URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2020, 13:22

Acum să vă vedem!

Acum să vă vedem! foto: Facebook Guvernul României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am lipsit câţiva ani din ţară şi, la întoarcere, am aflat de nişte datorii la fisc de care nu aveam habar. Nu fusesem niciodată notificat pentru ele. Pe vremea aceea, ANAF-ul era mai puţin activ ca astăzi, iar tăcerea sa mă făcuse dator cu câteva mii de euro la bugetul de stat, o bună parte fiind penalităţi. Dacă aş fi ştiut de datorii, le-aş fi achitat din timp, astfel că nu s-ar mai fi adunat ditamai purcoiul de bani.

M-am supărat, m-am simţit tras pe sfoară şi m-am încăpăţânat să nu le plătesc. Unii m-au sfătuit să dau în judecată instituţia, dar nu m-am complicat. Alţii mi-au sugerat să cer o reeşalonare şi să le plătesc, pentru că oricum va trebui să o fac cumva, dar nici pe ei nu i-am ascultat. Am stat aşa cam un an, timp în care suma a tot crescut, până când, într-o zi, m-am trezit cu o scrisoare ce mă anunţa că mă paşte executarea silită.

Cu scrisoarea în mână, cu capul plecat şi cu o coroană de spini am intrat într-un birou ANAF. N-am fost întâmpinat cu săbii, flăcări şi cazane cu smoală, cum mă aşteptam, ci de o doamnă prietenoasă, care a scormonit puţin prin serverul instituţiei şi mi-a explicat cum stă treaba cu sumele - cât e datoria principală şi cât sunt penalităţile de întârziere. M-am luat cu mâinile de cap! Penalităţile erau aproape cât suma iniţială cu care figuram dator. M-am plâns că n-am fost notificat atâţia ani. Degeaba!

Dar doamna avea şi o veste bună: "Vedeţi că peste câteva săptămâni va da Guvernul o amnistie fiscală, în sensul că veţi fi iertat de penalităţi dacă vă plătiţi datoriile integral până la o dată anume". Şi chiar aşa a fost! După câteva săptămâni, guvernul (Ponta, ca să fiu exact şi corect) a dat ordonanţa. Am umplut câteva plase cu bani şi am plecat voios să plătesc. Eram singurul de la coadă care zâmbea. Cu toate datoriile stinse şi sechestrul pe conturi ridicat, am plecat din trezorerie cu sufletul uşor ca un fulg.

Anul trecut, când am fost obligaţi să schimbăm casele de marcat, am atacat problema direct la vârf - i-am scris unui deputat de Bihor, proaspăt emanat (pe care, spre deosebire de Ponta, îl şi votasem). Pe scurt: "Pentru persoanele fizice autorizate e o cheltuială serioasă de care nu aveam nevoie. Nu s-ar putea să fim şi noi sprijiniţi cumva, un voucher pentru măcar jumătate din sumă? Ceva, orice, doar să ne simţim şi noi ajutaţi cumva?". Mi-a promis că îmi răspunde. N-am mai auzit niciodată de el de atunci.

Acum a venit pocinogul ăsta cu cel mai anti-economic virus din istorie, care ameninţă nu doar sănătatea publică, ci şi să destabilizeze rău de tot economia. Domeniul meu principal de activitate, la fel ca al multora, este deja serios afectat. La Palatul Victoria se află un guvern declarat cel mai bun prieten cu mediul de afaceri privat. Nu sunt vremuri uşoare pentru o guvernare, în schimb este o ocazie excepţională de a se transforma vorbele în fapte şi a se demonstra respectul ultra-pomenit nu doar pentru marii investitori, ci şi pentru cei mici. Acum să vă vedem!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON