URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2020, 16:23

2020

2020 sursa foto: petrasbar.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca un glonţ pe la ureche a trecut 2019. Numai prezenţa mare la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru justiţie a făcut posibilă, cred eu, încarcerarea lui Liviu Dragnea şi stoparea, momentan, a agresiunilor PSD împotriva libertăţilor şi buzunarelor românilor.

Decisiv, însă, va fi abia 20-20, cum ar fi spus neruşinata Dăncilă. Dacă 2020 va însemna ieşirea din năclăire sau nu, asta depinde de felul în care vor răspunde tot cetăţenii la cele două mari provocări ce urmează: localele din vară şi parlamentarele din toamnă.

Deocamdată, PSD îşi linge rănile şi se pregăteşte de un nou congres la finele lunii viitoare. În cap cu Marcel Ciolacu, baronimea aspiră la o rebranduire (se vorbeşte de o nouă schimbare a denumirii, după seria PCR-FSN-FDSN-PDSR-PSD), care să îngroape tradiţionala urare suedeză. Concomitent, caută o conducere "colectivă" (marota dintotdeauna a partidelor de tip comunist, dominate însă mereu de un Tătuc preocupat să-şi elimine rivalii), şi un candidat apt să păstreze Primăria Capitalei. Aproape sigur aceeaşi Firea care, deşi a dus Bucureştii în anii ’80, a rămas la fel de bună de gură ca-n vremea când era vedetă TV. Cum încă nu e clar dacă se va reveni la alegerea primarilor în două tururi, depinde dacă PNL, USR, PLUS şi PMP se vor înţelege asupra unui candidat comun apt să recupereze nava-amiral a administraţiei româneşti din mâinile piraţilor, pentru a crea premisele unei victorii la parlamentare.

De inteligenţa reprezentanţilor PNL şi USR-PLUS atârnă şi soarta Oradiei, şi cea a judeţului Bihor. Deocamdată, liberalii au un primar de succes şi o majoritate sigură în municipiu, dar nu se ştie dacă Ilie Bolojan va candida pentru încă un mandat. Sunt zvonuri, încă de vara trecută, că ar vrea să cureţe grajdurile lui Augias la Consiliul Judeţean.

Habar nu am cât ţine edilul Oradiei la şefia CJ acum (în decembrie a declarat că aceste structuri ar trebui desfiinţate), dar dacă va candida totuşi la judeţ deschide o competiţie totală. În primul rând, pentru Primărie, unde stau la colţ şi PSD (mereu jinduind după ce nu va putea obţine niciodată), şi USR (fără personalităţi apte să conducă un oraş, dar cu candidaţi suficient de zgomotoşi pentru a-i încurca pe alţii), şi UDMR (gata permanent să speculeze slăbiciunea oricărui câştigător la mustaţă). Asta nemaivorbind că nici măcar în PNL nu-i clar dacă ar fi mai bun de primar vicele Mircea Mălan sau vicele Florin Birta. În al doilea rând, la CJ, unde ALDE nu va mai obţine niciun mandat, dar PSD şi UDMR vor ţine cu dinţii de poziţiile obţinute în 2016, iar USR va încerca, la fel ca la municipiu, să muşte cât mai mult din voturile de dreapta, fără a şti ce să facă apoi cu ele (în afară de, bineînţeles, dezbateri).

Se anunţă, deci, un an complicat din punct de vedere politic. Electoratul a semnalizat că s-a săturat de înapoiere/stagnare, dar tot de politicieni depinde dacă va tropăi pe loc sau va avansa, îngăduită-mi fie tautologia, înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON