URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2020, 17:03

Unde ești, mamă? O tânără adoptată în SUA își caută familia naturală din Bihor

Unde ești, mamă? O tânără adoptată în SUA își caută familia naturală din Bihor foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără de 31 de ani, adoptată în SUA în urmă cu trei decenii, își caută pe rețelele de socializare familia din județul Bihor.

„Vă rog să mă ajutați...”

Născută în septembrie 1989 din părinți domiciliați în Cherechiu, și dată spre adopție câteva luni mai târziu, Mariana Deak vrea să își găsească părinții și frații din România.

„Salutări din Montana, Statele Unite! Mi-am dorit întotdeauna să-mi cunosc familia biologică și acum mi-am făcut curaj să vă cer ajutorul”, a făcut apel Mariana pe pagina de Facebook „The never forgetten romanian children – Copiii niciodată uitați ai României”, cunoscută că promovează aceste cazuri.

Tânăra a enumerat puținele date biologice pe care le știe despre sine, pentru ca românii care îi cunosc familia să o poată ajuta să o găsească.

„Numele pe care l-am avut la naștere a fost Deak Mariana. M-am născut în Arad, în data de 8 septembrie 1989. Pe mama o chema Deak Iuliana, iar pe tata Deak Karoly-Vilmos. Amândoi locuiau în comuna Cherechiu, din județul Bihor”, a scris Mariana.

Tot cea mai știe femeia este că la vârsta de 9 luni a fost dată de adopție din Leagănul de copii din Arad și a ajuns în SUA câteva luni mai târziu.

„Știu că mai am și alți frați și surori, dintre care unul a fost la orfelinat”, a completat tânăra care a încheiat cu mesajul „vă rog să mă ajutați să îmi găsesc întreaga familie”.

Peste o mie de distribuiri

Mesajul tinerei a fost distribuit în câteva ore de peste o mie de ori și a atras circa 130 de comentarii, toate de încurajare.

„Felicitări că îți iubești părinții naturali. Dumnezeu să te ajute să îi poți strânge în brațe!”, a scris o internaută.

„Mult succes în găsirea familiei. Toți cei care au fost abandonați de mici și vă căutați familia biologică aveți o inimă de aur cu puterea de a ierta. Mulți dintre voi v-ați maturizat mult mai devreme”, se menționează într-un comentariu.

Internauții i-au promis tinerei că vor încerca să dea de familia acesteia. „Am trimis mesaj la toate persoanele pe care le-am putut găsi pe Facebook cu numele de Deak care locuiesc încă în acel sat în caz că îți cunosc părinții. Încă aștept un mesaj din partea lor”, a transmis o internaută.

„Mama ar putea trăi în Arad...”

Contactat de BIHOREANUL, primarul de Cherechiu, Alexandru Niri, spune că își amintește de familia tinerei.

„I-am cunoscut pe părinții acestei doamne, dar asta a fost de mult. Erau din Cherechiu, dar după ce s-au căsătorit s-au mutat de aici”, a spus edilul.

Din informațiile acestuia, tatăl tinerei ar fi decedat. „Ce pot să spun este că știu sigur că tatăl a murit. Despre mamă am auzit că ar trăi în Arad”, a declarat Alexandru Niri.

Primarul a mai spus că va încerca să găsească membri ai familiei din Cherechiu pentru tânăra din SUA.

„Aveau rude în comună. O să le caut, ca să văd dacă nu știu unde sunt părinții sau frații. Vreau să o ajut pe această doamnă”, a spus primarul Niri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON