URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2019, 20:25

VALTRYP, la mai mare! O fabrică orădeană, parteneră a unor producători auto internaţionali, se extinde (FOTO)

VALTRYP, la mai mare! O fabrică orădeană, parteneră a unor producători auto internaţionali, se extinde (FOTO) EUROPA ACASĂ. Furnizor pentru producători legendari, între care Mercedes, Porsche, Jaguar, Audi, Lancia, Volvo, Toyota şi alţii, VALTRYP a inaugurat noua fabrică vinerea trecută, finalizând astfel un proiect în valoare de 11,6 milioane lei, din care 3,3 milioane lei fonduri UE. Rezultatul - o clădire modernă, cu hală de producţie, birouri, săli de conferinţă şi sală de mese pentru salariaţi. „Cu mulţi ani în urmă, când vedeam în Europa fabrici moderne, mă rugam să putem face şi noi acasă, în Oradea”, le-a mărturisit directorul general Valeriu Trip (foto) invitaţilor prezenţi la inaugurare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la producţia începută într-o locuinţă la colaborări cu coloşi auto din întreaga lume. Aşa ar putea fi descrisă sumar istoria de până acum a companiei VALTRYP din Oradea, prima cu capital integral românesc din domeniul automotive, ajunsă la un sfert de secol de activitate.

Dar istoria continuă. La jubileu, VALTRYP face un pas important spre dezvoltare, inaugurând o nouă fabrică în Parcul Industrial Eurobusiness II, ceea ce va însemna triplarea producţiei şi creşterea locurilor de muncă oferite bihorenilor.

O zi simbol

Pe 18 octombrie 1994, orădeanul Valeriu Trip purta prima discuţie cu cea mai mare companie din sectorul automotive specializată în volane, Takata de astăzi. În ianuarie 1995, VALTRYP făcea primul export de volane îmbrăcate în piele, pentru Jaguar X 100 şi Jaguar X 200, produsele fiind lucrate în locuinţa familiei. Ulterior, producţia s-a mutat pe strada Sovata, într-o hală a fostei întreprinderi Metalica, unde s-a ajuns la 300 de volane realizate zilnic. În 2000, firma a achiziţionat primul spaţiu propriu, pe strada Constantin Tănase, iar producţia a urcat la 1.400 - 1.500 bucăţi pe zi.

Pe 18 octombrie 2019, zi aleasă simbolic, pe strada Anghel Saligny nr. 12, în Parcul Industrial Eurobusiness II, aproximativ 300 de invitaţi ai proprietarului au asistat la un nou moment reper din istoria firmei: inaugurarea noii fabrici, construită de o altă companie orădeană, Costa Voc, care i-a pus piatra de temelie în martie 2018 şi a predat edificiul la cheie cu 6 luni în devans faţă de termenul prevăzut, 31 martie 2020.

Proiectul, a subliniat directorul general al VALTRYP, Valeriu Trip, are o valoare de 11,59 milioane lei, din care o cofinanţare de 3,25 milioane lei prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Pilde şi fapte cu tâlc

Convins că „Nimic fără Dumnezeu” nu este posibil, proprietarul companiei a ţinut ca sărbătoarea să fie deschisă cu o slujbă de sfinţire sâvârşită de 9 preoţi, în prezenţa PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

„Dacă cineva nu vrea să lucreze, acela să nici nu mănânce! Pentru că auzim că unii din voi umblă fără rânduială, nelucrând nimic, ci iscodind. Dar unora ca aceştia le poruncim şi-i rugăm, în Domnul Isus Cristos, ca să muncească în linişte şi să-şi mănânce pâinea lor”, a rostit unul dintre părinţi din ritualul de binecuvântare al breslelor, altul citind apoi pilda talanţilor, la finele căreia a îndemnat adunarea: „Să fugim de lene şi de trândăvie, care aduce omului sărăcie!”.

După ce invitaţii au vizitat fabrica, urcând la primul nivel al construcţiei, unde sunt birouri, săli de conferinţe şi o sală de mese, continuând apoi prin hala de producţie, cu aproape 300 de posturi de lucru, directorul general Valeriu Trip a rememorat istoria companiei specializate în producţia de volane îmbrăcate în piele şi în lemn, de mânere pentru schimbătoarele de viteze şi de burdufuri. La capătul scurtei ceremonii, a înmânat diplome celor mai statornici angajaţi, dar şi pentru doi dintre cei mai tineri (foto): o absolventă promoţia 2019 a Universităţii din Oradea şi un orădean care a absolvit Universitatea din Essex.

„Dacă fiecare din noi am angaja un absolvent şi un tânăr plecat din ţară, Oradea şi România ar avea de câştigat la fel ca firmele pe care le conducem”, a spus Trip, în aplauzele asistenţei.

Oraşul stă pe umerii dvs.!

Invitat, la rându-i, să se adreseze asistenţei, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a spus: „Ne aflăm aici în semn de respect faţă de această companie şi pentru oamenii care lucrează în această companie. Nu o primărie schimbă o ţară, ci oamenii schimbă un oraş şi o ţară. Oraşul Oradea stă pe umerii dumneavoastră. Dacă avem cât mai multe companii şi salarii cât mai mari, oraşul nostru se dezvoltă”.

Reprezentantul municipalităţii le-a dat gazdelor şi trei veşti bune: pe de o parte OTL va asigura curse spre noua fabrică, iar pe de alta până în primăvară va fi finalizată breteaua de legătură dintre Parcul Industrial Eurobusiness II şi cartierul Grigorescu, iar până în toamna anului viitor şi pasajul cu patru benzi dinspre cartierul Europa.

Va fi nevoie, căci VALTRYP va creşte numărul salariaţilor de la 140 la 600 şi va facilita construirea unei grădiniţe pentru copiii angajaţilor, aşa încât programul de lucru al părinţilor să se sincronizeze cu cel al micuţilor.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cenzura comunista.
Vad ca cenzura de tip comunist functioneaza si in anul 2019.
Postat 22 Octombrie 2019, 17:17 de Kuler
Ce o fi acolo?
Ce incredere sa ai in asftel de conducere care invita penali la inaugurare? Zici ca e o noua casa a Cosa Nostra: sifonie, mang si micuchimicu. In locul lui Bolojan refuzam invitatia in momentul in care as fi vazut "elita"penala.
Postat 19 Octombrie 2019, 10:09 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON