dus, şi pe tata, care încă mai e, încercând să-mi închipui ce o fi gândit bătrânul la neaşteptata ştire şi ce simte, an de an, la mijlocul lui iunie. Şi câţi, mai vârstnici ori mai tineri, se lasă şi acum orbiţi de "televiziunile române libere"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fiind imparţial..
a fost un front între Mosocva şi restu occidentului,că mulţi habar n-au avut,chiar simpli trecători şi-au căpătat ceaiu.Privind pe youtube,revoluţia de pe Maidan din Kiev,mi-e imposibil să cred că manifestanţii n-au fost bine organizaţi:benzina pentru molotoave,hrană,baricade,cam cum a fost organizată revoluşia bolşevică cu bani din Elveţia,care,la şcoală am înţeles că a fost ceva spontan.Părerea mea e că nici occidentu ,nici Moscova nu e buni.Dar dacă nu erau banii mulţi din 97 ncoace ,nah,cu deturnările de rigoare,nu era,Oradea,cel puţin,aşa cum e azi...Azi avem APIA,în anii cotelor,cereale ce trebuiau predate Moscovei,ştiu,un caz,unei văduve de război cu 3 copii,i s-a măturat tot grâul în pod.Au luat tot...e totuşi o diferenţă
Postat 29 Decembrie 2016, 09:23 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON