URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2016, 13:29

Victorie pentru asociaţiile de protecţie a animalelor: Fostul şef şi veterinarul Adăpostului Grivei au fost condamnaţi definitiv pentru cruzime asupra animalelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, luni, în procesul pornit de procurorii Parchetuloui de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele fostului administrator al Adăpostului Grivei, Florentin Anton, pentru neglijenţă în serviciu, şi a medicului veterinar Cosmin Şimonca, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi cruzime asupra animalelor.

Iniţial, Judecătoria l-a condamnat pe Anton la  6 luni de închisoare, şi, ca pedeapsă accesorie, i s-au interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, ambele pedepse fiind suspendate condiţionat pe o perioadă de 2 ani şi jumătate.

În cazul medicului veterinar, însă, acuzat de abuz în serviciu respectiv maltratare şi schingiuire a animalelor, instanţa a fost mai aspră, dispunând condamnarea acestuia la 7 luni de închisoare în regim de detenţie plus interdicţia de a fi ales, de a deţine o funcţie publică ori de a exercita  profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Atât Anton cât şi medicul veterinar au atacat soluţia Judecătoriei, cu apel, care s-a analizat la Curtea de Apel Oradea. Pentru Florentin Anton, instanţa a menţinut în întregime soluţia Judecătoriei, însă pentru Şimonca, a înlăturat dispoziţia de a executa pedeapsa în regim de detenţie, dispunând suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani.

În această perioadă, Şimonca este obligat să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea dar şi să comunice informaţii despre locul de muncă şi mijloacele sale de existenţă.

Potrivit deciziei, pe durata de încercare, medicului veterinar i-a fost suspendată şi pedeapsa accesorie stabilită de instanţă, între care şi aceea de a profesa.

Adăpostul de câini fără stăpân "Grivei", dat de municipalitate în grija Administraţiei Domeniului Public, a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în decembrie 2012. Ancheta a pornit de la mai multe reclamaţii depuse la Parchetul Oradea de foşti voluntari SOS Dogs, însoţite de poze cu hoituri sfâşiate de câini, care, potrivit denunţătorilor, fuseseră mâncaţi de vii de dulăii mai mari din ţarcuri în urma înfometării sistematice la care ar fi fost supuşi.

Iniţial, procurorii au început urmărirea penală împotriva a patru angajaţi de la adăpost: Fostul administrator, Florentin Anton, demis imediat după declanşarea anchetei penale, succesorul acestuia, Călin Ardelean, unul dintre hingheri, Francisc Birta respectiv medicul veterinar Cosmin Şimonca. În final, în faţa instanţei au fost trimişi doar Anton şi Şimonca. Primul era acuzat că nu a respectat circuitul obligatoriu al animalelor în adăpost, permiţând menţinerea câinilor bolnavi în acelaşi loc cu cei sănătoşi, şi pentru că a lăsat câinii bolnavi să zacă în spaţiul de depozitare a cadavrelor, iar femelele gestante puse cu câini maturi, care au omorât puii.În cazul lui Şimonca, procurorii au reţinut că nu a intervenit pentru a curma suferinţa unor animale, pe care i-a lăsat să agonizeze dar şi că a utanasiat câinii comunitari prin utilizarea unor substanţe nepermise ori a unor substanţe permise dar în cantitate sub limita minimă din prospect, determinând astfel o agonie prelungită şi o moarte în chinuri a acestora.

Celelalte două persoane anchetate au scăpat doar cu amendă. Noul administrator al Adăpostului, Călin Ardelean, care a demonstrat că a făcut demersuri pentru sancţionarea medicului veterinar dar şi pentru a rezolva problemele din adăpost, a scăpat doar o amendă administrativă de 1.000 lei, în timp ce hingherul a fost sancţionat cu o amendă administrativă de 600 lei.

Citiţi despre chinurile la care erau supuşi câinii comunitari de medicul veterinar Cosmin Şimonca în articolul: Măcelarul de câini: Veterinarul Adăpostului Grivei a otrăvit câinii cu substanţe interzise şi i-a înfometat ca să se mănânce între ei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
UNDE E ?
Eu nu va nici o victorie ! Neo protestantul ( !!!! , asa va invata Domnul sa va purtati cu animalele ?) are dreptul de a profesa ! Hai ca 7 luni in beci sau 7 luni cu suspendare nu e o problema ! Dreptul de a profesa ma intereseaza ! Cum sa ma duc cu animalul meu la un astfel de specimen ? Subscriu si la ceea ce a scris pinonel !
Postat 09 Februarie 2016, 19:00 de TDS
Prea puţin(i) !
Si cei care i-au cautionat/incurajat pe acesti criminali nu raspund?! Au venit asa, tam-nesam, administratorul si veterinarul si s-au pus sefi peste noapte?! Astia doi au cazut ca musca-n lapte, adevaratii vinovati au scapat! Pana cand si pt. a cata oara ?!
Postat 09 Februarie 2016, 14:45 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON