URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2010, 15:58

Veterinarul falsificator din Sârbi, din nou în pâine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea doctorului veterinar Gavril Buzle, din comuna Sârbi, seamănă cu o telenovelă. Cu doi ani în urmă, la sesizarea câtorva zeci de localnici, BIHOREANUL arăta că acesta a falsificat numărul animalelor pe care oamenii le deţin şi că le-a pretins proprietarilor diverse taxe pentru identificarea şi vaccinarea lor, astfel încât, pe de o parte, sătenii nu primeau subvenţiile pentru creşterea lor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), dar în schimb trebuiau să-i plătească lui Buzle servicii ce-i erau decontate şi de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Vinovat...

"De doi ani, tot încercăm să punem în normalitate situaţia din Sârbi", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul coordonator al DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, care a anunţat că, în loc să se întâmple acest lucru, instituţia a fost nevoită să-l repună pe Buzle în drepturile din care fusese scos după ce acuzaţiile formulate împotriva sa au fost confirmate integral.

"În iunie 2009, o comisie de verificare a Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, condusă de un academician, a verificat la faţa locului fiecare reclamaţie trimisă la DSVSA Bihor de localnicii din Bulz şi a descoperit chiar mai multe nereguli decât descoperiserăm noi", a explicat Budău în faţa jurnaliştilor.

Urmarea, a continuat Budău, a fost că în octombrie 2009 DSVSA Bihor i-a reziliat lui Buzle contractul şi pregătea scoaterea la licitaţie a concesiunii pentru Circumscripţia Sanitar-Veterinară Sârbi, operaţiune programată să aibă loc pe data de 7 aprilie anul acesta.

...reîncadrat

Culmea este, a relatat Budău, că tot în data de 7 aprilie, Buzle s-a prezentat la DSVSA, cerând anularea licitaţiei în urma căreia localnicii din Sârbi ar fi avut alt veterinar. "Avea în mână o sentinţă dată de Curtea de Apel Oradea, secţia de Contencios Administrativ, pronunţată în aceeaşi zi, adică pe 7 aprilie, cum că DSVSA e obligată să-l repună în drepturi până la soluţionarea pe fond a procesului pe care l-a intentat Direcţiei", a explicat Budău.

Şeful DSVSA a afirmat că, în aceste condiţii, e obligat să pună în executare sentinţa judecătoarei de la Curtea de Apel, care a decis suspendarea Deciziei prin care, anul trecut, era reziliat contractul de concesiune al lui Buzle. "Procesul dintre noi şi Buzle va începe, pe fond, pe 5 mai, dată până la care suntem obligaţi să-i permitem veterinarului din Sârbi să activeze în respectiva circumscripţie", a spus Budău.

"Unul care să-şi bată joc de o comună întreagă şi apoi tot el să ne dea în judecată, asta e neobrăzare totală!", a exclamat şeful DSVSA.

Atribuţii limitate

Directorul a precizat că, totuşi, veterinarul din Sârbi va avea competenţe limitate până la încheierea procesului, astfel încât un medic delegat din altă circumscripţie se va ocupa de identificarea animalelor localnicilor, iar Buzle va putea să execute doar activităţi legate de prevenirea şi combaterea unor boli.

Pe de altă parte, având în vedere prejudiciul creat breslei, şeful DSVSA a opinat că Buzle riscă să i se anuleze de către Colegiul Medicilor Veterinari dreptul de liberă practică. "Colegiul i-a dat deja o mustrare severă, care este ultima sancţiune înaintea retragerii dreptului de a profesa. La cum merg lucrurile, cred că va primi şi această sancţiune, pentru că de doi ani acest om a dat peste cap activităţile sanitar-veterinare dintr-o comună întreagă, a pus pe drumuri o mulţime de inspectori sanitar-veterinari care, în loc să se ocupe de altceva, au trebuit să-l verifice pe el, şi tot nu se potoleşte", a spus Budău.

Amintim că problema veterinarului din Sârbi a ajuns şi subiect de interpelări parlamentare, senatorul Cornel Popa abordându-l pe această temă, de mai multe ori, pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Marian Zlotea, şeful Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare. De asemenea, anul trecut, Popa a sugerat că Buzle ar fi protejat de conducerea DSVSA datorită relaţiei sale cu fostul deputat Claudiu Pop, pe atunci subprefect, în perioada când PSD era aliat la guvernare cu PDL, partidul din care face parte şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, Mircea Gelu Budău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ana
Atat cit a furat asta cu nevasta-sa n-a furat socru-sau in toata perioada cit a fost primar
Postat 23 Aprilie 2012, 16:01 de toth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON