URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2020, 11:45

Acești papagali care ne conduc

Acești papagali care ne conduc sursa foto: www.playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremuri grele, ţara are nevoie de oameni cu greutate. În nici un caz, tripleta Marcel Vela, Bogdan Despescu, Raed Arafat nu face parte din această categorie.

În plină isterie a crizei, tripleta anunţă un comunicat important pentru ţară, dar pentru că încă nu încropiseră textul, ca să devină cât de cât inteligibili, amână ieşirea la rampă cu trei ore. Din start e o greşeală gravă, care lasă impresia că bravii noştri conducători bâjbâie.

Apoi, ministrul de Interne, domnul Vela, a început un discurs flasc, în care parcă-şi cerea scuze că trebuie să închidă cabinetele stomatologice. Cine dracu’ a mai văzut ordonanţe militare care să conţină recomandări?

Mă aşteptam să ne spună ce face cu păsările călătoare revenite de curând în ţară şi care zburdă pe câmpii ca mieii. Sau să ne explice că cei fugiţi din izolare, pentru siguranţa lor şi a noastră, vor fi cazaţi prin unităţi militare sau, în caz extrem, la Spitalul Penitenciar Jilava. Sau cum i-au dus cu duba pe la casele lor pe cei ieşiţi la picnic.

Ce mai aşteaptă autoritățile pentru a opri circulaţia haotică a pietonilor, transportul în comun şi comerţul din pieţe? Nu mai vorbesc de cititul poticnit, de pe fiţuici, mi-e şi groază să-l aud pe domnul ministru cum lecturează un text la prima vedere sau cum scrie de pe dictare.

Despre chestorul Bogdan Despescu, numai de bine. Adică se vede de la distanţă că e doar un soldăţel tras cu cheiţa ajuns chestor de la prea multă "Da, să trăiţi, am înţeles"! Nicio decizie fermă, doar nişte recomandări pe care ştim câţi bani dau anumiţi compatrioţi.

În fine, Raed Arafat, cu discursul articulat, şlefuit în anii de când ne vinde gogoşi pe toate posturile de televiziune. Compromis total după eşecurile Colectiv şi poveştile cu avionul din Apuseni şi elicopterul de la Mamaia, încă e privit ca un ”salvatore de la patria”.

Dar din gura lui, a păcătosului care adevăr grăieşte, aflăm că abia în 22 martie urmează să vină măşti şi alte materiale de protecţie pentru cei aflaţi în prima linie. Atenţie, nu pentru vânzătoarele de la Lidl, săracele, care şi ele se riscă, ci pentru medicii şi asistentele de la infecţioase! De zece ani eşti tatăl suprem al sistemului medical de urgenţă şi tu nu ai asigurat nişte amărâte de măşti şi mănuşi oamenilor din prima linie?

În schimb, ca orice bugetari jegoşi care vor să-şi ascundă incompetenţa, cei din Grupul pentru Comunicare Strategică opresc orice informaţie către populaţie. Nu mai avem voie să ştim câte cazuri sunt în fiecare judeţ, câte teste s-au făcut şi care e de fapt situaţia reală din ţară.

Cu aşa oameni la cârmă, cu ticăloşi care introduc cenzura, succesul coronavirusului la noi în ţară este asigurat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
arafat
aveti dreptate, in 'frunte' cu arafat care este doar un mediocru arivist si incompetent,catarat pe viata in functia de ministru , de unde nu este in stare sa gestioneze nicio criza, mare sau mica; in schimb incaseaza foloase pe viata din infiintarea smurd, precum dukadam din penaltiurile scoase de la Sevilla.
Postat 25 Martie 2020, 10:09 de virusul
Ce fumasi metalistule?
Bati campii baiete..Vela,adica dl ministru e singurul din ciumatii galbani care isi face meseria..Poate ar trebui sa fie prim ministru..Arafat cred ca are prea multe pe cap,omul e suprasolicitat.Iar chestorul sef Despescu ramine cel mai profesionist din Politia Nationala...Stiu ,te ai certat cu bolovanul si acum ataci ciumatii galbani,ma repet..Ramine misterul..ce fumasi Chirila?
Postat 24 Martie 2020, 05:36 de grigore
"Cum îi turcu, așa și pistolu.."
Hai mă Mirciulică, acuma așa vorbim? Avem guvernare PNL, la ce te așteptai? După ce i-ai lins in dos îi scuipi? Păi chiar mai credeai in feți frumoși la vârsta ta? Măcar de Raed dacă nu te luai, că ăsta e dedicat trup și suflet in ceea ce face, chiar daca nu are cu ce. Pentru restu' rămâne cum am stabilit: PNL = PSD
Postat 23 Martie 2020, 07:05 de oradeanbihor
Nea Mircea,esti prea radical
Cu tuterul despescu cam ai dreptate,cu arafat esti prea sever iar vela bijbiie,ca n-are decit 4 luni pe post.Intreaba-te ce era de noi daca ne prindea korona cu guvernul dancila la cirma.In ciuda controverselor,un tip care pare in elementul lui e costache,ministrul sanatatii.45 de ani,limpede la fata si la gindire,uns cu multe alifii.Mai mult,putem aplica "Acești papagali care ne conduc" si conducerii orasului Oradea,sau matale esti multumit de prestatie?
Postat 22 Martie 2020, 19:00 de excalibur
Regula numarul unu
Preventia. Indiferent ca esti in Oradea, Bucuresti, Paris, Londra, New York, Los Angeles, etc stai in casa. Acest virus pervers are o viteza de raspandire foarte mare. Fa ceea ce tine de tine. Stai in casa! Mai simplu de atat nu are cine si cum sa-ti explice. Auzi/vezi/citesti asta de sute de ori pe zi, pe toate canalele de stiri din tara si din strainatate. In rest, cei inditruiti prin lege, autoritatile, vor face ce vor putea, ce vor sti sau ce vor vedea ca fac autoritatile continentale sau transcontinentale . Asta e situatia la momentul de fata.
Postat 22 Martie 2020, 18:50 de 1011010
a fost ...dar nu a fost
cer scuze dar declaratia de aseara a fost cu mari carente. Atat la comunicare cat si la prezentare. Nu toti au facut stiinte juridice sa-i iei cu art si litera si alineat dintr-o lege dein '99 si alte chestiuni de genul acesta. Mesajul trebuia adaptat la situatia aceasta nu ca si cum ai citi codul civil sau administrativ. O adresare normala si directa mai ales ca riscul este la persoanele in etate. Persoane care nu vor lua litera legii la puricat sa dezlege intentiile unora. Si inca ceva daca e recomandare si nu este impus prin nimic e totul apa de ploaie.
Postat 22 Martie 2020, 15:41 de Christa
Marturisesc
faptul ca nici eu nu am inteles care-i treaba cu cenzura. Adica rezultatul obtinut in urma cenzurarii informatiilor, poate fi opus de ce se spera a se obtine. Ex ipotetic: stim ca in Romania sunt 1000 de cazuri de persoane infectate. Dar nu stim ponderea pe judete. Pai noi bihorenii tragem concluzia ca marea lor parte sunt la Bucuresti si o luam mai usor cu respectarea regulilor. Dar daca stim ca sunt 80 de cazuri in Oradea, atunci parca te gandesti de 2 ori inainte sa iesi din casa sa-ti cumperi un pachet de biscuiti. Gresesc eu?
Postat 22 Martie 2020, 13:04 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON