URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2019, 15:39

Urmările incendiilor de la Nojorid: Amenzi mari și un punct de lucru închis de Garda de Mediu Bihor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiile izbucnite pe 15 iulie şi pe 4 august la centrul de colectare de deşeuri reciclabile din Nojorid al firmei orădene Superbon s-au lăsat cu sancţiuni dure ale Gărzii de Mediu Bihor.

Şeful Comisariatului Judeţean al GM, Mihai Togor, a anunţat, printr-un comunicat de presă emis vineri, că în urma incendiilor, echipe mixte ale Gărzii de Mediu din Oradea şi din Bucureşti au inspectat cele trei puncte de lucru ale firmei, din Oradea, Nojorid şi Inand.

În urma controalelor, comisarii au dispus închiderea definitivă a punctului de lucru de la Inand, "până la stabilirea obligaţiilor de mediu" pe care trebuie să le respecte.

De asemenea, potrivit comunicatului, atât la Inand, cât şi la Oradea, comisarii au  constatat "completarea neconformă a formularelor de încărcare/descărcare, pentru care s-a impus măsură de remediere".

În ce priveşte depozitul din Nojorid, unde erau colectate deşeuri din plastic, hârtie, carton şi lemn, "pentru neconformităţile constatate s-au impus 11 măsuri".

Între acestea, să se refacă impermeabilitatea platformei unde sunt stocate deşeurile (până la 10 octombrie), firma să facă dovada eliminării deşeurilor rezultate în urma incendiilor, inclusiv a pământului amestecat cu deşeuri (până la 1 septembrie), să notifice APM Bihor în vederea revizuirii autorizaţiei de mediu, aşa încât să fie cuprinse în aceasta "toate magaziile, instalaţiile existente pe amplasament, procesele tehnologice desfăşurate, bazinul necesar rezervei de incendiu, inclusiv toate elementele noi care au intervenit de la data controlului până la momentul revizuirii".

În fine, GM Bihor precizează că societatea a fost sancţionată cu 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu.

Incendii uriașe

După cum BIHOREANUL a mai scris, un incendiu puternic a izbucnit, duminică, la firma de deșeuri Superbon din Nojorid, fiind cel de-al doilea foc izbucnit în doar două săptămâni la acest punct de lucru și cel de-al treilea în decurs de câteva luni la această firmă.

Depozitul de deşeuri aparţine firmei Superbon, societate specializată în reciclarea de deşeuri nepericuloase, adică PET, hârtie, cartoane şi metale, şi se află la ieşirea din Nojorid spre Leş, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 20.000 mp.

Aici s-a mai produs un incendiu uriaş pe 15 iulie, când coloana de fum negru şi dens s-a ridicat în atmosferă ca o coloană lungă de 150 de metri. În urma poluării masive produse de flăcări, firma Superbon a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 100.000 lei. Totuşi, cauza incendiului nu a fost făcută publică.

Totodată, un incendiu a avut loc, în luna martie, la un alt depozit al firmei Superbon, de pe Calea Borşului din Oradea. 

Întrebat, duminică, de jurnalişti ce riscă firma Superbon, ţinând cont că acesta este al treilea incendiu izbucnit la cele două puncte de lucru din Nojorid şi Oradea, duminică, şeful GM Bihor, Mihai Togor, declara că nu este exclus ca activitatea să îi fie suspendată.

"La acest punct de lucru, după primul incendiu, s-a aplicat o sancţiune de 100.000 de lei, iar la celălalt (n.r. de pe Calea Borşului) de 80.000 de lei. Acum, probabil riscă să rămână fără autorizaţie, până la îndeplinirea condiţiilor pentru a funcţiona", declara Togor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON