URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2019, 18:06

USR Bihor acuză partidele din Consiliul Judeţean că au împărţit banii pentru primării după „algoritm”, nu după nevoile comunităţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o lună de la distribuirea a 28,5 milioane lei din bugetul Consiliului Judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale ale oraşelor şi comunelor, în conformitate cu un acord prin care cele patru partide reprezentate în CJ - PSD, UDMR, ALDE şi PNL - au convenit ca jumătate din sumă să fie alocată în funcţie de ponderea politică a primarilor, USR Bihor a făcut o analiză a distribuirii fondurilor comparativ cu cea de anul trecut, concluzionând că repartizarea fondurilor nu ţine seama cu adevărat de „nevoile comunităţilor locale”.

Printr-un comunicat dat publicităţii luni, Departamentul de Comunicare al USR Bihor aminteşte că pe 28 iulie 2019 cele patru partide au încheiat „un acord prin care decid să-şi împartă, cu respectarea legii desigur, banii judeţului şi ai oraşului”, însă aplicarea acestuia nu a schimbat situaţia existentă anul trecut, când „liberalii din Oradea tunau şi fulgerau împotriva majorităţii PSD, UDMR, ALDE", pe care o numeau “cooperativa de la CJ”, iar distribuirea banilor drept „golănie politică şi lipsă de responsabilitate”, pentru că nu ţinea cont de nevoile reale, de proiectele şi de priorităţile comunităţilor. 

Ce s-a schimbat în 2019 faţă de 2018

Afirmând că analiza proprie a avut în vedere să stabilească “ce s-a schimbat” în modul de împărţire a banilor din acest an faţă de cel de anul trecut, USR a constatat că în 2018 CJ Bihor a împărţit 15,48 milioane lei şi anul acesta 28,49 milioane lei, ALDE adjudecându-şi anul trecut 1,29% din sumă, iar anul acesta 2,45%, PSD 48% anul trecut şi 38% anul acesta, UDMR 30% anul trecut şi 26% anul acesta, PNL 18% anul trecut şi 31% anul acesta, în timp ce „restul banilor au mers la slovaci şi primari independenţi”, adică 0,22 milioane lei anul trecut şi 0,30 milioane lei anul acesta.

Concluzia USR este că singurul câştigător este PNL, care „a primit 10% de la PSD şi 4% de la UDMR”, întrebându-se, retoric, „ce se regăseşte în cealaltă parte a înţelegerii?”, atfel spus ce dau liberalii la schimb.

Pentru biserici da...

Pe de altă parte, USR aminteşte că anul trecut PNL a criticat „virulent” coaliţia PSD, UDMR, ALDE pentru „alocarea banilor pentru biserici, spunând despre aceasta că lasă fără finanţare nevoile reale ale comunităţilor” şi că „dau bani preoţilor şi episcopiilor pentru a le câştiga bunăvoinţa în vederea viitoarelor scrutinuri”, comparând „cum s-au schimbat lucrurile în urma criticilor şi a noii alianţe recent încheiată”.

„În 2018, coaliţia PSD, UDMR, ALDE a alocat bisericilor 4,07 milioane lei. În 2019, noua coaliție - PNL, PSD, UDMR, ALDE - a acordat bisericilor 4,75 milioane lei”, afirmă USR, dând şi exemple pentru destinaţia acestei „taxe pentru biserică”: “automatizare clopote, parcare la capelă, garduri la biserică, mobilier, amenajament, picturi, scaune, casă parohială”.

... pentru şcoli ba

În antiteză, USR arată că în martie 2019 în Bihor existau 46 şcoli cu latrine în curte, fără apă curentă şi canalizare, doar 9 fiind incluse într-o listă de propuneri de investiţii, iar 37 rpmânând în acest stadiu, din care 17 şcoli sunt în localităţi cu primari PNL (partidul care în Bihor, de altfel, are cei mai mulţi primari - 47 din 100), 12 în localităţi cu primari PSD şi 8 în localităţi cu edili UDMR.

USR consideră că „în condiţiile în care o toaletă modernă, cu apă curentă, cu aproximativ 20 de grupuri sanitare, costă maxim 10.000 euro dacă este construită de la zero” şi doar 5.000 euro „dacă renovezi şi dotezi una existentă”, banii daţi pentru biserici puteau fi folosiţi pentru a rezolva problema şcolilor cu latrine în curte. 

"Mai puţin de jumătate din bani vor ajunge să fie investiţi în lucrări de infrastructură sau de dezvoltare imperios necesare comunităţilor locale", arată comunicatul. 

„Nu s-a schimbat mai nimic”

„Concluzia noastra este ca nu există nicio diferenţă între modul în care s-au împărțit banii in 2018 şi 2019". Schimbarea se vede doar la procentele cu care cele patru partide s-au înţeles între ele să împartă banii pentru echilibrarea bugetelor locale, acuză USR Bihor, adăugând că, de fapt, toate celelalte partide împart „controlul asupra resurselor judeţului", "nicidecum să încerce să răspundă nevoilor reale ale comunităţilor”.

„De 30 de ani, prin pixul acestor oameni - mereu aceiaşi oameni - se scurg sute de milioane de euro cu scopul declarat de a face bihorenilor viaţa mai bună. Şi totuşi, în continuare, după 30 de ani, oamenii din Bihor vorbesc tot despre asfaltarea drumurilor, tot despre alimentarea cu apă, tot despre canalizare, tot despre amenajări de albii de râuri, tot despre toalete în curte la şcoală. Vorbim tot despre lucrurile elementare care fac parte din abc-ul civilizaţiei, lucruri pe care încă nu le avem sau, daca le avem, sunt făcute de mântuială. În 30 de ani, în satele Bihorului, cu mici excepţii, nu s-a schimbat mai nimic”, concluzionează USR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se întămplă ceva - de bine - în politica locală a Bihorului !?!
La obiect, cu date și cifre concrete, USR ridică "la fileu" partidelor deja tradiționale (mediocrității PSD, amatorismului PNL, mercenariatului UDMR și oportunismului ALDE), teme cu adevărat importante ... arătând printre altele cât de "neterminați" sunt "politrucii" locali !?! Dacă USR Bihor va continua să ridice astfel de probleme de interes general, în același mod calm și profesionist ... anul viitor vom avea o nouă configurație a Consiliului județean, dar și un nou primar la Oradea, care să readucă normalitatea și corectitudinea în actele de decizie administrativă !?!
Postat 19 August 2019, 19:04 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON