URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2011, 11:36

1 Decembrie, 15 Martie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O spun din start: mie mi-a plăcut cum compatrioţii de etnie maghiară au aniversat la Oradea Revoluţia maghiară din 1848: moderaţia din discursurile organizatorilor, civilitatea participanţilor, plus câteva detalii.

De pildă, omagiul adus românului Nicolae Bălcescu la statuia din parcul cu acelaşi nume, intonarea Imnului României, arborarea la loc de cinste şi a tricolorului roşu-galben-albastru la monumentul paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii. La fel, faptul că seara, trecând pe Corso spre Parcul Petofi, concitadinii maghiari au ignorat un grup de "curajoşi" care strigau, de la distanţă totuşi, că "aici e România", ataşând lecţiei de geografie şi frânturi dintr-una de anatomie (ceva cu organele genitale).

Nu ignor, evident, că în această minoritate sunt şi mulţi cretini, dar şi la români mama proştilor e mereu gravidă. Cum altfel am putea socoti idioţenia secuiului care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu, abuzul consoartei ambasadorului ungar, care a pus de la ea paie pe focul din mesajul premierului Viktor Orban, ori declaraţiile belicoase ale politicienilor dâmboviţeni?...

Nici nu s-au stins ecourile Zilei Maghiarimii că, în aceeaşi săptămână, am văzut la TV cum s-a serbat pe mapamond Ziua Irlandezilor de pretutindeni, a Sfântului Patrick. La New York însuşi primarul Michael Bloomberg s-a aşezat în fruntea paradei verzi, şi cred că nicio clipă majoritatea nu s-a simţit lezată.

La noi naţionalismul revine de câte ori o ducem prost. Prin '90, Vadim ridica tonul odată cu creşterea şomajului. În prima jumătate a anilor 2000, relativa bunăstare din guvernările Năstase şi Tăriceanu (comparativ cu ce-a fost înainte şi după), certurile româno-maghiare au lăsat locul dialogului, încât am avut şedinţe de Guvern comune, iar ungurii ne-au sprijinit aderarea la UE. De un an, cum au revenit problemele sociale şi economice, hop şi cele naţionaliste! Atenţie, nu interetnice, căci românii şi maghiarii de rând şi-au văzut în continuare de viaţă.

În Bihor, războiul a reizbucnit recent din culisele teatrelor "segregate", deşi e clar că un teatru maghiar la Oradea nu poate fi mai subversiv decât cel, tot maghiar, de la Cluj, decât cel german din Timişoara sau cel evreiesc din Capitală. De 15 martie, însă, odată cu vandalizarea indicatoarelor rutiere dintre Oradea-Aleşd şi acoperirea toponimelor maghiare cu tricolorul românesc culcat la orizontală (ce primitivism!), bătălia s-a mutat la drumul mare, pe DN 1. Au pierdut ungurii ceva? Da, sentimentul că pot fi respectaţi. Au câştigat ceva românii, în schimb? Sunt sigur că nu.

Amintindu-mi că pe 1 Decembrie la statuia lui Mihai Viteazu abia se adună şefii "deconcentratelor" (şi ei din obligaţie), în timp ce la cazanul cu fasole se înghesuie tot orădeanul, mai că mi se face ruşine şi mai că aş încredinţa următoarea "ediţie" celor care au organizat sărbătoarea de 15 martie. Cum aceştia n-au scos pe nimeni nici cu arcanul, nici cu ciolanul, poate am avea ce învăţa de la ei!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@HIPOCRATEL
ma kabooule, nu vezi cat esti de penibil ? esti un cretin frustrat, ca si crisz.
Postat 28 Martie 2011, 23:42 de observator
JURNALIST DE EXCEPTIE
Draga Adrian, Iti spun asa pentru ca mi-esti drag: nu ca barbat, desi arati bine, nu ca om, desi faci fapte minunate, ci ca si jurnalist drept, neinfricat, impartial.Ti-am citit azi noul articol, ai perfecta dreptate, dar esti sau vei fi terfelit chiar de aceeia care se simt "SORBONEI". Cred ca ai putea initia un serial si in fiecare luni sa ne dezvalui "istoria" unui "SORBONEL". Asteptam cu interes noutatile si iti dorim succes in munca plina de asperitati.
Postat 28 Martie 2011, 21:51 de HIPOCRATEL
@safe
Ca om, cris e o nulitate.
Postat 27 Martie 2011, 20:08 de life
Impuls slugarnic.
Intelepciunea trebuie sa o cautam cu totii, romani si maghiari, la intersectia dintre inteligenta, toleranta si cumpatare. Deci, eventualele probleme romano-maghiare, care au fost, sunt si vor ramane, trebuiesc abordate cu intelepciune, in caz contrar, riscam sa cadem in ridicol. In cazul de fata, vorbim nu de un punct de vedere gazetaresc, ci de un impuls slugarnic nepotrivit cetateanului in cauza.
Postat 27 Martie 2011, 10:09 de safe
@0-4
ungurii, ciuca batailor, la buda. astia nu au mai fost la un turneu final de vreo 50 de ani.
Postat 26 Martie 2011, 22:14 de lol
pt kaboou :
:)))))) ungaria-olanda 0-4 ... Le-au dat pana s-au saturat...
Postat 26 Martie 2011, 20:46 de 0-4
@radu
marsh kabooule, esti un gunoi frustrat ! huu.............
Postat 26 Martie 2011, 19:03 de Loaici
bun articol
degeaba sariti fratilor, orice am spune,natia ungureasca e mai unita si mai curajoasa decat noi ... normal ca si ei au imbecilii lor cum si noi ii avem pe ai nostri.... f tare bolond sarkany -)))))
Postat 26 Martie 2011, 08:41 de radu
cris = nesimtirea intruchipata
politicieni romani au declarat ziua de 15 martie, zi de doliu national (desi multe au fost crimele savarsite de hoardele lui kossut impotriva romanilor) ori politicieni unguri declara asta de 1 Decembrie ? sunt politicienii alesi de ungurii din Romania, prezenti de Ziua Nationala pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, orasul Marii Uniri ? cand au pierdut ungurii respectul, acum sau atunci ? "editorialistule", poti sa te uiti in oglinda, in timp ce raspunzi la aceste intrebari ?
Postat 25 Martie 2011, 19:18 de citizen
cris rahatul
stiam de mult ce-i poate piele acestui *
Postat 25 Martie 2011, 18:20 de wall
mai mai
Dl. Adrian mai citeste putin despre istorie.
Postat 25 Martie 2011, 18:12 de Gigi
criszj baa
Bai nea frana, romanii majoritari sunt cei care ii voteaza pe udemeristi si pe tokes, indivizi care o tin intruna cu politica de ghetou, respectiv separatismul si izolationismul? tu ai in loc de obraz, partea mediano-dorsala, kuru-le...
Postat 25 Martie 2011, 18:02 de cetatean
CRETINULE !
Nu ti-e rusine, mai nenorocitule ?! Romanii sunt cei care vor autonomie teritoriala in ungaria, adica sa fure pamant de la unguri sau invers ???? GUNOIULE, TU ESTI UN TONOMAT ! Cand te-a facut ma-ta, a facut un escroc notoriu !!!!
Postat 25 Martie 2011, 17:54 de vip
igen
Salutări de la Abrud- de Csibi Barna „- Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri. În rest e bine. Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita…Dache mai ajung… Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales. Place la mine la Abrud. Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine. Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie. Draghe mama, in rest e bine. M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”. Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama. Repede trece. Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig. Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi) Avram Iancu prieten la mine e. Pusilok, Csibi Barna”.
Postat 25 Martie 2011, 15:35 de a bolond sarkany
1 decembrie
chiar daca ar fi muuulte de spus pe acest subiect , consider articolul ca util , binevenit . De fapt fratii si dragii mei compatrioti ar trebui sa ne preocupe mult mai mult ce putem noi ca romani sa aratam , sa demonstram zilnic , noi fata de noi . Sunt sigur ca toate necazurile si celelalte probleme ar pali in fata in fata unei solidaritati romanesti sanatoase . Chiar si ,,spinoasele" probleme cu fratii ( !! ) unguri......
Postat 24 Martie 2011, 07:28 de suparatu
oportunism se cheama
Adriean pica in qur de admiratie in fata ungurilor (asa cum pica si in fata lui Filip mai odinioara) deoarece s-a prins miselul ca ei sunt aia care dikteaza in consiliul local, si cum Filip i-a dat apartament de la primarie (de-a moaca, doar lingea Adriean bine in acelasi dos, mare si paros - rima involuntara), drumurile i-au dat masina, si alte regii publice bani, acuma linge si udmr-ul, poate pica ceva si de la astia ;) Mai le si zice "din start", cum le zicea si despre podul de pontoane, "ca simplu cetatean" :)))))))
Postat 24 Martie 2011, 00:44 de nea Gogu matriteru
logica inversa
foarte corect spus vis-a-vis de aniversarea de la Oradea numai ca acele declaratii belicoase din partea anumitor politicieni maghiarI sunt din pacate aproape saptamanale. Daca mai socotim si faptul ca acel angajat al statului roman de la miercurea ciuc care intrebat fiind cum de a a vut nesimtirea de a juca acel joc "palestinian" in romania a raspuns: din cite stiu eu(informatii recte) in curind aici unde sunt eu nu va mai fi romania ci ungaria???! eu cred ca nu e cazul sa va mai autoblamati atat - iar daca tineti foarte mult la acest lucru faceti-o in liniste, acasa si in fata oglinzii. Chiar il vad la tv pe respectivul si pe linga infatuare nici nu are chef sa raspunda in romana la intrebarile jurnalistilor! PS - in ca nu am auzit vreun politican roman declarind doliu national de 15 Martie, desi noi am plange niste morti reali - nu vise de maretie apuse.
Postat 23 Martie 2011, 20:34 de vasi
@cris
mai adriene, tu in general pici in cur de admiratie cind te uiti la unguri si te umpli de rusine cind te uiti la romani. si esti gata sa iei lectii de la ei cu orice ocazie. ziua Romaniei e peste 9 luni da' tu stii de pe acuma ce se va intimpla. du-te si rezolva-ti complexele de inferioritate fata de unguri si nu ne mai plictisi cu prostii din astea. cum ne tragi tu la rost, de parca cineva trebuie sa va dea voua socoteala, ziaristi de 2 bani.... muta-te in ungaria si apuca-te de lectii de viata si lume cu inteleptii aia de la mezopeterd
Postat 23 Martie 2011, 20:32 de ovidiu
eu
99.99%
Postat 23 Martie 2011, 17:14 de eu
scrieti in zadar!
degeaba, nationalismul e arma prostimii. iar in tara asta prostimea e in proportie de 99%
Postat 23 Martie 2011, 12:31 de citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON