URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 12:05

Urmează perioade "fierbinţi" la frontieră. În cazul unor aglomeraţii mari, ITPF Oradea va suspenda controalele sistematice

Urmează perioade 'fierbinţi' la frontieră. În cazul unor aglomeraţii mari, ITPF Oradea va suspenda controalele sistematice Chestorul Marin Bondar, alături de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul de poliţie Marin Bondar, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, a afirmat că poliţiştii de frontieră se pregătesc de aglomeraţii în sezonul estival.

Dacă timpii de aşteptare vor fi mai mari de 30 de minute, chestorul va dispune suspendarea temporară a controalelor sistematice şi efectuarea controalelor simplificate, a anunţat acesta, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Aglomeraţia suspendă controlul

"Momentan la transportul de persoane nu sunt timpi de aşteptare. De regulă aceştia se crează la început de săptămână, la automarfare, care nu au voie să circule în weekend în Ungaria", a spus şeful ITPF Oradea.

După cum se ştie, din luna aprilie, Poliţia de Frontieră Română face verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre UE după intrarea în vigoare a unui nou regulament european în acest sens.

După o perioadă de mari aglomeraţii, Ungaria a luat decizia de a nu mai efectua aceste verificări sistematice, ele fiind făcute doar de poliţiştii români la graniţa comună. "Noi avem controale comune. E mai operativ în acest fel. Pentru că practic verificările se făceau în aceleaşi baze de date", a precizat Marin Bondar.

Deşi România nu a renunţat la controalele sistematice, acestea pot fi suspendate temporar în cazul unor aglomeraţii mari. "Dacă timpii de aşteptare sunt mai mari de 30 de minute, automat acest lucru se raportează şi se ia măsura să se treacă la controlul simplificat şi cel în baza analizelor de risc. Măsura se dispune doar până când dispar timpii de aşteptare", a spus şeful ITPF Oradea.

Astfel de situaţii s-au întâlnit în perioada sărbătorilor Pascale, de 1 Mai şi în mini vacanţa de 1 iunie.

Pregătiri de vară

Pregătindu-se pentru sezonul estival, când sunt aşteptate creşteri semnificative ale persoanelor care trec graniţa, ITPF Oradea a suplimentat personalul care controlează documentele şi foloseşte la maxim capacitatea punctelor de frontieră. De altfel, Marin Bondar a precizat că – pe perioada verii – poliţiştii de frontieră nu-şi iau mai mult de o săptămână de concediu pentru a putea acoperi necesarul în toate punctele de trecere.

De asemenea, când vor fi aglomeraţii mari, vor fi suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

La graniţa cu Ungaria, în zona de competenţă a ITPF Oradea, sunt deschise 8 puncte de trecere cu specific rutier care sunt acoperite cu personal pe toate arterele de intrare şi ieşire, în total fiind 49 de fluxuri atât la intrarea în România, cât şi la ieşirea din ţară, pentru toate tipurile de mijloace de transport. De asemenea, în zona de competenţă mai sunt deschise 4 puncte de frontiera cu specific feroviar.

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa comună. Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o  aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON