URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2019, 14:56

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care a cerut ca România să nu mai invite diplomaţi unguri la recepţia de 1 Decembrie, vine la Oradea de Ziua Maghiarimii

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care a cerut ca România să nu mai invite diplomaţi unguri la recepţia de 1 Decembrie, vine la Oradea de Ziua Maghiarimii sursa foto: 24.hu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele săptămânii viitoare, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, este aşteptat să participe, la invitaţia UDMR, la festivităţile organizate pe 15 martie, la Oradea de Ziua Maghiarilor de pretutindeni. Cu acelaşi prilej, la Oradea va veni şi preşedintele acestui partid, Kelemen Hunor.

Conform programului anunţat de UDMR Bihor, ceremoniile vor începe la ora 11, cu depuneri de coroane în Episcopia Bihor, la Biserica Reformată din Rogerius şi în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski, precum şi la bustul lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Seara, începând cu ora 18, la statuia lui Szacvay Imre din Piaţa Libertăţii, vor avea loc principalele momente ale festivităţilor, aici urmând să fie citite mesaje ale premierului României, Viorica Dăncilă, şi Ungariei, Viktor Orban, precum şi discursuri ale unor oficiali locali şi ale liderilor UDMR.

De la statuia lui Szacvay, participanţii vor face un marş cu făclii prin centrul Oradiei, pe traseul strada Iosif Vulcan - strada Republicii, până în Parcul Petofi, unde vor fi depuse coroane de flori şi la bustul poetului paşoptist după care a fosz botezat parcul.

Vicepremierul Semjén Zsolt a scandalizat anul trecut opinia publică din România, spunând că şi-ar dori ca pe 1 Decembrie ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakony Botond, şi alţi membri ai misiunii diplomatice a ţării sale, să nu mai fie invitaţi la recepţia oferită de Ministerul Afacerilor Externe.

"Nu vreau să spun ce este adevărul istoric, trebuie să fie foarte clară poziţia noastră faţă de Trianon, şi cine altcineva ar putea să explice poziţia noastră decât noi. Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018, şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Extern", a spus Semjén la o întâlnire organizată în luna iulie a anului trecut la Tuşnad, la care au participat reprezentanţi ai maghiarimii din Estul Europei, dar şi premierul Viktor Orban.

De asemenea, cu doi ani în urmă, vicepremierul Semjén Zsolt a anunţat că statul ungar oferă protecţie oficialilor UDMR din România condamnaţi de justiţia de aici, premiind-o ostentativ pe fosta viceprimăriţă a municipiului Cluj, Anna Horvath, inculpată de DNA pentru infracţiuni de corupţie. "Statul maghiar nu îi va da drumul din mâinile sale, aşa cum nu va face cu niciuna dintre părţile naţiunii maghiare şi cu niciun maghiar, care este persecutat doar pentru că este maghiar", a declarat atunci Semjén Zsolt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Semjen
Individul este un "exemplu" de bun simt, toleranta, educatie, buna convietuire, "multiculturalism" si civilizatie.
Postat 08 Martie 2019, 19:37 de Alcor
Deșteaptă-te române!
Nu mai dormi române, du-te data viitoare la votare! Dacă nu te duci tu, vine altul și îți ia locul. Prin lipsa ta de la votare, locul tău de reprezentare în Parlament îl dai și ungurilor. Pentru asta nu e de vină nici ungurul, nici PSD - ul. Ei își văd de interesul lor! Și tu române ar trebui să îți vezi interesul!
Postat 07 Martie 2019, 22:18 de User anonimizat
psd-alde-re
psd-alde blestemati sa fiti voi si copiii vostri! Sa se lipeasca canceru de oasele voastre, de plamanii vostri. Sa va ajunga copiii cercsetori schiloditi la portile ungurilor, femeile voastre pe centura Budapestei, fetele voastre sub lampile rosii, tradatorilor!
Postat 07 Martie 2019, 19:04 de scortosul
Multumim dracnea-psd-alde
Multumim dracnea-psd-ald ca ne-ati vandut udmr-ului si statului ungur! Multumim ca ne-ati tradat si ca ne-ati vandut! Slava tie, slava voua tradatori de neam si tara psd-alde!
Postat 07 Martie 2019, 18:59 de scortosul
ce imbecil
De parca cineva a persecutat-o pe dna Horvath pe motive etnice! Jenant! Jenanta si pozitia vis a vis Trianon, respectiv la jelirea disparitiei monarhiei austro-ungare, care subjugase nationalitati diverse, si ca curiozitate, romanii erau tratati ca o natie inferioara! De asemenea, cel ironica atitudinea dlui Orban, care ataca impunerea cotelor de migranti obligatorii, deci lupta pentru un nationalism maghiar, dar in acelasi timp condamna si ataca rezultatele Pax Americana, implicit Trianon, desfiintarea imperiilor si dreptul natiunilor de a-si intemeia propria tara pe criterii etnice. Mi se pare mie sau maghiarii tintesc spre remodelarea granitelor, renegocierea acordurilor dupa WW2 si WW1? Mai cunosc pe cineva care doreste acest lucru
Postat 07 Martie 2019, 16:09 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON