URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2020, 18:40

Un site de fake-news apropiat PSD lansează ”bombe” cu ”cadre medicale infectate” în Oradea. Dr. Carp: „Minciuni!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coordonatorul spitalelor din Bihor în perioada stării de urgenţă, dr. Gheorghe Carp, respinge vehement zvonuri puse în circulaţie, marţi, de un site de fake-news apropiat PSD Bihor, cum că în Oradea ar fi infectate cadre medicale de la Spitalul Judeţean, iar autorităţile ascund situaţia. Speculaţiile au pornit de la cazul unei infirmiere de la Spitalul Judeţean al cărei fiu s-a întors din străinătate şi şi-ar fi infectat mama, iar aceasta, la rându-i, ar fi împrăştiat coronavirusul între medici şi asistente.

Un adevăr falsificat

„Avem angajată o infimieră al cărei fiu este şofer de TIR şi s-a întors dintr-o cursă pe 20 martie. Încă din acea zi, infirmiera a anunţat telefonic spitalul că nu se mai prezintă la serviciu, din cauză că a intrat în autoizolare, odată cu fiul, la domiciliu. De 11 zile nu a mai venit în spital, deci nu avea cum să aducă o infecţie în spital. De altfel, nu prezintă niciun simptom. I s-a recoltat totuşi o probă şi va fi testată azi cu PCR. Dar, repet, nu a fost în spital de 11 zile”, a declarat BIHOREANULUI dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean. Acesta a ţinut să repete că „în Oradea nu avem nici un cadru medical infectat cu coronavirus”.

Reacţia survine după ce un site apropiat PSD Bihor a susţinut că respectiva infirmieră ar fi infectat numeroase cadre medicale din Spitalul Judeţean, distribuind "informaţia" şi pe Facebook şi alarmând, astfel, publicul. „Sunt minciuni, la fel cum minciună a fost şi faptul că în Bihor a murit un bărbat internat la Infecţioase”, a adăugat dr. Carp. „Cred că asemenea fake-uri ar trebui cercetate de organele penale”, a mai spus coordonatorul spitalelor din judeţ.

Marţi, site-ul în cauză a publicat o „ştire” intitulată „Administrația locală maschează adevărul legat de infecția cu COVID-19”, şi anume că avem „cadre medicale infectat cu Covid-19, materiale de protecţie mici şi cifre reale mascate”. Citând „surse apropiate” site-ului (sic!), autorul anonim susţine că acestea „au declarat din inima pandemiei că în Oradea informaţia privind situația reală este ținută sub lacăt de către edilul Bolojan și managerul dr. Gheorghe Carp”.

„Potrivit informațiilor, totul ar fi pornit de la o angajată a Spitalului Județean Oradea, al cărei soț s-ar fi întors din Italia și care nu a declarat autorităților situația reală. Astfel, lucrurile au escaladat, iar angajata unității spitalicești ar fi reușit să infecteze mai multe cadre medicale de pe secția de cardiologie, precum și alți colegi și colege de serviciu”, susţine postarea.

În continuare, se spune că "pentru ca situația să fie și mai drastică, nu mai puțin de 99% din materialele de protecție puse la dispoziția cadrelor medicale nu pot fi folosite, deoarece sunt mult prea mici", aspect, de asemenea, respins de dr. Carp şi calificat tot ca "minciuni".

Site-ul - al cărui nume BIHOREANUL nu îl publică, pentru a nu-i face popularitate -  nu are niciun fel de date de contact, niciun autor asumat, şi pune în circulaţie exclusiv texte anti-PNL şi contra administraţiei locale din Oradea.

Campanie PSD, ţinta Bolojan

În ultima săptămână, mai multe site-uri apropiate PSD, chiar şi la nivel central, au acordat o atenţie specială autorităţilor locale din Bihor, acuzându-le că nu iau măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, ţinta predilectă fiind primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

La finele săptămânii trecute, de pildă, un site filo-PSD cunoscut la nivel naţional titra: „Atac dur la baronul liberal din Bihor. Realitatea ascunsă din Oradea”, găzduind afirmaţii ale vicepreşedintelui PSD Bihor Lilla Debelka potrivit cărora, nici mai mult, nici mai puţin, în Oradea coronavirusul se răspândeşte din cauza... şantierelor municipalităţii. „Praful ridicat în ani de şantiere va coborî peste Oradea, aducând cu el moartea nevăzută”, declara Debelka.

Într-un alt articol, la începutul săptămânii trecute, aceeaşi Lilla Debelka îl acuza pe primarul Ilie Bolojan că nu spală străzile din Oradea cu dezinfectanţi biocizi, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că o asemenea operaţiune nu are nicio eficienţă dovedită pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

De la instituirea stării de urgenţă cauzată de criza Covid, în România autorităţile au închis două site-uri ale căror articole dezinformau şi răspândeau panică. Este vorba despre stiridemoment şi breackingnews.xyz. Închiderea site-urilor se face la propunera Grupului de Comunicare Strategică de pe lângă Guvern, de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Autorizare în Comunicaţii - ANCOM.

UPDATE: Site-ul fantomă a șters ”știrea”

După nici o oră de la demontarea fake-ului prin publicarea de către www.ebihoreanul.ro a reacţiei dr. Gheorghe Carp, site-ul fantomă filo-PSD şi-a retras ”articolul” din spaţiul online.

La încercarea de accesare a link-ului către textul cu conţinut fals, pagina prezintă mesajul „Upps... Eroare 404. Ne pare rău, dar pagina pe care o căutaţi nu există. Puteţi merge la Homepage”.

Site-ul oferă la această oră acces la „ultimele noastre articole”, care poartă titlurile „Primarul Bolojan merge în concediu de odihnă”, „Medicii vor putea elibera reţete online şi vor putea consulta prin telefon” şi „Guvernul Orban vrea să renunţe la ordonanţa pentru amânarea ratelor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ce noroc
pe pesedei ca n-au construit cele 8 spitale regionale promise cu mare pompa ! Acum avem cu 8 spitale mai putin in care s-ar putea contamina medici !E drept ca nici pacientii care au pus botul la vot nu pot fi tratati ! PS-Nu stiu despre care site este vorba dar stiu ca romania tv,postul lui Guita ,are deschis dosar penal pentru stiri false.Nicio legatura cu psd,parol !
Postat 01 Aprilie 2020, 19:27 de nealiniat
Agentul patogen PSD
Lumea moderna si civilizata si-a cistigat un binemeritat confort datorita unor bune practici,printre care amintim vaccinarea,dezinfectarea,sapun,spalat pe miini,2 dusuri zilnice.Din pacate,modelul se indeparteaza de proiectul original,al Creatorului.Sunt nenumarate studii si documentare care arata efectele secundare ale civilizarii: alergii si boli autoimune.Adica sistemul imunitar devine neantrenat intr-un mediu steril,total nepregatit vietii reale...mai mult, neavind patogeni cu care sa lupte,isi ataca propriul organism.Tot asa,in lipsa microbilor psd,care sa ne asigure doza neletala de minciuni,inselaciuni,fake news am fi ramas 100% expusi altor patogeni din natura sau politica.Ciuma lui Caragea a ramas in istorie sub acest nume,desi caragea nici nu apucase sa se inscauneze bine pe tron.S-ar putea sa aiba si pnl-ul mult iubit ,acelasi ghinion,istoria va consemna anul 2020,drept "Pandemia pnl".Culmea adevarului bihorean este ca un "fake name" sa fie asa de revoltat de "fake news",pe baza de "eternal love".
Postat 01 Aprilie 2020, 09:24 de excalibur
PSD FAKE NEWS!!!!
Psd iştii ca sa isi mai spele frustrările arunca fel si fel de MINCIUNI.Sunt in stare de orice, se folosesc de aceasta tragedie creata de virusul nimicitor pentru a transforma totul intr o batalie electorală.Stimabililor PSD iști a-ți avut de 30 de ani cei mai mulți miniștri la sănătate însă păcat ca majoritatea erau gen PINTEA si BANICIOIU(COLECTIV) care au fost groparii sistemului de sanatate românesc.Mai mult decat atat nu încape o paralela intre COLECTIV si virusul COVID 19.La COLECTIV oamenii puteau fi salvați dar nepăsarea si CORUPTIA PSD au omorât acei oameni exista tratament, pe cand azi nu avem sansa de a avea un leac pentru COVID.
Postat 31 Martie 2020, 23:08 de User anonimizat
Sputnik
.
Postat 31 Martie 2020, 21:34 de Sandu2100
nu e prima data cand ii faceti publicitate
Puteti gasi informatii depsre site in alte articole bihoreanul sau cautand pe google dupa fragmente citate de bihoreanul. "Nu spun cine a fost pentru ca se supara Ghita".
Postat 31 Martie 2020, 20:39 de testtest
Amuzament
Ce e asa de greu de dat un site jos? Sau de track-uit cine si de unde scrie? Dar oare se vrea? Sa fie autoritatile asa de impartiale din pct de vedere politic? Dureaza fix 5 minute sa le pui jos, doar creatorii sunt asa de prosti incat lanseaza pagini din dreamweaver.
Postat 31 Martie 2020, 20:29 de poiu
OMS
Oms a zis,de asemenea,ca nici mastile chirurgicale nu sunt eficiente
Postat 31 Martie 2020, 20:28 de excalibur
Structurile statului sa-si faca datoria
Diversionistii si mincinosii merita pedepsiti intotdeauna, alaturi de spagari, hoti, corupti. Incompetentii trebuie inlaturati. Sper sa-i pedepseasca pe vinovati.
Postat 31 Martie 2020, 20:23 de scarbit
trage apa
pzd-ul asta aplica aceleasi metode ca rusia si china, in aceasta perioada. Profita de panica oamenilor simpli si amarati si ii inunda cu stiri false stiind ca acum informatia circula repede in mediile lor si sunt dispusi sa creada orice. Jalnic pzd-ul, ca intotdeauna, insa fiecare om si partid isi va culege rasplata la momentul potrivit, pe masura faptelor.
Postat 31 Martie 2020, 20:00 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON