URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2018, 14:04

USR Sântandrei susține că locuitorii vor OTL în locul firmei Teşan, dar primarul s-ar opune. Ioan Mărcuş demonstrează contrariul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Oradea a dat publicităţii, miercuri, un comunicat în care acuză că "administraţia din Sântandrei ignoră cetăţenii", deoarece aceasta refuză să adopte o Hotărâre de Consiliu Local după ce Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area a adunat 1.253 de semnături de la localnicii nemulţumiţi de serviciile operatorului de transport persoane Teşan Trans.

Operatorul fusese desemnat de Consiliul Judeţean Bihor în urma unei licitaţii, însă localnicii cer aderarea comunei la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio, înfiinţată prin asocierea Primăriei Oradea cu primăriile unor comune din zona metropolitană, aşa încât în aceste unităţi administrativ teritoriale serviciul de transport public să fie prestat de OTL.

Pe interese?

"Cu toate că semnăturile adunate reprezintă peste 50% din numărul de voturi obţinute la alegerile din 2016 şi că au fost depuse la Primăria Sântandrei încă de la finalul lunii august, administraţia tergiversează adoptarea Hotărârii de Consiliu Local cerută de cetăţeni. Întârzierile ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva domnul primar are alte interese în a menţine actualul transportator comercial, în detrimentul interesului cetăţenilor", afirmă USR Oradea.

Comunicatul mai arată că, pentru a refuza adoptarea HCL cerută de localnici, Primăria Sântandrei a invocat o documentaţie întocmită chiar de Teşan Trans, una trimisă de Primăria Sânmartin şi "informaţii generale de pe pagina de internet" a OTL, concluzia fiind că edilii din Sântandrei n-ar vrea să achite OTL subvenţii pentru navetişti.

"Este inadmisibil că dorinţa exprimată prin semnătura a peste 1.250 consăteni să nu fie respectată. OTL vine cu un cost mai redus pentru cetăţeni, cu o flotă mai modernă şi un abonament unic, valabil atât pentru comună cât şi pentru oraş. În cazul respingerii iniţiativei, luăm în calcul acţionarea în instanţă a consiliului local", afirmă preşedintele USR Sântandrei, Doru Verdeş.

Sunt pe invers!

Contactat de BIHOREANUL, primarul din Sântandrei respinge orice interes personal în menţinerea Teşan Trans, afirmând că, dimpotrivă, inclusiv el susţine înlocuirea cu OTL a operatorului desemnat de Consiliul Judeţean, dar cu respectarea legii.

"În primăvară, eu personal am semnat constituirea ADI Transregio împreună cu alţi primari din Zona Metropolitană Oradea, tocmai pentru că apreciez că transportul public poate fi făcut mai eficient de către OTL, dar iniţiativa celor din Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area poate fi pusă în practică numai în condiţii legale", a spus Ioan Mărcuş

Acesta arată că înlocuirea firmei private înainte de expirarea contractului încheiat cu Consiliul Judeţean (valabil până vara viitoare) poate fi făcută numai cu acordul acesteia, ceea ce este puţin probabil să se întâmple. "Am preluat iniţiativa civică a locuitorlor din Sântandrei şi am pus proiectul în consultare publică. Am solicitat documentaţii atât de la operatorul actual, cât şi de la OTL şi de la primăriile din Borş şi din Sînmartin, unde operatorul orădean prestează serviciile. După consultarea publică, vom organiza şi o dezbatere publică", a mai spus primarul Ioan Mărcuş.

Acesta a criticat "demagogia celor de la USR", spunând că aceştia fie nu cunosc legislaţia, fie o ignoră, din motive politicianiste: "Cei de la USR sunt în campanie electorală la Sîntandrei încă de anul trecut şi folosesc orice subiect ca să pozeze în susţinători ai populaţiei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nimeni nu ii suporta pe cei de la tesan - oare au ITP-ul facut la vechiturile lor???
confirm faptul ca tot santandreiul este scarbit de compania tesan, care asigura un transport ultra invechit si are personal prost calificat. se doreste indepartarea lor inca din 2010, insa cum dl tesan a cotizat muuuuuult la primarie, inca ramane pe pozitie.
Postat 31 Octombrie 2018, 20:21 de roger
Marcus supranumit FANARIOTUL DIN SINTANDREI
Interesanta sucirea dlui primar care practic nu sustine proiectul de hotarire cu OTL fapt ce reiese din discutiile de la sedinta de ieri 30 octombrie 2018 si a raportului de specialitate postat pe pagina primariei. Dar dle Marcus cum a fost cu gardul de 85.000 euro. Si acolo ati avut dreptate dar cu REOSALUL??????. Sincer e nevoie sa faceti un pas lateral pt a NU aduna mai multe ilegalitati de cind ati devenit primar si pina acum. Lasati-i pe altii care se vor straduii sa faca ceva pt locuitori nu ca dvs care ii jupuiti pt interesele personale pe care le aveti.
Postat 31 Octombrie 2018, 15:41 de impartialul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON