URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2015, 13:08

Un cetăţean ungar care a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal financiar, condamnat la 10 ani de închisoare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat în vârstă de 58 ani din Budapesta, Bernula Arpad, care, în urmă cu 5 ani, sub masca unei firme de creditare, a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal, a fost condamnat de Judecătoria Oradea la 10 ani de închisoare şi la returnarea banilor încasaţi de la clienţii firmei.

Bărbatul a primit şi o pedeapsă complementară, neavând dreptul să fie asociat sau administrator la vreo firmă timp de 5 ani după executarea pedepsei principale. Instanţa a dispus, totodată, şi dizolvarea societăţii Invest System Capital SRL, prin care s-a derulat escrocheria.

Sentinţa, pronunţată săptămâna trecută, nu e definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Bernula Arpad a fost trimis în judecată în 2013 sub acuzaţia de înşelăciune şi infracţiuni la regimul bancar, după ce a prejudiciat în total 329 de bihoreni cu 527135 lei. Bărbatul a înfiinţat societatea Invest System Capital SRL şi a deschis un punct de lucru în Piaţa Cetate unde promitea acordarea credite la dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci.

În realitate, însă, schema de finanţare propusă semăna cu cea folosită în cazul celebrelor Caritas sau Mondoprosper: oamenii declarau ce sumă doreau să împrumute, semnau contractul, după care achitau o taxă de înregistrare, în valoare de 4% din suma solicitată, rate lunare, plus o taxă de administrare anuală de 3% din valoarea creditului, fără să ştie clar când vor beneficia de împrumutul propriu-zis.

Potrivit regulamentului jocului, creditele se acordau lunar, însă doar prin tragere la sorţi, prioritate având cei care achitau cât mai multe rate în avans. De asemenea, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Cazul a ajuns în atenţia Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor în martie în luna martie 2011, când societatea a fost obligată să-şi oprească activitatea, iar Bernula a fost pus sub învinuire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON