URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2014, 11:21

Adio, Stage!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stage Muzeu s-a închis! De luni, 19 mai, un strat gros de praf se va aşeza peste mica pivniţă culturală care în ultimii doi ani a fost casa Teatrului Artemotion. Soţii Sebi şi Mirela Lupu plănuiau să facă anunţul public duminică seara, imediat după piesa "Cerere în căsătorie fără Cehov", pe care trebuiau să o joace împreună. Dar furtuna de joi a inundat localul, anulând ultimele două spectacole planificate. "Aşa a vrut Dumnezeu", a oftat Sebi după ce a terminat de scos apa.

Considerat ba frivol de către conservatori, ba super cool de către alţii, teatrul de pub a început să vieţuiască timid în Oradea pe la sfârşitul anilor 2000. Mai toate cluburile au încercat cel puţin o dată să atragă publicul cu o piesă jucată în unul, două, maxim trei personaje. Unele au transformat asta în obicei, Escape şi Old Mill fiind printre cele mai active. Acolo au jucat cei de la Artemotion timp de aproape doi ani, până în aprilie 2012, când s-au mutat la "casa lor", în fostul local La Masca. Aşa a apărut Stage Muzeu.

Dar, deşi porniţi la drum cu mare avânt, artiştii au fost curând copleşiţi de responsabilităţi ce nu ar fi trebuit să fie ale lor. În loc să se concentreze strict de partea artistică, actorii s-au trezit că trebuie să se ocupe şi cu aprovizionarea, şi cu administrarea. "Nu-s birtaş, nu e meseria mea să ţin un birt. Administrarea unui pub şi managementul artistic sunt incompatibile", mi s-a confesat Sebi Lupu, ajuns în pragul extenuării după doi ani de muncă aproape fără pauză. "Toate eforturile începem să le simţim pe sănătate. Nu vrem să ne distrugem".

Ultimele luni au fost afectate şi de renovarea Muzeului Iosif Vulcan, aflată în plină desfăşurare. Terasa nu poate fi deschisă, ceea ce afectează serios veniturile pe timp de vară. Iar 15 noiembrie 2015, când ar trebui să se încheie lucrările, e o dată prea îndepărtată. Aşa că, după mai bine de 100 de spectacole jucate în ultimii doi ani în Stage, Asociaţia Artemotion ia o pauză. "De jucat vom mai juca, dar încă nu ştim unde. Am încredere în fenomenul teatrului de pub. Nu este ceva trecător. Teatrul a început în spaţii mici, ca acesta", crede Sebi.

Timp de doi ani, în Stage s-a jucat teatru cu regularitate. "Cerere în căsătorie fără Cehov", "Gunoierul", "Buletinista", "Tanţa şi Costel" sau "1000 de motive să te omor" au fost vizionate de mii de oameni. Iar după fiecare spectacol, actorii au stat cu spectatorii la masă. Dintre aceştia din urmă, mulţi au început să meargă şi la teatrul mare. "Asta e cea mai mare satisfacţie a noastră. Ne-am făcut o adevărată familie de prieteni aici. Un cuplu a renunţat la divorţ după o seară de dans petrecută aici", îşi aminteşte Mirela Lupu.

Tocmai când ajunsese un reper cultural al Oradiei, Stage Muzeu dispare. Meritele sale şi participaţia la viaţa oraşului sunt incontestabile. Emulaţia creată în jurul său e dovada că drumul pe care pornise era bun. Este acesta un final sau un nou început? Rămâne de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bravo pentru efortul sustinut
BRAVO pentru Sebi si Mirela Lupu! BRAVO pentru toti colaboratorii lor si BRAVO pentru spectatori! Va doresc mult succes in tot ceea ce doriti sa faceti!
Postat 21 Mai 2014, 14:55 de Ioana Nistor
?
PACAT CA TE-AI INCURCAT CU BIRTASI CA SA NU MAI AI TIMP DE CONCEDII ........... , MARE PACAT
Postat 21 Mai 2014, 11:41 de yeti
De ce?
De ce un loc, atât de cochet și de necesar Oradea, e nevoit să închidă. De fapt, asta e, tot timpul am fost nepăsători la ceea ce se întâmpla în jur nostru. Haideți să vă spun eu ce se întâmplă. Se închide locul care ne-a obișnuit atât de tare cu teatrul de club, încât avem impresia ca ne-am născut cu asa ceva. Nu., domnilor, Oradea nu a avut așa ceva.Și nici n-o să aiba dacă nu facem ceva. Mulțumim stau!
Postat 21 Mai 2014, 09:54 de Cosmin
titu
pacat, mare pacat. de locari de 2 lei e plin orasul, dar un loc ca acesta mai greu gasesti.
Postat 19 Mai 2014, 15:32 de fdsfs
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON