URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2019, 12:19

Vrei panouri fotovoltaice? AFM acordă finanţări de până la 20.000 de lei!

Vrei panouri fotovoltaice? AFM acordă finanţări de până la 20.000 de lei! foto: arhivă

Administraţia Fondului pentru Mediu acordă finanţări nerambursabile, de până la 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică.

Potrivit unei informări postate pe site-ul AFM, prin acest program se finanţează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri, TVA aferentă cheltuielilor eligibile. "Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 de lei", se arată în ghid.

Pot beneficia de această finanţare doar proprietarii imobilelor care nu fac obiectul unui litigiu şi nu au obligaţii restante la bugetul de stat ori bugetul local.

Spre deosebire de programul Casa Verde, de data aceasta, doritorii nu se vor înscrie la instituţiile publice, ci direct la instalatorii autorizaţi şi validaţi în program. Lista acestora nu se cunoaşte încă, instalatorii având termen până la 1 martie să-şi depună dosarele spre validare. Cert este că, după ce se vor şti instalatorii, bihorenii îşi vor duce la ei dosarele de înscriere, cu toate actele pretinse de AFM.

De asemenea, o noutate este că beneficiarii pentru care AFM va aproba finanţarea nu vor mai trebui să suporte ei cheltuielile de instalare, iar apoi să-şi recupereze banii. Acum, vor plăti doar cofinanţarea.

"Beneficiarul finanţării achită instalatorului contribuţia proprie (ex. de calcul - în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei pentru o putere instalată de cel puţin 3kWp, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei; în situaţia în care investiţia are o valoare totală de peste 22.230, finanţarea este de 20.000 lei, iar persoana fizică susţine diferenţa.)", se arată pe site-ul AFM.

Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
programul pe mina antreprenorilor?
Si daca unii antreprenori vor conditiona inscrierea in program pe un loc eligibil de o contributie mai mare de 10%?
Postat 08 Februarie 2019, 18:57 de point-P-I
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON