URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2019, 14:39

Alţii da, noi ba?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.

În paralel, ministrul Finanţelor se laudă că a "atras" încă un împrumut de 3 miliarde euro şi pregăteşte cât de curând să ia un altul, de peste 5 miliarde euro.

Cum n-a văzut nimeni vreun şantier pentru autostrăzi şi spitale, ori măcar pentru repararea căilor ferate peste care nu trece o săptămână fără o deraiere, e limpede că statul se împrumută, la dobânzi din ce în ce mai mari (peste cele ale Greciei din apogeul crizei!) pentru a achita salariile armatelor de funcţionari şi pensiile tot mai speciale.

Problema e nu doar disperarea Guvernului că ţara nu mai produce suficient cât să-şi întreţină birocraţia, ci însăşi proliferarea acestei birocraţii, sufocantă şi debilă. Statul se repede să execute datornicii pentru nişte dări despre care n-a fost capabil să-i înştiinţeze la timp. În cazul concret al orădeanului somat de Fisc, ce a oprit funcţionarii Finanţelor să-l anunţe în 2015 că avea un debit din anul pecedent? Nesimţirea şefilor ANAF şi incapacitatea sistemelor informatice ale instituţiei.

Ştiaţi, apropo, că bazele de date ale Fiscului şi ale CAS nu sunt legate între ele? Dar că la ambele instituţii contractele informatice sunt câştigate, de ani şi ani, de tot felul de Sebi Ghiţă, inclusiv de acesta însuşi, eroul televiziunilor patriotice? Sute de milioane de euro a tocat pe ele statul, din munca fiecărui român, pentru a îngrăşa mogulul, umilind şi spoliind cetăţeanul.

Politicienii n-au avut niciun interes să modernizeze, să simplifice şi să interconecteze sistemele informatice ale instituţiilor, tocmai ca să-şi încaseze comisioanele şi să poată păstra funcţionărimea care, cu instrumente moderne de lucru, nu s-ar mai fi justificat. Iar fără atâţia lefegii, de unde, apoi, voturi la alegeri?

Ştiaţi, însă, că în timp ce românul suferă şi hrăneşte birocraţia ca să-i îngreuneze viaţa, o altă ţară fostă socialistă, Estonia, cu doar 1,3 milioane cetăţeni, le oferă acestora posibilitatea să-şi rezolve orice problemă administrativă prin internet, motiv pentru care i se şi spune E-stonia? Ar fi un model de urmat şi la noi, la fel cum, tot pentru subţierea birocraţiei, ar trebui refăcută şi organizarea administrativ-teritorială, comasând comune, ca în Polonia.

Dacă tot urmează alegerile europene, n-ar strica să vorbească şi despre asta puţinii noştri politicieni de bună credinţă. Despre exemple de succes din ţări ex-socialiste, pe care niciun Occident duşmănos nu le-a oprit să-şi facă o viaţă mai bună, aşa cum pretind "ai noştri" că s-ar întâmpla cu "micul nostru colţişor de lume".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Reteta secreta psd
Reformele psd sunt subtile si de neinteles daca ai mintea libera...sau liberala. Zic unii ca reforma contributiilor si maririle salariale ale bugetarilor au reusit sa echilibreze bugetul de pensii, care avea deficit vreo 4 miliarde de euro.Acum are excedent. Mai departe, voucherele de vacanta acordate acelorasi categorii defavorizate, a revigorat turismul.Suntem pe cale sa inventam primul perpetuum mobile functional,probat,original,romanesc.Daca ar merge toate ca unse,am fi o tara mult mai trista ,ca estonia de exemplu,ca sa nu zicem finlanda
Postat 17 Aprilie 2019, 20:10 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON