URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2014, 12:10

Vrei să înveţi să faci site-uri şi aplicaţii inteligente? CoderDojo Oradea se extinde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti dornic să înveţi să programezi? Ai un laptop şi sâmbătă de sâmbătă vrei să fii alături de colegi, prieteni şi mentori să înveţi să faci site-uri, jocuri şi să dezvolţi aplicaţii pentru roboţi? Coder Dojo, un proiect în cadrul căruia copiii au posibilitatea să înveţe programarea gratuit la Moszkva Caffe, se extinde şi e în căutare de noi talente. Atât înscrierea cât şi cursurile sunt gratuite!

"CoderDojo este o mişcare open source, bazată pe voluntariat şi mentorat, care operează cluburi de programare gratuite pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani. Participanţii la dojo-uri învaţă să codeze, să dezvolte site-uri web, aplicaţii informatice, jocuri pe calculator şi îşi formează deprinderi sociale într-un mediu deschis, incluziv şi informal", a explicat Andrei Cosmin Munteanu, unul dintre mentorii care, sâmbătă de sâmbătă, îi învaţă pe copii programarea.

Având o vechime de puţin peste 2 ani, CoderDojo s-a răspândit în peste 250 de locaţii din 30 de ţări. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Oradea este al patrulea oraş din România, după Bucureşti, Timişoara şi Arad, implicat în proiect.

În oraşul de pe Criş, "cursurile" se desfăşoară în fiecare sâmbătă, începând cu ora 11, în Moszkva Caffe, de pe strada Moscovei. Practic, este o întâlnire a copiilor de aceleaşi vârste, unde, într-o atmosferă relaxată şi prietenoasă, pe lângă dezvoltarea abilităţilor tehnice, aceştia învaţă şi să se socializeze, prin exerciţii captivante şi practice.

Din 18 ianuarie, de când a debutat oficial CoderDojo la Oradea, cursanţii au reuşit adevărate minuni, făcând site-uri serioase şi aplicaţii utile, ca de pildă pentru "rezervarea" de taxiuri sau hoteluri. "Până acum copiii care au participat la CoderDojo Oradea au reuşit să facă site-uri, jocuri în Scratch şi aplicaţii mobile, plus: jocuri facute în Unity şi dezvoltarea de aplicaţii cu roboţi Arduino şi Raspberry Pi", a mai precizat Andrei.

Şi că munca lor e serioasă o dovedeşte şi faptul că săptămânile trecute, aplicaţiile au fost scoase la concurs. "Cu trei dintre aceste proiecte (Alex Munteanu, Victor Muresan şi Roland Letea din echipa Junior Development Team, din care mai fac parte şi Alin Pârcălab şi Adrian Spătaru) vom merge mai departe la Coolest Projects în Dublin, unde au loc prezentările la nivel internaţional", a mai arătat mentorul.

Cei care doresc pot să se înscrie în continuare în program accesând pagina de Facebook a proiectului, https://www.facebook.com/CoderDojo.Oradea. Lucrările copiilor pot fi urmărite accesând http://goo.gl/HTwRMm.

Citiţi pe această temă şi articolul "Mini artişti, mini IT-işti: Noi ateliere educative şi recreative pentru copiii din Oradea"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON