URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2018, 16:30

Un interlop a fost arestat la Oradea pentru trafic de deşeuri periculoase: Cristi „Baterie” a încercat să aducă în ţară peste 46 tone de acumulatori uzaţi

Un interlop a fost arestat la Oradea pentru trafic de deşeuri periculoase: Cristi „Baterie” a încercat să aducă în ţară peste 46 tone de acumulatori uzaţi foto: Facebook
Un interlop a fost arestat la Oradea pentru trafic de deşeuri periculoase: Cristi „Baterie” a încercat să aducă în ţară peste 46 tone de acumulatori uzaţi foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dosar important al poliţiştilor de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor care, sub coordonarea procurorului Radu Alba de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, au reuşit să trimită după gratii un interlop craiovean profilat pe trafic de deşeuri periculoase.

Este vorba despre Cristian Radu, alias Cristi „Baterie”, un interlop cunoscut din Craiova, acuzat că achiziţiona acumulatori auto uzaţi din ţări ale Uniunii Europene, unde neutralizarea deşeurilor este extrem de scumpă, deşeuri pe care, apoi, le aducea în România.

„Acumulatorii auto uzați fac parte din categoria deșeurilor periculoase deoarece metalele grele prezente în acestea afectează pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător. Electrolitul – una din substanţele din acumulatori - reacționează cu apa și substanțele organice, afectând flora și fauna. Acidul sulfuric are efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor. Compușii solubili de plumb pot cauza afecțiuni ale sângelui, nervilor și rinichilor”, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Stop joc

Dosarul reprezintă o premieră, în ceea ce priveşte anvergura afacerii coordonate de craiovean, care a achiziţionat şi încercat să introducă în România peste 50 tone de deşeuri toxice. Individul a intrat în atenţie în data de 4 mai anul trecut, când inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea au oprit pentru control o autoutilitară cu semiremorcă care transporta 13,5 tone de acumulatori auto uzați, ascunși în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.

Deşeurile nu erau însoţite de documente justificative şi, pentru că fac parte din categoria deșeurilor periculoase, inspectorii antifraudă au sesizat Garda de Mediu și Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. În urma anchetei, poliţiştii au descoperit că beneficiarul transportului era Cristian Radu, un craiovean în vârstă de 40 ani, care mai fusese prins cu astfel de transporturi şi în anii precedenţi.

„În cursul lunii mai 2015 a introdus în România 21,6 tone de acumulatori uzați, iar pe 24 februarie 2016 ar fi convins un alt bărbat să transporte pe aceeași rută 25,2 tone de deşeuri, transport care a fost depistat în Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac”, a mai spus şeful Poliţiei.

În arest

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop-Blaga, întreaga cantitate de deșeuri periculoase a fost indisponibilizată. Miercuri, craioveanul a fost reţinut pentru 24 ore, sub acuzaţiile de contrabandă calificată, importul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate, transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import, dar şi instigare la respectivele fapte.

O zi mai târziu, anchetatorul a decis să-i ceară arestarea. „Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul din drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos”, se arată în referatul de arestare semnat de procurorul Radu Alba.

Solicitarea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea, care a emis pe numele lui Cristian Radu un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura nu este definitivă, acuzatul având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Paaradox
Omul aduce in romania tehnologiile viitorului: electric, hybrid, bazate pe acumulatori.Acumulatori bazati exclusiv pe metale grele ,litiu, plumb.Metale pentru care s-au minerit inaintasii nostri iar altii dau bani grei pe asa ceva prin africa,asia. Ce inseamna "întreaga cantitate de deșeuri periculoase a fost indisponibilizată"? Confiscata in beneficiul statului roman? Deturnata spre rombat?
Postat 03 Martie 2018, 22:03 de excalibur
Beemveu
Soferul tipic de BMW.
Postat 03 Martie 2018, 10:52 de Citizen
Da
O dic so cheres. Nu mai Este FERR, reprofilam
Postat 03 Martie 2018, 01:20 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON