URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 15:58

Dudaş, la puşcărie! Unul dintre cei mai activi braconieri din Bihor, patron de firmă de construcţii, condamnat la închisoare cu executare, plus 12.000 euro despăgubiri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi-a făcut mendrele prin pădurile din Nojorid vreme de câţiva ani, dar pentru faptele sale de braconaj va sta o vreme la „răcoare”, iar după eliberarea din detenţie nu va mai avea, o vreme, dreptul de a-şi satisface pasiunea de vânător.

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, sentinţa finală în procesul lui Ştefan Dudaş, patron al unei firme de construcţii din Oradea, acuzat de braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce acesta fusese prins în mai multe rânduri braconând pe fondul cinegetic Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Pro Hunting din Salonta.

Prima oară, Dudaş a intrat în atenţia paznicilor de vânătoare după ce a fost observat în noaptea de 14/15 ianuarie 2015 la marginea pădurii dintre Nojorid şi Leş, unde fusese împuşcat un cerb. După o urmărire ca-n filme, braconierul s-a răsturnat cu maşina şi a fugit înainte ca paznicii să ajungă la locul accidentului, dar şi-a lăsat înăuntru actele şi mai multe ustensile specifice braconierilor.

Întrucât Asociaţia Pro Hunting a sesizat Parchetul Oradea şi Serviciul Arme şi Muniţii al Poliţiei Bihor, de-a lungul anilor următori paznicii, în frunte cu secretarul Asociaţiei, Claudiu Pantea, au fost ameninţaţi de mai multe ori telefonic, pe Facebook şi „în teren”, braconierii lăsând în preajma cantonului unde îşi are sediul aceasta gheare şi capete de animale împuşcate.

În octombrie 2016, Dudaş a fost prins de paznici tot după o urmărire, în capătul dinspre pădurea Nojorid al cartierului Grigorescu, atunci încercând chiar să-i împuşte în timpul unei încăierări.

În urma trimiterii sale în judecată de către Parchetul Oradea, Dudaş a fost condamnat întâi de Judecătoria Oradea, în luna martie a acestui an, iar Curtea de Apel Oradea, prin sentinţa pronunţată miercuri, a decis menţinerea acesteia.

Practic, braconierul a fost condamnat la câte un an de închisoare pentru mai multe infracţiuni de braconaj şi de încălcare a regimului armelor şi muniţiilor, pedeapsa finală, de 1 an şi 6 luni de închisoare în regim de detenţie, fiind rezultanta pedepselor pentru respectivele fapte, plus adăugarea unei treimi, adică 6 luni.

De asemenea, Dudaş va trebui să suporte ca pedeapsă complementară şi interzicerea dreptului de a mai folosi arme de vânătoare şi de a solicita permis de port armă timp de 4 ani. De altfel, permisul de vânătoare i-a fost anulat şi i-au fost confiscate arme marca Baikal şi Anschutz, precum şi muniţie, plus suma de 3.000 euro, reprezentând contravaloarea autoturismului Skoda, cu care încercase să fugă de paznici în ianuarie 2015.

Totodată, el va trebui să achite Asociaţiei de Vânătoare Pro Hunting, care a fost parte civilă în proces, suma de 12.000 euro, contravaloarea daunelor provocate, precum şi 5.400 lei cheltuieli de judecată, plus suma de 4.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Marte...english
Ia te uita cum apara infractorul...:)). Ce-i mai plangi de mila ma...ca bine zice Marius. Du-te si tine c* in locul lui acum. Idiotule, tu ai inteles ce a facut asta si pentru ce a fost condamnat? Sau traiesti in lumea ta de lingau?
Postat 21 Decembrie 2018, 23:09 de DanD
pentru BlackDot
Exceptionala replica.
Postat 21 Decembrie 2018, 12:32 de MARUS
"Draga MARUS"
Cine ti-a cerut parerea? :)))
Postat 20 Decembrie 2018, 16:22 de BlackDot
pentru BlackDot
Draga BlackDot, imi dau seama, limpede, ca doresti sa il pupi in fund pe acest infractor, dar imi mai dau seama ca esti si un analfabet functional. El, nu a fost condamnat pentru 12000 de euro si nici pentru faptul ca a venit in tara cu banii, greu munciti in strainatate. El este condamnat pentru ca a fost "PRINS" de mai multe ori la braconaj, ba mai mult a incercat sa ii impuste pe paznicii fondului de vanatoare, intr-o incaierare. Dar bineinteles, pentru tine, astea.... sunt asa... "niste abuzuri" probabil ale procurorilor, judecatorilor, a paznicilor fondului de vanatoare... a tuturor. Ce ar mai fi trebuit sa faca acest infractor (dovedit de justintie, nu este calificarea mea) ca sa ajunga sa fie oprit sau sanctionat? Sa ucida oameni, ca animale... a facut-o in repetate randuri. Probabil ca si daca ar fi ucis oameni... tu te-ai fi intrebat ce o fi cautat paznicii acolo, si de ce nu l-a last in pace...si cate si mai cate alte bazaconii. De ce e atat de greu sa recunoastem atunci cand gresim, si greseala sa se plateasca? M-as bucura sa stiu ca nu asta este parerea ta si fata de copiii tai, pentru ca atunci...
Postat 20 Decembrie 2018, 15:49 de MARUS
rahatul revizionist...
Cu spumele la gura ca nu poate face ce vrea el in Romania. In ungaria tocmai s-a dat "Legea sclaviei". Patronii pot sa le ceara ungurilor sa lucreze 400 de ore suplimentare pe an si sa fie platiti, eventual dupa TREI ANI !!!!!! Pe strazi ungurii innebuniti proteseteaza iar politia cu pulanele si gazele pe ei.
Postat 20 Decembrie 2018, 06:10 de Alcor
Aiurea
Pentru 12.000 euro faci inchisoare. Pentru ca un politician omoara beat un om pe strada ia cu suslendare. Asa e frate, daca ai fost fraier si te-ai intors sa investesti in tara asta de cacat banii facuti muncind pana la surmenaj in Anglia. Cand ti-am zis sa mergi inapoi, ca tara asta nu are nici un viitor si tu nu esti facut sa dai mita, ai zis spus ca sunt prea pragmatic. Ca exagerez. Acum frate, fi tare! Si Bobo, cand iesi, daca iti vor intoarce toti spatele, sa stii ca usa mea va fi intotdeauna deschisa pentru tine! Pentru ca tu ai construit-o! Intotdeauna ai dat dovada de tarie. Fi tare si acum, ca toate trec. Ca apa pe sub pod...
Postat 19 Decembrie 2018, 23:21 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON