URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2012, 10:32

Un singur bihorean muşcat de căpuşă a fost diagnosticat, în ultima perioadă, cu boala Lyme

Potrivit dr. Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în perioada 1 aprilie - 22 mai, aproximativ 280 pacienţi s-au prezentat la camerele de gardă din judeţ şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, cu muşcături de căpuşă.

"În 82 de cazuri au fost copii", a declarat miercuri, Pîrcioagă, precizând că, din total, doar 3 cazuri sunt cu suspiciuni de boala Lyme sau borelioză.

Medicul Iulian Zaporojan, medic primar în boli infecţiase la secţia de specialitate a Spitalului Municipal Oradea, a declarat, că, până miercuri, un singur pacient, bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost diagnosticat cu borelioză, acest fapt fiind relevat de analizele efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală.

"Momentan, doar un singur pacient este confirmat cu boală acută şi nu este în stare gravă, dar bolnavi cronici mai avem în judeţ", a declarat Zaporojan.

Acesta a mai spus că în ultima perioadă în Bihor s-au prezentat mult mai mulţi pacienţi decât în anii precedenţi, nu neapărat pentru că numărul celor muşcaţi este mai mare, ci pentru că oamenii au fost mai receptivi la problema căpuşelor, în urma articolelor de presă. "Celor care ajung la noi, ca profilaxie, le prescriem antibiotice specifice pentru prevenirea bolii", a mai spus Zaporojan.

Problema muşcăturilor de căpuşe a devenit un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă, la nivel naţional, mai ales în Capitală, după ce tot mai mulţi oameni au fost muşcaţi de aceste insecte, iar îndrăgitul actor Şerban Ionescu, în vârstă de 62 de ani, a ajuns ţintuit la pat după ce a contactat boala Lyme denumită şi borelioză. Actorul a fost muşcat de o căpuşă în vara anului trecut, iar tratamentele administrate în ţară nu au dat rezultat.

Boala a evoluat atât de mult încât Şerban Ionescu a ajuns ca nici măcar să nu se poată spăla, nu poate să mănânce singur şi nici să umble, având, de asemenea probleme cu vorbirea, cu respiraţia şi cu deglutiţia. El are nevoie non stop de un însoţitor, iar pentru că tratamentele din ţară nu au dat roade, Guvernul a decis să suporte un tratament mai complex, în străinătate.

Boala Lyme sau borelioza are, în funcţie de tipicul organismului celui muşcat, diferite simptome şi cu cât este descoperită mai din timp cu atât este mai rapid videcabilă. Ea atacă neuronii, afectând astfel muşchii şi alte organe. Depistarea bolii în cazul artistului nu a fost deloc uşoară, medicii fiind convinşi la început că problema pacientului a fost provocată de reumatism.

În cazul în care sunt muşcat de o căpuşă, pacienţii sunt sfătuiţi să treacă pe la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ignorant
daca pentru tine este tot una ciocolata sau *... atunci manaca * cat vrei... pofta mare!
Postat 25 Mai 2012, 18:31 de @ignorant
O pepe
Aşa este ! Căpuşa este o pepe ca toate pepile ! Bine că se mai găseşte câte unul care ne mai luminează minţile ! Mulţumim "biologule" !
Postat 25 Mai 2012, 08:52 de Ignorant
insecte
capusa nu este insecta :) stie si un copil de clasa a V-a
Postat 24 Mai 2012, 12:24 de biolog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON