URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2010, 17:15

Unanimitate în Consiliul Local: Gara Oradea se schimbă la faţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local merge din record în record. După ce săptămâna trecută, în premieră pentru administraţia PNL, deliberativul local nu a putut adopta proiectele care necesitau două treimi din voturi pentru că la şedinţă s-au prezentat doar 17 din cei 27 de consilieri, iar numărul minim necesar era de 18 voturi, în şedinţa de luni Consiliul Local a reuşit o nouă performanţă. Aleşii orădenilor au adoptat în 30 de minute nu mai puţin de 53 de proiecte de hotărâre, toate cu unanimitate de voturi!

Astfel, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei privind modernizarea Pieţei Bucureşti şi a accesului la Gara CFR Oradea în valoare de 3 milioane lei, iar astfel, până în primăvara anului viitor principala poartă de intrare în municipiu va avea o nouă faţă.

Investiţia cuprinde lucrări de refacere a carosabilului, trotuarelor, parcării din faţa staţiei CFR, amenajarea a două sensuri giratorii, lucrări de iluminat public, montarea de reţele, de hidranţi şi refacerea pasajului subteran pe tronsonul de sub şosea care aparţine Primăriei. "Dacă nu apar blocaje şi totul merge bine la primăvară, în luna mai, lucrările ar putea fi deja gata. La pasajul subteran se poate lucra şi pe timpul iernii, iar asfaltările se vor face în primvără", a explicat primarul Ilie Bolojan, luni în cadrul unei conferinţe de presă organizate înaintea şedinţei de Consiliu Local.

Pentru a asigura păstrarea curăţeniei dar şi pentru siguranţa trecătorilor, în pasaj vor fi montate camere de luat vederi.

Cinematograful, sală de teatru

Consilierii orădenilor au mai aprobat darea în administrarea Consiliului Judeţean a cinematografului "Transilvania" din Piaţa Ferdinand nr. 2, iar conform contractului de administrare încheiat de CJ cu Administraţia Imobiliară Oradea, imobilul va găzdui în următorii zece ani "Sala Studio" a Teatrului de Stat.

În schimbul dreptului de folosinţă a suprafeţei de 480 metri pătraţi, Consiliul Judeţean s-a obligat prin contractul de administrare să demareze în cel mult un an lucrările de investiţii, reparaţii capitale, modernizare şi reabilitare a sălii.

Chioşcurile de presă vor fi înlocuite

În cadrul şedinţei de luni, consilierii locali au mai aprobat caietul de sarcini şi studiul de oportunitate pentru organizarea licitaţiei pentru închirierea terenurilor libere de sarcini destinate amplasării unor chioşcuri de difuzare presă, carte, tutungerie, papetărie, tichete de parcare şi bilete OTL.

Durata închirierii terenului va fi de 15 ani, iar preţul minim de pornire a licitaţiei va fi de 0,90 lei pe metrul pătrat pe zi. Pentru un număr de 18 amplasamente ocupate de chioşcuri de presă cu acte în regulă până la sfârşitul anului 2013 contractele vor fi prelungite prin încredinţare directă dacă deţinătorii acestora se obligă să înlocuiască actualele chioşcuri cu altele făcute după un model propus de Primărie. Deţinătorii acestora vor plăti începând cu ianuarie 2011 o chirie lunară reprezentată de media sumelor adjudecate de către ceilalţi concurenţi prin licitaţie. Cuantumul chiriei va fi indexat anual cu rata inflaţiei.

Bani cu împrumut pentru refacera faţadelor

Deliberativul local a mai aprobat luni şi primul contract în vederea acordării de ajutor financiar pentru reabilitarea faţadei unei clădiri. Imobilul din piaţa Unirii nr. 5, din spatele statuii lui Emanuil Gojdu, va fi prima construcţie reabilitată cu bani împrumutaţi de proprietari de la Primărie.

Costurile de reabilitare a clădirii se ridică la 330.000 lei plus TVA sumă din care 188.000 lei va fi împrumutată de la administraţia locală de 13 proprietari de locuinţe din imobil care au bani să îşi acopere contribuţia care le revine pe apartament din valoare totală a lucrărilor. "Îi îndemn şi pe alţi orădeni să apeleze la această formă de creditare, pentru că Primăria a constituit un fond special în valoare de 2,5 milioane lei pentru reabilitarea faţadelor şi doar o foarte mică parte din sumă a fost contractată", a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform Regulamentului privind acordarea de ajutoare financiare pentru susţinerea lucrărilor de protejare a imobilelor cu valoare culturală de pe raza municipiului, orădenii se pot împrumuta cu bani de la Primărie pentru reabilitarea faţadelor. Municipalitatea acordă aceste ajutoare financiare fără dobândă singura condiţie fiind actualizarea sumei cu rata inflaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
e bine
incet dar sigur se misca lucrurile si in Oradea. Se fac lucruri ok, spre oftica unora ca ZERO, care mor de ciuda ca favoritii lor au taiat frunze si au furat euro multi in anii trecuti.
Postat 07 Septembrie 2010, 15:02 de cristi
Multumesc
@magnovaradinum: Multumesc; m-ai scutit de la un raspuns mai \"dur\". :) N-ai cu cine...
Postat 07 Septembrie 2010, 09:08 de un cetatean
varza a-la CJ
@ Zero buey... ZERO [ce bine te defineste numele!] te-ai trezit postand amboulea si tu si nu oricum, ci dand exemplu Centru Civic! Pai hai sa te luminez... se pare ca nu ti-a spus nimeni [iar singur n-ai cum/cu ce sa-ti dai seama] asa ca-ti voi destainui eu secretul: Centru Civic e in "renovare", adicatelea se modernizeaza. Promit ca o sa te anunt cand e gata ca sa te poti eSprima atunci! VAI S-AMAR!!!
Postat 06 Septembrie 2010, 23:18 de magnovaradinum
@ un cetatean
Ai circulat prin Oradea in ultima vreme? Prin Centrul Civic mai poti circula? Deja mi-e dor de un semafor, sa mai fie un pic de ordine in trafic.
Postat 06 Septembrie 2010, 18:28 de ZERO
O parere
@ZERO: Se vede ca n-ai permis... e mult mai bine cu sensuri giratorii, mai taie din elanul Sumaharilor. :)
Postat 06 Septembrie 2010, 18:09 de un cetatean
Orasul sensurilor giratorii
Chiar nu poate face nimeni nimic pentru a stopa invazia de sensuri giratorii din Oradea? Peste tot avem numai sensuri giratorii de nu se mai poate circula in orasul asta...
Postat 06 Septembrie 2010, 17:21 de ZERO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON