URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 19:06

Zece femei din Sânnicolau Român vor să muncească, dar au nevoie de ajutor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Zâmbet și Speranță pentru Viitor face un apel la generozitatea bihorenilor, pe care-i cheamă să sprijine iniţiativa de achiziţionare a unui microbuz care să transporte zece femei din satul Sânnicolau Român până la locul de muncă. 

Microbuz pentru mame

Asociaţia Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor din satul Sânnicolau Român se ocupă de educarea a 35 de copii de etnie romă. Copii provin din familii defavorizate şi după şcoală se duc la centru, unde îşi fac temele şi participă la alte activităţi extracuriculare.

Mamele lor, însă, sunt fără școală și nu muncesc. Asociaţia de binefacere le-a găsit, în schimb, locuri de muncă de sezon la ciupercăria de pe Calea Clujului.

Acestea ar fi trebuit să facă naveta din Sânnicolau cu autobuzele judeţene, a căror cea mai apropiată staţie de ciupercărie este cea de lângă Parcul 1 Decembrie.

"În aceste condiţii femeile, ar avea nevoie şi de abonament de tramvai, iar costurile ar fi depăşit 200 de lei şi tot nu ar fi ajuns la timp la locul de muncă", spune Oana Călău, reprezentanta asociaţiei.

Vor să muncească

Drept urmare, asociaţia a pus la cale proiectul de achiziţionare a unui microbuz care să le asigure transportul acestor femei.

Costul unuia se ridică la 5.000 de euro. "Este vorba despre un microbuz second-hand, ar costa în jur de 4.700 euro, iar pe lângă asta am mai pus la socoteală şi taxele de înmatriculare", a precizat Oana Călău. 

În timp ce femeile vor fi la lucru, copiii acestora vor fi la sediul asociaţiei, unde îşi vor face temele.

Cei care doresc să sprijine iniţiativa şi să ajute femeile să poată să muncească, o pot face donând în contul Asociaţiei Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor: RO27BTRLRONCRT0274372401, deschis la Banca Transilvania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ sandu
Primaria Oradea nu inseamna judetul Bihor. Pans acum doi ani CJ Bihor era fieful penelistilor la fel ca PMO. De ce draqu (sa continui in nota ta) nu au colaborat atunci?
Postat 13 Aprilie 2019, 08:18 de oradeanbihor
Vai si amar
Cat de ușor e sa faci transport. Faci infrastructura și îi obligi pe tâmpiții de patroni de ( manele ) firme de transport sa asigure microbuze/autobuze de calitate, nu ce este la ora actuala in județ. Pt că , guvernul nu face , atunci trebuie lăsată primăria să facă linie de cale ferată nouă în județ , cu conexiuni Valea lui Mihai maxim 38 de minute până la Oradea , Marghita 25 minute, Aleșd 25 minute , Salonta 20 minute, Beiuș cam 45- 55 minute. Am fost in multe țări , capitale sau orașe mai mici , sau mai mari, și acolo e in felul următor " orice reședință de județ e legata de sate sau orașele mai mici prin infrastructura. Totul se poate face pe fonduri europene, inclusiv maneliștii de patroni de firme de transport, pot face asta.
Postat 13 Aprilie 2019, 00:31 de Sandu1206
la raport udmr+psd bihor, acesti paraziti intelectuali care traiesc fara jena din banul public
mangalaul si udmr au ramas cu 29 milioane lei de anul trecut, deci evitând orice investitie... acum e momentul sa repare situatia.
Postat 12 Aprilie 2019, 20:45 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON