URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2016, 14:23

Un tramvai numit... unificare: PSD Oradea ar putea susţine unirea Oradiei cu Sînmartin, dacă cele două localităţi vor fi legate şi cu linii de tramvai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă anul trecut s-au bucurat că proiectul primarului Ilie Bolojan de unificare a Oradiei cu Sînmartin nu a trecut, ba chiar au contribuit la neîndeplinirea cvorumului, pesediştii au altă viziune în acest an.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul din Piaţa Unirii, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, a anunţat că el şi colegii săi de filială ar putea susţine unificarea celor două unităţi admininstrativ-teritoriale. "Din ce am discutat cu colegii mei, e clar că nu vom fi de acord cu o unire cu Oşorhei, sub nicio formă. Putem fi de acord cu o unire cu Sînmartinul, dacă orădenii asta îşi doresc, nu o să ne opunem", a declarat preşedintele PSD Oradea.

Da, dacă...

În faţa reacţiilor contrariate ale jurnaliştilor, care i-au spus că aceasta este o poziţie complet diferită faţă de cea avută la primele două referendumuri pentru unificarea dintre Oradea şi Sînmartin, Liviu Sabău-Popa a spus că nu este "o schimbare radicală, cred că am fost înţeleşi greşit", arătând că social-democraţii orădeni s-ar fi opus, de fapt, doar modului în care Primăria a organizat scrutinele, adică fără să aloce acelaşi buget promotorilor unificării şi celor care se opun proiectului.

Pe de altă parte, Sabău-Popa a mai spus că susţinerea PSD Oradea pentru unirea dintre cele două UAT-uri nu este necondiţionată: "Dacă unele dintre proiecte, cum ar fi să reuşim în cele din urmă să legăm printr-o linie de tramvai care partea de Universitate cu Grigorescu şi să fie continuată până în Sînmartin, în Băile Felix, ar reprezenta pentru Primărie sau pentru promotorii referendumului o prioritate şi ar exista o garanţie de bugetare şi de scrierea unui proiect pentru asta, putem discuta".

În schimb, social-democratul a respins vehement unificarea cu Oşorheiul, comuna vecină Oradiei care s-a raliat proiectului. "În Sînmartin am putea înţelege că există un interes datorită zonei turistice care se poate dezvolta. Dacă privim spre Oşorhei, nu prea văd care ar fi raţionamentul. În Oradea, har Domnului, mai avem destule terenuri unde să ne dezvoltăm din punct de vedere industrial, iar forţa de muncă din Oşorhei oricum vine şi lucrează în Oradea", a mai spus Sabău-Popa.

Pro sau contra?

Anul trecut, după ce Primăria Oradea a organizat două referendumuri pentru consultarea orădenilor pe tema unificării cu Sînmartin, ambele invalidate din lipsă de cvorum, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, flancat de omologul său de la filiala Oradea, Liviu Sabău-Popa şi de europarlamentarul PSD Emilian Pavel, a cerut public demisia primarului Ilie Bolojan. 

"Pentru modul în care a organizat acest referendum şi campania electorală, pentru dezbinarea pe care a produs-o între cetăţeni, pentru cheltuirea banului public în mod inutil şi pentru faptul că nu are sapă, ar trebui să-şi dea demisia", a declarat, la acea vreme, Mang, cu referire directă la o declaraţie a lui Bolojan, care spunea că "dezvoltarea Oradiei fără infrastructura consolidată prin unirie este ca prăşitul fără sapă".

Acelaşi Mang nu s-a ferit să declare public că a boicotat scrutinul, considerând că o eventuală fuziune ar frâna dezvoltarea oraşului şi a comunelor învecinate ce alcătuiesc Zona Metropolitană Oradea.

"PSD nu a fost de acord cu organizarea încă unui referendum pentru că, din punctul nostru de vedere, orădenii şi-au spus cuvântul la referendumul din 10 mai. Ca urmare, noi trebuie să ne concentrăm pe altceva decât să dăm banii pe încă un referendum. Dezvoltarea nu constă în unificare. Sunt soluţii, sunt direcţii, sunt strategii care nu au legătură cu unificarea, care să dezvolte Oradea şi zona metropolitană, ori prin unificare dezvoltarea aceasta nu se poate face la fel de bine", a declarat Ioan Mang.

Mai mult, PSD Oradea a făcut o serie de propuneri pentru dezvoltarea Oradiei, care nu au cuprins proiectul unificării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Manipulare
@anghel si radovan: Stati linistiti ca asta e doar inceput de campanie electorala. Si-au dat si ei seama ca blocand proiectele orasului au dat de fapt cu bata in balta si au pierdut voturi si acum incearca sa o intoarca in favoarea lor. Astia sunt mai perversi decat postacii :)
Postat 05 Februarie 2016, 12:04 de hateretards
Acum e momentul!
Cand oradenii platesc cele mai mari taxe si impozite raportate la venituri din Romania, zic si eu ca e momentul ca cei din Sanmartin sa vrea unirea! Sa vedeti cum se vor inghesui la vot si ce lobby vor face toti cei care au o camera, doua, de inchiriat... Sau cei, multi! cu o palma de pamant care va deveni ,,teren construibil"! Ma astept la o petarda, gen ,,nu vor plati impozite majorate X ani", pe nimeni nu doare gura sa promita.
Postat 05 Februarie 2016, 06:44 de pinonel
Psd
Curul bate capul, varianta originala Liviu Sabau Popa!!! Chiar si nevertebratele au mai multa coloana ca tine Liviu!! Sa iti fie rusine de lingaul care ai ajuns!!!
Postat 05 Februarie 2016, 00:09 de Mekla
MARLON BRANDO STIE !
@PETREI : Unora de pe aici ( care nu au auzit titlul " Un tramvai numit dorinta " ) trebuie sa le scrii clar ce ( ma rog , cine ) a fost W.T. Altfel cine stie ce vor crede...
Postat 04 Februarie 2016, 21:33 de TDS
E de bine
Ma bucur ca printre tinerii policieni ce vin din urma se resimte tot mai putin "putoarea" cu care ne-au obisnuit alesii nostri. Ma bucur ca putem rupe barierele pentru interesul cetateanului. Ma bucur ca azi in 2016 avem un PSD care poate face front comun cu PNL pentru un proiect de dezvoltare locala, sau viceversa, si se renunta la interesul de a face "jocuri" politice. Vox Populi!
Postat 04 Februarie 2016, 21:30 de Radovan
OK
@gigi1: Multumesc ca m-ai luminat ! Nu ma prinsesem...
Postat 04 Februarie 2016, 21:29 de TDS
Intrarea în normalitate
Cred că se reintră în normalitate cu această declarație. Dacă 60.000 orădeni au votat PENTRU, mi se pare o aberație să spui că ești împotrivă. E bine totuși că în al 12-lea ceas se mai trezește lumea.
Postat 04 Februarie 2016, 21:22 de anghel
Un tramvai numit dorinta ,(W.T)
Un tramvai numit dorinta (W.T) este dorinta de zeci de ani a oradenilor ,a sinmartenilor si a tuturor din zona respectiva .Tramavaiul lui (W.T) nu e doar simbolul intilnirilor de ,,de dragoste '' ce este ceea ce se numeste cu adevarat ,,unifificare urbanistica'' .Cand un areeal este legat printr-o linie de tramvai ,acel areal este ,,unificat cu adevarat logistic ''iar restul e doar o formalitate .Concret : Nu poti lua tramvaiul din Felix si nu sa spui ca te duci la ,,Oradea ''.Exact la fel ca nu poti sa spui ca te duci la Oradea din Felix dar astepti sa vina ,,rata''.Iar acest lucru este valabil la toata zona limitrofa a Oradei .Sa dezvoltam infrastructura pe banii publicii sau europeni iar restul ,,tramvaie pline ''vor venii si dinspre Osorhei ,Sinmartin,Bors,Biharia. Daca unii nu vor dorii sa faca ,bara la bara la orele de virf cate 1-2 ore ,,cu masina persoanala''pana in Oradea.
Postat 04 Februarie 2016, 20:36 de PETREI
@TDS
Mai TDS,ceea ce a vrut sa zica Chris este ca, tremurul acesta permanent de degete pe tastatura calculatorului, poate fi semn al unei afectiuni psihice.Sau efectul oananiei prelungite. Comentariul lui trada ingrijorarea. Get a woman si lasa forumurile si pornohub-ul.
Postat 04 Februarie 2016, 19:46 de gigi1
Export
Avantajele unificarii vor veni din pacate la pachet cu aberatiile "made in Oradea" :taxa hoteliera ,parcari platite,upgrade impozite,taxe .Target-ul principal buzunarul turistului,victime colaterale locuitorii comunei.Dar nu mai conteaza, cine mai stie daca e viol sau sex-surpriza
Postat 04 Februarie 2016, 19:36 de excalibur
Nu ma asteptam la asta
Un pas mic pentru PSD, un pas mare pentru Oradea Mare!
Postat 04 Februarie 2016, 16:53 de Radovan
??!!
@CHRIS: Dar pe tine te-a intrebat ? Asa , in general ! Hai sa lichidam atunci toate forumurile , nu mai comenteaza nimeni nimic si s-a rezolvat problema ! Sau alea pro sa ramana si cele anti sa dispara ?
Postat 04 Februarie 2016, 16:35 de TDS
@TDS
oricum nu te-a intrebat nimeni daca te-ai rasucit au ba!!!!!!! o postare e totusi o postare=0.50 ron sa nu uiti de medicatie. spor!
Postat 04 Februarie 2016, 15:54 de User anonimizat
WOW!
WOW! Dupa aproape 2 ani de idei a la "noaptea mintii" SI/SAU de sabotat cam 80% din proiectele Oradei o dau si astia la intors, si inca cu un mic bonsu..o idee de discutat cel putin. Interesant... .
Postat 04 Februarie 2016, 15:26 de OradeaCivitas
cum trece tramvaiul centura ?
Unificarea pana la urma tot se va face,dar poate ne spune tineretul socialist care e Solutia tehnica pt a putea tramvaiul sa treaca peste centura ? Ceva pasaj ma gandesc,ca asa din vorbe e simplu de zis
Postat 04 Februarie 2016, 15:23 de suporter_oradean
idem
La fel, NU ! E o aberatie ! Iar tembelii de pesedisti sa nu se mire ca au ajuns la coada vacii in judetul Bihor, daca asa judeca, azi ba, maine da. O sa fie niste nimeni in judetul asta cind o termina dubiosul de Balbajan cu ei !
Postat 04 Februarie 2016, 14:58 de AgentulTermic
A TE RĂSUCI SAU A NU TE RĂSUCI
Eu rămân FERM și nu mă răsucesc ! NU !
Postat 04 Februarie 2016, 14:40 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON