URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2019, 19:00

"Am fost un prost": Un martor în procesul Kiss îşi „întoarce” declaraţiile date la DNA împotriva acestuia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rejudecat în cel mai amplu dosar de corupţie din Bihor, fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, are parte numai de martori amnezici. Unul dintre ei este PSD-istul Teodor Fericean, fost vicepreşedinte al CJ în perioada 2002-2004, când potrivit procurorilor Kiss a „aranjat” trucarea în favoarea firmei Selina, deţinută de Beniamin Rus (şi el trimis în judecată), a mai multor licitaţii privind drumuri şi canalizări. Fericean a amintit, prin prestaţia sa de luni din instanţă, de celebrul ministru comunist Tudor Postelnicu cu a lui memorabilă replică, "Am fost un dobitoc".

După ce în faţa anchetatorilor, în 2014, Fericean a spus că fostul vicepreşedinte al CJ Alexandru Kiss (UDMR) şi fostul preşedinte Ştefan Seremi (PDL) „luau toate deciziile referitoare la contractele de achiziţii şi comisiile de licitaţii nu făceau decât să pună în aplicare deciziile acestora”, dar şi că o dată l-a sunat pe Kiss să-l întrebe dacă firma Selina va câştiga licitaţia pentru deszăpeziri, fiindcă în caz contrar, „dacă ar fi câştigat o altă firmă, mi-ar fi făcut scandal”, a declarat luni, la Tribunalul Bihor, că nu-şi mai aminteşte nimic din ceea ce s-a întâmplat cu 15 ani în urmă, dar în mod sigur procurorilor le-a spus numai „prostii” când a făcut declaraţiile incriminatorii faţă de Kiss şi Seremi.

Influenţă legală

Încă de la prima întrebare a judecătoarei, care l-a invitat pe Fericean să spună ce cunoaşte „în legătură cu contractele pentru deszăpeziri, modernizarea DJ Pocola – Şoimi şi canalizări”, Fericean a luat amnezia în braţe. „Ce puteţi să ne spuneţi?", l-a întrebat magistratul, răspunsul politicianului fiind „Nu pot”, pentru că „Nu îmi aduc aminte”.

Întrebat, apoi, „dacă inculpatul Kiss Alexandru a exercitat vreo ingerinţă în exercitarea atribuţiilor sale”, fostul vicepreşedinte al CJ responsabil de coordonarea Direcţiei Tehnice a afirmat că acesta răspundea de coordonarea Direcţiei Economice şi că „am colaborat numai în cadru legal”.

Contra interceptărilor

În momentul în care procurorul care a reprezentat DNA la înfăţişare l-a întrebat pe Fericean dacă la audierea de către anchetatori, pe 21 mai 2014, i s-au prezentat „spre ascultare” transcrierile interceptărilor convorbirilor telefonice în care îi cerea lui Kiss instrucţiuni în ce priveşte firma Selina, avocatul acestuia a obiectat, amintindu-i judecătoarei că a contestat valoarea de probă a interceptărilor, pe motiv că au fost făcute de SRI, astfel că procurorul a fost nevoit să-şi reformuleze întrebările fără a mai face referiri la interceptări, ci doar la declaraţiile prin care Fericean l-a incriminat pe Kiss ca „aranjor” de licitaţii în timpul anchetei.

Ca atare, întrebat dacă în 2003 l-a întrebat pe Kiss „dacă este de acord” ca Selina să câştige licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, Fericean a spus că nu-şi aminteşte.

„Asta e o prostie”

Când procurorul i-a cerut să spună „dacă e adevărat că deciziile privind licitaţiile erau luate de preşedintele Seremi şi de vicepreşedintele Kiss şi funcţionarii din comisiile de licitaţie nu făceau decât să pună în aplicare deciziile acestora”, aşa cum declarase în 2014, Fericean a făcut-o, pur şi simplu, pe prostul.

„Asta după mine este o prostie. Din câte îmi aduc aminte, toate achiziţiile au fost legale. Controalele Curţii de Conturi la CJ nu au găsit niciodată nicio neregulă”, a zis el, contrazicându-şi, aşadar, propriile declaraţii de acum 5 ani şi catalogându-le „prostii”.

Kiss şi Seremi decideau doar... „perdele şi covoare”

„În declaraţiile din 2014 martorul a spus cu totul altceva”, a subliniat procurorul DNA, iar Fericean a revenit la tactica amneziei. „Eu nu-mi aduc aminte de aşa ceva”, a zis el.

Întrebat de judecătoare de ce, totuşi, la DNA a declarat că Seremi şi Kiss luau toate deciziile privind câştigarea licitaţiilor, Fericean şi-a „nuanţat” poziţia, pretinzând că, de fapt, în faţa anchetatorilor ar fi vrut să spună că cei doi hotărau doar „achiziţiile interne” (termen inexistent), prin care CJ ar fi cumpărat consumabile sau diverse mărunţişuri.

„Mă refeream la achiziţiile interne ale CJ, dacă se ia hârtie, tonnere, ce perdele se cumpără... Nu mă refeream la achiziţiile pentru investiţii”, a prezind Fericean.

DNA nu l-a presat

Deşi judecătoarea a insistat să explice de ce una a spus la DNA şi cu totul alta afirmă în prezent, Fericean a repetat: „Nu ştiu ce am vrut să spun în 2014, dar vă spun la momentul ăsta că am spus o prostie. Nu ştiu ce voiam să spun, dar dacă aşa am susţinut, este o prostie”, şi-a „desfiinţat” PSD-istul afirmaţiile acuzatoare de acum 5 ani faţă de aliaţii săi din CJ.

Procurorul de şedinţă l-a întrebat textual, direct, pe Fericean dacă atunci când a fost audiat la DNA „a fost ameninţat, presat, şantajat” de către vreun anchetator, până şi la această întrebare politicianul răspunzând că „nu îmi amintesc”, ceea ce a iritat-o pe judecătoare, care i-a atras atenţia că nu în fiecare zi a fost chemat la DNA, ca atare dacă ar fi fost presat ar fi fost „o acţiune memorabilă”.

„Nu, nici vorbă de nicio presiune. Nici vorbă de aşa ceva”, a recunoscut Fericean, deşi mai nou este „la modă” să spui că ai dat declaraţii de martor fiindcă DNA te-ar fi ameninţat.

Rolul „prostului”, jucat până la sfârşit

Cu toate că judecătoarea nu i-a amintit că mărturia mincinoasă se pedepseşte conform legii, ci doar i-a adus la cunoştinţă că „nelămuririle persistă” deoarece „una aţi declarat în faza de urmărire penală” şi altceva spune acum la proces, Fericean a răspuns printr-o întrebare.

„Eu ştiu ce am declarat în 2014?... Eu nu îmi amintesc nici ce am declarat în 2014, nici cum eram îmbrăcat în 2014. Eu ştiu numai că, legal, Alexandru Kiss nu avea ce scandal să-mi facă”, a spus PSD-istul, după ce judecătoarea i-a cerut să spună ce l-a făcut să declare la DNA că l-a sunat pe Kiss să verifice dacă Selina era firma care trebuia să câştige licitaţia pentru deszăpeziri, iar acum susţine contrariul.

A fost... speriat

Întrucât judecătoarea îşi exprima nemulţumirea că martorul nu oferă explicaţii raţionale cu privire la contradicţiile din propriile sale declaraţii, în ajutorul lui Fericean a venit avocatul lui Kiss, Răzvan Doseanu, care l-a întrebat dacă la DNA a dat acele declaraţii incriminatorii faţă de clientul său doar fiindcă era speriat. „S-a temut martorul, pentru că era prima sa experienţă de acest gen, s-a speriat?”, l-a întrebat Doseanu pe Fericean, acesta preluând din zobor sugestia şi confirmând: „Da, a fost prima mea audiere”.

De asemenea, avocatul lui Kiss l-a întrebat pe fostul vice al CJ dacă DNA, „dacă ar fi apreciat că s-ar fi comis ceva, DNA nu trebuia să-i trimită în judecată pe toţi trei?”, adică şi pe fostul preşedinte Seremi şi pe Fericean însuşi, dar procurorul de şedinţă a obiectat, iar judecătoarea nu a încuviinţat formularea ei, pentru ca martorul să răspundă. „Doamna preşedinte, era mai mult retorică întrebarea”, s-a mulţumit să comenteze Doseanu.

O întrebare fără răspuns, deşi poate că, într-adevăr, clientul său nu trebuia să fie singurul politician în boxa acuzaţilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fericean Fericit
Expresia fetei spune totul. Un intelectual desavarsit, absolvent de Sorboniaca, cu doctoratul luat inainte de terminarea liceului, cu carnet de partid, amnezic cand este cazul, numai bun de numit in functii publice si cu o cariera promitatoare de martor. Daca ar avea dreptul terminat, ar avea si vocatie de judecator CCR.
Postat 16 Iulie 2019, 18:28 de Petcu
Este incredibil
Pt minciunile spuse inainte sau acum, nu infunda escrocul puscaria ? Astia ies toti basma curata si cu prejudiciul intact.
Postat 15 Iulie 2019, 23:04 de 232
Vicele care coordona Direcția Tehnică ...
... are o amnezie "de caracter" și amintiri doar pe partea "economică" !?! Un escroc înghesuit la minte acest Fericeanu ... care se ploconea, ca PSD-ist convins, în fața lui Seremi de la PDL și a lui Kiss de la UDMR, care la rândul lor se înclinau față de deciziile lui Filip, care era peste tot și toți !?!
Postat 15 Iulie 2019, 21:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON