URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2014, 14:14

Veşti bune de la Pásztor: Reîncep lucrările pe ape în Bihor, inclusiv în centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce din 2012 nu s-au mai alocat bani pentru investiţiile hidrotehnice din judeţul Bihor, chiar dacă sunt deschise mai multe şantiere, secretarul de stat din Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Pásztor Sándor a anunţat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, continuarea sau începerea mai multor lucrări din judeţ.

În ordinea priorităţilor

În ciuda faptului că în acest an bugetul naţional pentru lucrări pe ape este mai mic decât bugetul pe care îl avea la dispoziţie doar bazinul Crişuri în 2011, Pásztor a anunţat finanţarea pentru cinci proiecte mari ale judeţului.

Cum banii sunt limitaţi, secretarul de stat a făcut o listă a priorităţilor, "câştigată" fără doar şi poate de barajul de la Corbeşti, o lucrare începută în 2011 şi menită să ferească de inundaţii toate satele din zona Dobreşti, până la Holod. Din 2012, pe acest şantier nu s-a mai lucrat deloc, aşa că barajul a stagnat la înălţimea de 3 metri, peste care anul trecut viitura a trecut de trei ori. "La final, barajul trebuie să aibă 20 de metri înălţime şi să reţină 1,2 milioane metri cubi de apă", a declarat Pásztor.

De câteva săptămâni, pentru această lucrare s-a alocat 3 milioane de lei, printr-un program de dezvoltare europeană, aşa că lucrările s-au reluat, iar barajul are deja o înălţime de 9 metri. Întreg proiectul costă 19 milioane de lei, din care, în afara celor trei milioane, s-au mai alocat 8,5 milioane. Motivul pentru care, deşi ca şi regim de înălţime barajul este abia la jumătate, din suma proiectului s-a cheltuit mai bine de jumătate, este că, odată ce se înalţă barajul este mai îngust, deci mai ieftin.

Bani pentru "bombardament"

Al doilea şantier deschis din Bihor care a primit bani este cel de pe malul stâng al Crişului Repede, în centrul Oradiei, pe strada Independenţei. Lucrările nu sunt vitale pentru apărarea împotriva inundaţiilor, dar estetic sunt foarte necesare. "Pentru acest bombardament din centru au venit 1,7 milioane lei. Constructorul trebuie să se apuce de lucru în foarte scurt timp", a declarat Pásztor. În parte, aceşti bani acoperă lucrările deja făcute, deoarece până acum muncitorii firmei Repcon, care execută lucrarea, au prestat fără a încasa vreun leu, însă, a garantat Pásztor, banii ajung şi pentru continuarea lucrărilor.

Deoarece tot în zonă municipalitatea vrea să construiască o parcare subterană, lucrările de apă se vor relua în aval de platoul Independenţei, până când va demara şi şantierul municipalităţii.

Lucrări cu "deranj"

Al treilea proiect care s-a ales cu finanţare este unul pentru care documentaţia există din 2011, dar niciun alt pas n-a mai fost făcut: amenajarea pârâului Paris, care coboară prin zona Gheorghe Doja înspre Magheru şi se varsă în Crişul Repede la Podul Dacia. Problema este că, pe deal, acest pârâu colectează apa uzată din canalizările ilegale ale multor orădeni, reziduuri pe care, evident, le aduce în Criş.

Potrivit lui Pásztor, această lucrare, în valoare de 15 milioane de lei, a fost licitată de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi va fi finanţată cu bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial - Mediu.

Proiectul prevede amenajarea pârâului pe o porţiune de un kilometru, de la barajul Săldăbagiu în aval, şi întubarea pârâului pe o porţiune de 1,7 km, pe teritoriul Oradiei. Paralel cu aceste lucrări, Compania de Apă va reface sistemul de canalizări al orădenilor care locuiesc în zonă, astfel încât nimeni să nu-şi mai verse ilegal deşeurile în pârâu. "Va fi deranj, vom intra la oameni în grădini", a prevăzut Pásztor.

Leşu, o nereuşită

Secretarul de stat a găsit soluţii şi pentru proiecte noi de ape. Mai precis, tot cu bani europeni, a dat undă verde licitaţiei pentru amenajarea Văii Fânaţe, care curge din Paleu în Biharia, Tămăşeu şi apoi în râul Barcău. Finanţată tot pe POS Mediu, lucrarea va costa 26 de milioane de lei, bani ce vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea a 17 kilometri de curs de apă şi 8 poduri.

În ultimul rând, Pásztor a anunţat alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 1,5 milioane lei pentru lucrări la Valea Nimăieşti din Beiuş, amenajată acum pe tronsonul din centrul oraşului. Banii vor fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor în aval de cele executate deja.

Pásztor a precizat şi o nereuşită de-a sa: n-a găsit încă nicio soluţie de finanţare pentru Barajul Leşu, în care este reţinut doar un milion de metri cubi de apă, în loc de 30, cât este capacitatea construcţiei. "Încerc să formez un memorandum către fonduri externe, care să cuprindă 4-5 baraje din România. Leşu va fi pe locul 1 sau 2", a declarat Pásztor Sándor. Finanţarea cu bani europeni a lucrărilor la baraj nu este uşoară pentru că, a explicat demnitarul, barajul nu îndeplineşte câteva criterii esenţiale, precum amplasarea lucrării într-o localitate ori un număr mare de cetăţeni beneficiari ai lucrărilor. Cert este că, a spus Pásztor, dacă va găsi bani pentru lucrare, va obliga şi Consiliul Judeţean Bihor să amenajeze drumul care duce la Coada Lacului.

Secretarul de stat a mai spus că speră că şi la rectificarea bugetară din acest an să reuşească să mai redirecţioneze bani pentru lucrările bihorene, chiar dacă şansele nu sunt prea mari. Asta pentru că toate ministerele au primit sarcină clară să-şi reducă bugetele cu 10%, în contextul în care Guvernul vrea să reducă CAS-ul şi această pierdere trebuie acoperită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Intubarea paraului Paris,Bolojan,atentie,vin baniiiiiii ......
15 milioane de lei pentru intubare si canalizarea , alti bani ?Deci pentru asta s-a asteptat atat, banii cu ghiontura. Intubarea urmeaza sa fie poleita cumva cu aur ? Spor la ...........SIFONAREA banilor !( Bolojan,Pasztor,APM Oradea, ABA Crisuri). Alo,DNA,Curtea de Conturi ! ....se aude ?
Postat 17 Iulie 2014, 22:23 de xyz_q
Depoluarea paraului Paris........in sfarsit , dupa atatea sesizari,era si cazul .t
Paraul Paris este poluat in continuare in aceste zile,la fel ca in cele premergatoare controlului anuntat de ABA Crisuri ,poluare care nicidecum nu provine de la \" cotetele si gospodariile cetatenilor \" - ci de la un POLUATOR criminal, PROTEJAT de organele care ar trebui sa-l sanctioneze , compromitand spatiile verzi aflate pe cursul paraului Paris . La diferite intervale de timp ,in cursul unei zile POLUATORUL deverseaza in parau o lesie cu volum variabil cu aspect laptos care se decanteaza pe fundul albiei ca o mazga albicioasa ,URAT MIROSITOARE, care determina si apar tantarilor. Atat ABA CRISURI cat si Primaria Oradaea (Bolojan)au considerat ca apa acestui parau este poluata de cei cativa care in aval de Spitalul Judetean ( partea ramasa neintubata a paraului ) nu au reusit sa se branseze datorita pozitiei imobilelor fata de conducta de canalizare a orasului ,situatie care ar fi trebuit sa preocupe municipalitatea care incaseaza impozite ptr.zona A fara sa asigure accesul la ansamblul de utilitati care determina incadrarea in zona respectiva. Totul ” se matura sub pres “ – pe de-o parte avem de-a face cu interesele unor agenti economici ( Hotelul Silver,Perind,Spitalul ….) sau a celor cu vile de pe str. Santului care au reusit cu SPAGA si TRAFIC DE INTERESE sa determine institutii ale Statului precum ABA Crisuri,Agentia de Protectia Mediului Oradea sau chiar pe primarul Bolojan sa inchida ochii fata de ceea ce se petrece ,socotind ca intubarea va rezolva problema poluarii.Dragi edili “ cocotati pe rafturile “ de la primarie, la cate fonduri europene au fost gestionate atat de voi cat si de cei de la APATERM ( Apa Canal ), demult ar fi existat posibilitatea canalizarii imobilelor amplasate sub nivelul strazilor L.Pasteur si Ghe.Doja – nefiind necesara intubarea paraului. (Paraul Paris ramanand un fir de apa viu ) . Insa aceste fonduri au trebuit ' subtiate " pentru folos in interes personal .Celor veniti pe la Primarie,pe la ABA Crisuri … de departe (de la ' tara ") le plac betoanele , cat mai multe betoane, nu natura ne-angradita,. verdeata, aer si apa curate. Cata sfidare la adresa bunului simt si cata nerusinare trebuie sa ai,sa sustii un lucru care foarte usor poate fi verificat si combatut totodata - urmarind calitatea apei scurse dinspre partea intubata a paraului ,in aval de Spital ,de pe pasarela care leaga str. Louis Pasteur de Ghe. Doja.,deci in amonte de cei pe care ii incriminati cu fiecare luare de pozitie legata de paraul Paris.( Drum expres,intubare Paris , cotete,exproprieri ……. ).Aceasta se cheama SPAGA sau TRAFIC DE INFLUENTA, sau nesimtirea la EA ACASA domnilor de la ABA, APM sau Primaria Oradea.
Postat 17 Iulie 2014, 20:49 de Platona Adrian
Sandor e vizat de trafic de influenta!
A uitat ca e secretar de stat la un minister care are treAba cu toata tara si se crede inca aducator de ploaie la Bihor!
Postat 17 Iulie 2014, 20:26 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON