URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 21:33

Vreme de criză: Consiliul Local Oradea a rectificat negativ veniturile bugetului local cu 5,4 milioane euro

Consiliul Local Oradea, întrunit luni în prima tele-conferinţă din istoria sa, a rectificat negativ bugetul de venituri al oraşului cu 5,4 milioane euro.

Pierderi de milioane de euro...

Măsura diminuării nivelului estimat al încasărilor oraşului a fost luată pe fondul scăderii încasărilor din taxe şi impozite în contextul restricţiilor impuse de epidemia de COVID-19.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, ca urmare a închiderii unor întreprinderi în cursul lunii martie, au intrat în şomaj tehnic 10.000 de orădeni, iar în luna aprilie numărul acestora s-a dublat.

Chiar dacă pentru luna mai se anunţă o reluare a activităţii economice şi o diminuare a şomajului, pierderile pentru bugetul local rămân consistente.

"Ca urmare a acestui fapt, cu cel puţin 3 milioane de euro vom încasa mai puţin în aceste câteva luni de zile, faţă de suma pe care ne-am programat-o, de 50 milioane de euro", a declarat primarul Ilie Bolojan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ca urmare a decalării primului termen scadent de plată a impozitelor pe anul în curs din 30 martie pe 30 iunie, au scăzut încasările la buget din taxele pe proprietate la fel cum au cunoscut un trend descendent veniturile oraşului din chirii, vânzări de terenuri, parcări şi diferite taxe.

"Toate acestea fac ca veniturile să scadă într-o variantă optimistă cu 5 milioane de euro, iar într-o variantă pesimistă 9 milioane de euro", a spus edilul.

Mai puţine investiţii...

Astfel, pentru ca bugetul local să facă faţă crizei care se prefigurează, Consiliul Local a aprobat luni rectificarea negativă a veniturilor la buget cu suma de 26,1 milioane lei, echivalentul a circa 5,4 milioane euro, şi reducerea cheltuielilor cu 9 milioane euro.

"Ne-am diminuat cheltuielile cu valoarea maximă, deci cu 9 milioane de euro, păstrând o rezervă de câteva milioane pentru cazul în care lucrurile se vor îmbunătăţi", a explicat Bolojan.

Spre exemplu, municipalitatea a diminuat cu 9 milioane lei programul de reabilitare a unităţilor de învăţământ, a tăiat circa 8 milioane lei de la programul modernizări de străzi (Ion Alexi, Cucului, Gheorghe Pituţ, Reteganului, Macului şi altele), a redus cu 7 milioane lei programul de reabilitare faţade, a tăiat 3 milioane lei de la lucrările de reabilitare a fostului cinematograf Transilvania, a redus cu 2,4 milioane lei propriul buget de salarii şi a scos circa 1,3 milioane lei din bugetul alocat lucrărilor de întreţinere a zonelor publice.

Trebuie precizat că lucrările deja licitate vor fi duse la bun sfârşit, dar plata acestora va fi amânată, atât cât acceptă constructorii, pentru anul următor.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a mai aprobat indexarea impozitelor şi taxelor locale precum şi actualizarea limitelor amenzilor pentru anul 2021 cu rata inflaţiei de 3,8%.

"Aprobarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021 se va face în cursul trimestrului IV al anului 2020 corelat cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021", se menţionează în hotărârea adoptată luni de Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu-i bai, că recuperează din vânzarea măștilor chinezești achiziționate de PMO !?!
În combinație cu farmacii alese "pe sprânceană" ... au cumpărat măști de la nevasta lui Tătar (dr. Mengele de România), ca să le vândă cu 3 lei bucata în Oradea, Cluj, Arad, Timișoara, ș.a. orașe libere de PSD !?! Afaceri sezoniere, cum ar veni !?!
Postat 28 Aprilie 2020, 08:45 de CrisDumi
iluminati
Le propun si sa aprinda/porneasca iluminatul stradal cu ceva mai tarziu deoarece in ultima vreme am vazut ca se aprind becurile pe strada cand inca este lumina naturala afara. Si la cata lume se plimba acum ...
Postat 27 Aprilie 2020, 23:28 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON