URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2016, 08:29

Am greşit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pas mic pentru PSD, un pas mare pentru Oradea Mare. Aşa califica un comentator spectaculoasa răzgândire a pesediştilor orădeni în chestiunea unirii cu Sînmartinul, anunţată săptămâna trecută de preşedintele organizaţiei municipale, Liviu Popa Sabău. Atâta doar că, la fel cum în 2015 nu şi-au argumentat onest opoziţia faţă de proiectul Oradea Mare, nici de data asta pesediştii nu au explicat cinstit de ce i se raliază. Mai mult, pretind că anul trecut, de fapt, nici nu s-au împotrivit, ci doar au fost "greşit înţeleşi".

Aşa să fie? Să ne amintim! Înaintea primului tur, după ce toţi consilierii PSD votaseră pentru referendum, şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, combătea din răsputeri unificarea, speriindu-i pe sătenii din Sînmartin că vor fi asupriţi fiscal (deşi li s-a garantat că 10 ani vor avea biruri neschimbate), că vor fi forţaţi să renunţe la îndeletniciri ancestrale (în realitate, restricţia creşterii animalelor s-ar aplica doar în centrul actualei comune, în Felix şi în Băile 1 Mai, unde oricum ocupaţia e de domeniul trecutului), iar pe orădeni că vor fi privaţi de investiţiile orientate spre urbanizarea staţiunilor (fără a lua în seamă că aceasta va aduce beneficii tuturor).

Bomboană pe colivă, îngrijorat de pericolul validării scrutinului la al doilea tur, Mang declara că boicotează votul, îndemnându-şi adepţii să procedeze aidoma, iar după închiderea urnelor îşi aroga victoria şi promitea că "în câteva zile" va spulbera proiectul Oradea Mare cu o strategie proprie de dezvoltare a Zonei Metropolitane. Cum s-a ţinut de cuvânt, ştim.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, pesediştii orădeni au insistat că au fost "greşit înţeleşi" şi au spus chiar că sprijină unificarea dacă viitorul cartier va fi legat de restul oraşului cu o linie de tramvai. Nicio vorbă, însă, despre faptul că, sfidând tot "poporul pesedist", Mang şi-a pus candidat la Primăria actualei comune Sînmartin pe un fost consilier local PNL (fost PDL, fost PRM) dat afară de liberali tocmai pentru că a complotat contra unificării.

Ce s-a întâmplat, totuşi, de anul trecut până acum, de-au ajuns pesediştii orădeni la mintea de pe urmă a românului? Cum au devenit "unionişti"? O explicaţie ar fi că în curând îl pot avea candidat la Primăria Oradea pe prefectul Claudiu Pop, cel care, spre lauda lui, a susţinut Oradea Mare, la fel ca fostul viceprimar pesedist al municipiului, Ovidiu Mureşan. Or, în această situaţie, trebuia s-o dea la întors fie Pop, fie pesediştii orădeni. Cum s-a văzut, chiar dacă n-au avut tăria să spună deschis "da, anul trecut am greşit", au ajuns la varianta a doua.

Suceala lor e, totuşi, semn de progres. Nu numai că înţeleg, încet-încet, să nu se mai opună progresului comunităţii şi voinţei majorităţii active a acesteia ("cine nu votează nu contează"), ci par pregătiţi de o adevărată revoluţie - ieşirea de sub tutela unui lider depăşit. Întrebarea e dacă vor reuşi ori se vor opri pe cale, speriaţi de propria cutezanţă?

UPDATE:

Întrebat, în conferinţa de presă de luni, ce părere are despre declaraţia omologului său de la PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, care a afirmat că poate discuta despre referendumul privind unificarea dintre Oradea şi Sînmartin dacă se îndeplinesc anumite condiţii, precum o linie de tramvai între cele două localităţi, Mang a răspuns senin: "A glumit domnul Sabău-Popa". Şeful PSD Bihor a spus că nu poate discuta referendumul, atât timp cât proiectul nu există concret încă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
LA PSD BIHOR CANTA CUCUVEAUA
Un lucru e sigur la PSD Bihor canta cucveaua.Mang incoltit de ,,lupii tineri'',santajat de ,,lupii batrani'',nu are solutii decat sa se retraga intr-un dialog al surzilor . Zice ce vrea si nu mai asculta de nimeni sau asculta de cine nu ii vrea binele nici lui nici partidului .Astfel intr-o totala lipsa de dialog membrii de partid sunt debusolati si parasesc unul cate unul partidul si unii chiar si de a mai face politica .Dezgustati de ce au vazut ca se intampla in PSD Bihor.O demisie a lui Mang ar ridica in sondaje PSD Bihor in mod sigur cu cateva procente bune !
Postat 14 Februarie 2016, 16:41 de PETREI
da da..de ziua..ta
Idiotii astia nu au aflat ca s-a facut ,totusi, o sosea de centura?...pe unde dracu vor sa duca tramvaiul in felix?....cretini..fara leac....
Postat 13 Februarie 2016, 23:20 de zorro
ce fata are asta...
Ce mecla are parvenitul asta...Ia de la ambulanta 20000 lei/luna, masina de zeci de mii de euro din banii nostri si vrea sa ne arate ca lui ii pasa de oras dupa ce pana acum au facut fix contrariul. E si asta un mod de a face cammpanie electorala, doar ca la Oradea nu tine dragi tovarasi ;)
Postat 09 Februarie 2016, 13:30 de hateretards
Se pune de un nou "Tur 3" sau "Repetarea irepetabilului"...
Chipurile (vorba vine!) "texte" să fie: poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate…
Postat 09 Februarie 2016, 12:25 de Danutz
Domnule Mang
Tradare tradare, dar sa stim si noi! Hahaha! Am mai scris-o si o sa o mai scriu: PSD a ajuns un fel de UDMR. Exact cum tatuca Kiss "paraziteaza" de mult timp UDMR fara ca cineva sa poata sa faca ceva fara aprobarea lui, exact asa exageraza si Ioan Mang. Ma rog..niimc nou de la PSD Oradea, un fiasco cunoscut la nivel national de PSD RO. Cunoscatorii stiu mai bine ce spun ;), hehe!
Postat 09 Februarie 2016, 09:43 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON