URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2018, 11:50

USR Sântandrei cere demisia aleşilor locali pentru că nu "bagă" OTL. Primarul Mărcuş: Ei sunt în campanie electorală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Război total în Sântandrei, iscat pe tema transportului navetiştilor între comună şi municipiul Oradea. La două luni după ce USR a declanşat o „Iniţiativă Civică”, adunând 1.253 semnături ale localnicilor pentru înlocuirea operatorului privat de transport Teşan Prest, desemnat prin licitaţie de Consiliul Judeţean Bihor, cu societatea OTL, aparţinând Consiliului Local Oradea, aleşii comunei au blocat supunerea la vot a propunerii, invocând legea, motiv pentru care USR-iştii cer demisia atât edilului şef Ioan Mărcuş, cât şi a Consiliului Local dominat de reprezentanţii PNL.

„Seamănă cu PSDragnea”

Printr-un comunicat dat publicităţii marţi seară, după ce Consiliul Local al comunei a refuzat să supună la vot aderarea Sântandreiului la asociaţia Transregio, constituită de Oradea, Borş şi Sânmartin pentru a permite OTL să opereze serviciul de transport în comun, USR Sântandrei a cerut demisia primarului Ioan Mărcuş şi a Consiliului Local, imputându-i că „nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor”.

„Iresponsabilitatea şi amatorismul aleşilor locali condamnă comuna Sântandrei să rămână în continuare fără un transport public civilizat până în 2026, deşi se află în imediata apropiere a municipiului Oradea (...). Administraţia locală ce se vrea liberală seamănă tot mai mult cu PSDragnea, ce conduce ţara după bunul plac”, afirmă, prin comunicat, preşedintele USR Sântandrei, Doru Verdeş, subliniind că actuala conducere a comunei a fost aleasă cu 1.600 voturi, adică doar cu puţine peste cele 1.253 semnături pe care USR le-a strâns în luna august pentru înlocuirea firmei Teşan cu OTL.

Primarul amână

„Consiliul Local a refuzat să supună la vot propunerea Iniţiativa Civică semnată de 1.253 de locuitori ai comunei, motivând că a primit aviz negativ în Comisia de Buget a Consiliului, unde un singur consilier a votat „pentru”, iar patru s-au abţinut”, a declarat şeful USR pentru BIHOREANUL, Doru Verdeş.

Acesta afirmă că, deşi primarul Ioan Mărcuş a votat constituirea asociaţiei Transregio, din care fac parte comunele din Zona Metropolitană Oradea, în care transportul de persoane ar urma să se facă exclusiv de către OTL, aşa cum în prezent se întâmplă doar în Borş şi Sânmartin, edilul nu doreşte aderarea comunei la asociaţie, ceea ce ar însemna că navetiştii vor fi deserviţi tot de firma Teşan, de care sunt nemulţumiţi.

„Demagogi în campanie”

De cealaltă parte, primarul comunei susţine că reprezentanţii USR dau dovadă de populism şi demagogie. Potrivit lui Mărcuş, propunerea acestora nu a fost supusă votului Consiliului din simplul motiv că nu a obţinut avizul Comisiei de Buget, iar acesta nu a fost dat deoarece, în cazul în care operatorul de transport ar fi înlocuit cu OTL, bugetul comunei ar trebui să contribuie cu subvenţii.

„Consiliul Local Sânmartin a participat anul trecut cu subvenţii în valoare de 3,6 miliarde lei vechi pentru OTL. Noi trebuie să ştim impactul financiar înainte de a lua o decizie”, a declarat Mărcuş BIHOREANULUI, adăugând că „cei de la USR ştiu acest lucru, dar sunt demagogi şi populişti”.

De asemenea, edilul a afirmat că după ce a primit lista celor 1.253 semnături, a supus proiectul USR unei consultări publice, dar niciun localnic nu s-a arătat interesat de subiect. „Am ţinut 30 de zile proiectul pe site-ul Primăriei, dar nimeni n-a venit cu o propunere sau o sugestie. Dealtfel, de 3 ani încoace, niciun locuitor din Sântandrei nu a depus la Primărie sau la Consiliul Local o reclamaţie privind serviciul de transport”, a spus primarul.

„Nu înţeleg de ce atâta circ”

Mărcuş a afirmat, de asemenea, că are îndoieli inclusiv în ce priveşte onestitatea cu care au fost strânse semnăturile. „Am văzut pe tabel numele fostului meu viceprimar, dar nu este semnătura lui. Să mai spun că (n.r. – reprezentanţii USR) s-au dus pe la casele oamenilor să strângă semnături şi au spus că sunt de la Primărie?”, a spus edilul.

În ce priveşte fondul problemei, Mărcuş a afirmat că nu favorizează firma privată Teşan, pe care dealtfel a stabilit-o Consiliul Judeţean ca operator, cu contract până la jumătatea anului viitor.

„Eu nu-s de partea nimănui, nici a Teşan, nici a OTL, dar pentru ei (n.r. – USR) totul este o chestie electorală. Nu înţeleg de ce fac atâta circ. Ne terfelesc că în Sântandrei nu se face nimic. Chiar mâine încep săpăturile pentru încă 4 kilometri de reţea de gaz. În ce priveşte transportul, noi am preferat să facem noul drum de legătură dintre Oradea şi Sântandrei. Când se va pune cu adevărat problema unui alt operator de transport, o vom face după ce vom şti şi impactul bugetar”, a afirmat primarul Ioan Mărcuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
E ceva normal!
Cand ii dai unui primar 80%(4/5, mai exact 12 din 15) din numarul total de consilieri, la ce va asteptati?! Raspuns corect: la abuzuri! E aceweasi situatie care e si la Oradea, birtinezul are 2/3 din numarul total al consilierilor si face ce vrea....pana lui! P.S. Primarul din Santandrei nu e liberal?! Dupa aroganta si tupeu asa pare!
Postat 28 Noiembrie 2018, 12:46 de pinonel
Minciuna are picioare scurte
Patru abțineri nu echivalează cu 4 voturi împotrivă, iar avizul Comisiei este consultativ...
Postat 28 Noiembrie 2018, 12:45 de TomaAlimos
coruptie
Chiar nimeni nu il poate verifica pe acest primar si legaturile cu Tesan? Contract pagubos cu o firma ce detine autobuze mizerabile, numarul de curse este mult mai mic decat ar fi necesar, abonamentele sunt foarte scumpe pentru ce se ofera; terenuri si apartamente ANL "oferite" lui Tesan sau acolitilor lui fara nici un temei legal. Chiar e mai important acest individ si ignora dorinta intregii comunitati? Domnule Marcus: Ati calatorit cu vreun autobuz al firmei Tesan o statie??? Sa nu mai reamintim de delapidarea fondurilor uriase in program cresa-gradinita, etc. Poate ar trebui pus Tesan primar in comuna daca si asa tot ce doreste dansul se realizeaza si primeste orice doreste.
Postat 28 Noiembrie 2018, 12:31 de coruptie
!!!!
Giacardea, cardea, Gialino mura, Gialino mura, Gialino mura, Gialino mura, Gialino mura, Gia mura, mura, Ce misto...
Postat 28 Noiembrie 2018, 12:04 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON